Η ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΚΟΝΗ ΚΑΛΥΨΕ ΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΟΥΡΑΝΟ – ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ, ΠΟΤΕ ΥΠΟΧΩΡΕΙ – ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΕΣ ΕΙΝΟΝΕΣ ΜΕ ΤΗΝ… ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΑΘΗΝΑ

Κοινοποίηση:
akropoli

Πορτοκαλί «έχει βαφτεί» από χθες η Αθήνα με την αφρικανική σκόνη να ταλαιπωρεί και πάλι την πρωτεύουσα κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα στο λεκανοπέδιο.

Όπως αποτυπώθηκε σε φωτογραφίες η νέα μεταφορά σωματιδίων σκόνης από τη Σαχάρα, συνθέτει ένα σχεδόν απόκοσμο σκηνικό για την πόλη, ταλαιπωρώντας λίγο ως πολύ την πλειοψηφία των πολιτών «με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία μέσω της υποβάθμισης της ποιότητας του αέρα», όπως έχει επισημάνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

Παράλληλα σε εξαιρετικά δυσμενή θέση βρίσκονται οι πολίτες που πάσχουν από αναπνευστικά νοσήματα όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα και οι αλλεργίες.

Η συχνότητα και η ένταση των φαινομένων αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα μπορεί να ποικίλει από έτος σε έτος, από 7 έως 20 επεισόδια (μέσος όρος 13 επεισόδια/έτος), ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες και την ποσότητα της σκόνης που μεταφέρεται από τη Σαχάρα.

Η αφρικανική σκόνη, σε αυτή τη φάση, παρουσιάζει αυξημένες συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα των νοτίων και δεν προβλέπεται υποχώρηση της εντός των επομένων ωρών.

Ενδεικτικά, θα πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή αλλά και να θωρακίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τουλάχιστον μέχρι αύριο το μεσημέρι όπου, σύμφωνα με το meteo, θα έχει μειωθεί σημαντικά η παρουσία της, καθώς οι άνεμοι θα γυρίσουν σε δυτικούς.

Ως εκ τούτου για τις προσεχείς ώρες πρέπει να περιορίσουμε τις υπαίθριες δραστηριότητες. Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε να περάσετε εκτεταμένες χρονικές περιόδους σε εξωτερικούς χώρους, όταν τα επίπεδα σκόνης είναι υψηλά, ειδικά κατά τη διάρκεια των ημερών με αέρα, όπου τα σωματίδια είναι πιο πιθανό να αιωρούνται στον αέρα.

Για να προστατευθείτε από την σκόνη:

  • Κλείστε τα παράθυρα και τις πόρτες.
  • Ενώ γενικά πρέπει να αερίζονται οι κατοικίες και οι εργασιακοί χώροι, στις περιόδους έξαρσης της αφρικανικής σκόνης, αερίστε λίγο το πρωί και στη συνέχεια κρατήστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά για να αποτρέψετε την είσοδο σωματιδίων σκόνης στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας σας. Αν διαθέτετε, χρησιμοποιήστε καθαριστές αέρα ή φίλτρα για να βελτιώσετε την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.
  • Χρησιμοποιήστε μάσκες.
  • Όταν βγαίνετε έξω, ειδικά σε συνθήκες σκόνης, σκεφθείτε να φοράτε μάσκα για να μειώσετε την εισπνοή σωματιδίων σκόνης.
  • Μείνετε ενυδατωμένοι
  • Πίνετε άφθονο νερό.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά πάντως, η αφρικανική σκόνη θα αρχίσει να υποχωρεί από την ατμόσφαιρα από το πρωί της Τετάρτης (24.4.2024) και μέχρι το μεσημέρι θα έχει μειωθεί σημαντικά.

«Κρύφτηκε» η Καλαμάτα από τη σκόνη

Καλαμάτα είναι σκεπασμένη από ένα σύννεφο σκόνης. Ο ουρανός είναι κόκκινος ενώ η ατμόσφαιρα αποπνικτική. Αυτοκίνητα έχουν καλυφθεί από τη σκόνη της Σαχάρας ενώ η ορατότητα είναι περιορισμένη.

Σύμφωνα με το messinialive, οι θυελλώδεις νοτιάδες έχουν φέρει ποσότητες σαχαριανής σκόνης, κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

Η αφρικανική σκόνη έχει πνίξει από το πρωί της Τρίτης και περιοχές της Ηλείας.

Η θερμοκρασία το μεσημέρι της Τρίτης είχε «σκαρφαλώσει» στους 32 βαθμούς Κελσίου, όπου σε συνδυασμό με τον ισχυρό θερμό άνεμο που φυσά αλλά και την αφρικανική σκόνη, συνθέτουν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Η πρόγνωση του καιρού της Τετάρτης

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, τα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα.

Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα βορειοδυτικά τις πρώτες πρωινές ώρες και εκ νέου τις νυχτερινές. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες στο νότιο Αιγαίο.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα ανατολικά και τα νότια.

Οι άνεμοι στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο 7 με 8, όμως γρήγορα θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 3 με 5 και στα νότια 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

13 Σχόλια

  1. ποια σκονη ρε και πρασινα αλογα , τα ρημαδια δεν εχουν σταματημο και ψεκαζουν μερα νυχτα

  2. βαρέα μέταλλα είναι και καρκίνος αυτά ψεκαζουν .
    παλιά δεν είχαμε σκόνες από Αφρική και από πουθενά .

  3. Να φυτεψουμε χουρμαδιες και μπανανιες!..
    Τροπικο κλιμα! Ειδατε η. Κουλαρα φροντίζει πριν από εμάς για μας!. Κανει… ρευμα απο τις ανεμογεννητριες της Λιβυης! Αγαντα μη πουντιασουμε!

  4. Το μέλον μας ειναι δυσοιωνο η κλιματική αλλαγή θα μας φέρει φτώχεια και λοιμούς για αυτό πρέπει και η κάθε χώρα να ελέγχει τα σύνορα και τους πορους της. Θέλουμε δεν θέλουμε ο πληθυσμος της Γής μας θα μειωθεί γιατι δεν θα υπάρχει τροφή για όλους μας.

Leave a Response