Η Ανάσταση του Κυρίου – Ο “Εσπερινός της αγάπης”

Κοινοποίηση:
ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

Κυριακή του Πάσχα: «Η εορτή των εορτών» για τη Χριστιανοσύνη είναι η Ανάσταση του Κυρίου. Η Κυριακή του Πάσχα εορτάζεται με κατάνυξη, αλλά και με ποικιλία εθίμων που σκοπό έχουν να μεταδώσουν το χαρμόσυνο αναστάσιμο μήνυμα.

Κυριακή του Πάσχα

Το Πάσχα, οι θόρυβοι (βεγγαλικά, κροτίδες, μπαλωθιές) και το φως είναι τα δύο χαρακτηριστικά στοιχεία της Ανάστασης για τους λαογράφους. Το στοιχείο των θορύβων συσχετίζεται με τη διαδεδομένη στους λαούς δοξασία ότι τα βλαβερά και δαιμονικά πνεύματα διώχνονται με τους εκφοβιστικούς κρότους, ενώ στο φως της Αναστάσεως «αποδίδεται δύναμις, όχι μόνο αποτρεπτική των κακών, αλλά και γονιμοποιός».

Μετά τη Λειτουργία, οι πιστοί μεταφέρουν το Άγιο Φως στο σπίτι τους. Στην εξώθυρα κάνουν το σημάδι του σταυρού με τον καπνό του κεριού στο πάνω μέρος της πόρτας και μετά ανάβουν το καντήλι που έχουν στα εικονίσματα του σπιτιού και φροντίζουν να το κρατούν αναμμένο όλο το χρόνο για να το ανανεώσουν και πάλι την επόμενη Ανάσταση. Παλαιότερα (και ίσως και σήμερα σε κάποιες περιοχές) τσουρούφλιζαν με καινούργιο φως τα στείρα ζώα και τα άκαρπα δέντρα για να τους μεταδώσουν τη γονιμότητα.

Το απόγευμα της Κυριακής τελείται στις εκκλησίες ο «Εσπερινός της Αγάπης» ή Δεύτερη Ανάσταση (σε πολλούς ναούς τελείται το πρωί). Λέγεται έτσι, διότι οι Χριστιανοί παλαιότερα αντάλλασσαν μεταξύ τους το Φιλί της Αγάπης. Διαβάζεται περικοπή από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη (κ΄19-25), που αναφέρεται στην εμφάνιση του Χριστού μετά την Ανάστασή του στους μαθητές του. Ο Θωμάς, που δεν ήταν παρών δεν πείθεται για το γεγονός και ζητά αποδείξεις. Το Ευαγγέλιο αυτό, όπου είναι δυνατό -η Μητρόπολη των Αθηνών είναι μία από τις εκκλησίες- διαβάζεται σε πολλές ξένες γλώσσες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Εσπερινός τής Αγάπης….Μπέεε….Μπέεε…Μπέεε…

  2. Τα ζώα, που δεν έχουν διαβάσει ούτε μια φορά τον λόγο του Θεού, τρέχουν στις εκκλησίες να το παίξουν πιστοί. Δεν καταλάβατε, ο Θεός πιστεύει σε μας, όχι εμείς σε κείνον. Θα είστε όλοι όσοι ξέρετε γράμματα και δεν έχετε διαβάσει την Αγία Γραφή αναπολόγητοι ενώπιον του βήματος του Χριστού την ημέρα της Κρίσεως. Άλλο τα παλιά χρόνια, οι άνθρωποι ήταν αμόρφωτοι.

Comments are closed.