Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου: Υποχρεωτική από την 1η Φεβρουαρίου

Κοινοποίηση:
Meiosi-eno-1135152-akinita-696x418

Από την 1η Φεβρουαρίου 2021 η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας παύει την προαιρετική-πιλοτική της λειτουργία και τίθεται εν ισχύ ως υποχρεωτική.

Ειδικότερα, με τις 2 Υπουργικές Αποφάσεις που υπέγραψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς:

  • προβλέπεται η έναρξη του Ηλεκτρονικού Μητρώου,
  • καθορίζεται η διαδικασία καταχώρισης των κτιρίων /αυτοτελών διηρημένων ιδιοκτησιών στην ψηφιακή πλατφόρμα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και
  • ο χρόνος ενημέρωσης των στοιχείων, η μορφή καθώς και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των εντύπων της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας και του Πιστοποιητικού Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας.

Με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΤΕΕ, συγκεντρώνονται σε ένα πιστοποιητικό, στο Πιστοποιητικό Πληρότητας, όλα τα απαραίτητα στοιχεία και πληροφορίες ενός ακινήτου με αποτέλεσμα:

  • Να αποτρέπεται η δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων.
  • Να θωρακίζεται η ιδιοκτησία των πολιτών, καθώς θα είναι καταγεγραμμένες όλες οι τυχόν μεταβολές του ακινήτου. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται και η διαφάνεια στις δικαιοπραξίες (μεταβιβάσεις).
  • Να μειώνεται δραστικά η γραφειοκρατία καθώς ο πολίτης – ιδιοκτήτης έχοντας ψηφιακά την «ακτινογραφία» του ακινήτου του, δεν χρειάζεται να σπεύδει για οποιοδήποτε έγγραφο σε δημόσιες υπηρεσίες. Πλέον, με λίγα «κλικ» στον υπολογιστή θα μπορεί να λαμβάνει τις απαιτούμενες πληροφορίες (π.χ. τίτλους ιδιοκτησίας, οικοδομική άδεια, δήλωση ακινήτου στο Κτηματολόγιο κλπ).
  • Το Δημόσιο να αποκτά καταγραφή των ακινήτων του με σημαντικές πληροφορίες (για τη στατική επάρκεια, τη δομική τρωτότητα κλπ), ώστε να μπορούν να προγραμματισθούν και οι απαιτούμενες παρεμβάσεις σε αυτά.
  • Να επιταχύνονται οι επενδύσεις, καθώς με ψηφιοποιημένες τις πληροφορίες των ακινήτων (κτιρίων ή οικοπέδων / γηπέδων), συντομεύει δραστικά ο χρόνος διερεύνησης και εξέτασής τους από υποψήφιους επενδυτές.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, δήλωσε:

«Μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας, η χώρα μας αλλάζει σελίδα όσον αφορά στην αποτύπωση του κτιριακού αποθέματος. Ψηφιακά, μέσω της πλατφόρμας του ΤΕΕ, γίνεται πράξη η καταγραφή όλων των κτιρίων – παλαιών και νέων, δημόσιων και ιδιωτικών- με όρους διαφάνειας σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα καθημερινής παρακολούθησης και ενημέρωσης.

Το όφελος είναι πολλαπλό. Και για τους ιδιοκτήτες, και για το περιβάλλον και για την οικονομία. Αρχικά, με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας μπαίνει σημαντικό αντικίνητρο σε μελλοντικές αυθαιρεσίες καθώς μόνον με την απόκτησή της η τακτοποίηση των αυθαιρέτων θα θεωρείται ολοκληρωμένη.

Παράλληλα, οι πολίτες διασφαλίζουν την περιουσία τους και γλυτώνουν πολλές χαμένες εργατοώρες από την «γραφειοκρατία του χαρτιού» καθώς όλα θα γίνονται ψηφιακά.

Τέλος, δημιουργείται μια αξιόπιστη βάση δεδομένων των κτιρίων για όλη την επικράτεια, ιδιαίτερα χρήσιμη τόσο για τον πολεοδομικό σχεδιασμό όσο και για την επιτάχυνση των επενδύσεων που έχει ανάγκη έχει η χώρα.

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου είναι μια κορυφαία μεταρρύθμιση που είχα προετοιμάσει από το 2015, όταν ήμουν αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ και είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, που τώρα ως υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπογράφω την οριστική ενεργοποίησή της!».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

25 Σχόλια

  1. ο ταγαρας μας διαταζει >??? ρε το ταγαριιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι

  2. αυτοι εχουν ολα τα στοιχια μας τοσα χρονια κτιματολογια υποθικοφιλακια εχουν τα παντα ας μας τα φτιαξουν αυτοι τερμα !! ποσο θα μας διαταζουν να ειμαστε σουζα σε αυτους ??????????????????

  3. MA MHN ΨΗΦΊΖΑΤΕ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΝΔ .ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΤΕ ΑΜΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΊΖΑΤΕ

  4. δεν πληρώνω……..μου χρωστάνε οι πολιτικοί……… σε αυτούς η λυπητερή. ………και οι 300 στον αγύριστο κοπρόσκυλα……

  5. Να τα φτιάξουν μόνοι τους. Αφού μας έχουν φακελωμένους, ξέρουν τα πάντα για εμάς. Άλλωστε ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος. (Ο κόσμος πεινάει με τα απανωτά κλεισίματα της Χώρας, συνάνθρωποί μας δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη και αυτοί το χαβά τους). Αντε να δούμε πότε θα ξυπνήσουμε να τους κυνηγήσουμε που όλα τα κάνουν για το καλό μας. Τι φιλάνθρωποι !!!!!!!!!!
    Για το καλό μου είμαι στο θάλαμο 9, που έλεγε και το προφητικό τραγούδι του Μηλιώκα για όσους θυμούνται.
    Να μας πάνε στη μπουζού, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.

  6. Τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολόγια, γιατί τα χρυσοπληρώσαμε;;; ΔΙΚΗ τους δουλειά δεν είναι η νέα αυτή ηλεκτρονική απάτη;;;;;; ΘΑ MAΣ TPEΛANOYN;;;;;; ΔΟΥ, πολεοδομίες, κτηματολογικά γραφεία, υποθηκοφυλακεία… ας τα φτιάξουν ΜΟΝΟΙ τους!!!

  7. Τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολόγια, γιατί τα χρυσοπληρώσαμε;;; ΔΙΚΗ τους δουλειά δεν είναι η νέα αυτή ηλεκτρονική απάτη;;;;;;; ΘΑ MAΣ TPEΛANOYN;;;;;; ΔΟΥ, πολεοδομίες, κτηματολογικά γραφεία, υποθηκοφυλακεία… ας τα φτιάξουν ΜΟΝΟΙ τους!!!

  8. Κάπου διάβασα ότι θα κοστίζει γύρω στο 1000ρικο. Οι απατεώνες δεν ξέρουν από που να μαζέψουν χρήμα. Στίς εφορίες τα ληξηπρόθεσμα είναι 105 δις και αυτοί κοιτάνε να βάζουνε ακόμα ένα χαράτσι.Το μέλημά τους είναι να καταχρεώσουν τον κόσμο και να του κάνουν κατάσχεση για χρέη προς το δημόσιο. Αυτό δεν είναι εξυνχρονισμός αλλά αφέμαξη του πολίτη.

  9. Θα έλθει στιγμή που θα βάλουν φόρους και στα παράθυρα των σπιτιών σας!!! & στα κοτέτσια σας, (Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλος)

  10. Καλά αυτοί που έχουν πολλά απο κληρονομιές και σπάνε πλάκα με τα ενοίκια, οι άλλοι με ένα σπιτάκι να ξαναπληρώνουν πάλι για να πουλάνε αεριτζίδικη χαρτούρα μηχανικοί, χαρτογιακάδες δικηγόροι και χαρτογιακάδες κλειστοεπαγγελματίες συμβολαιογράφοι;

  11. Να και κάτι που δεν πρόβλεψε ο Απόστολος Ιωάννης στην Αποκάλυψη, αλλά και οι άλλοι προφήτες, τσιπάρισμα στα σπίτια, άντε να δούμε τι άλλο θα σκεφτούν να τσιπάρουν τα λαμόγια της ΝΤΠ.

  12. υποχρεωτικο θα επρεπε να ειναι στο κοσμο κάθε μερα οταν βλεπει κυβερνόντα να τον φτύνει στην μάπα κι να τον χαστουκαει !! αν δε το εκανε πρόστιμο !!!!!!!!!!

  13. ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΛΕΝΕ 800 ΕΥΡΩ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ δωστε σε ολους το επιδομα του εξοικονομω λημαρια και οχι στους εκλεκτους

  14. ….δεν θα πάρετε τίποτα….γιατί απλά δεν θα υπάρχετε μέχρι τότε….

  15. Αμα θέλουν ταυτότητες κτιρίων νά τίς φκιάξουν τά αρμόδια πολεοδομικά γραφεία ανατρέχοντας στά δικά τους αρχεία, καί κάνοντας όλες τίς διαδικασίες δωρεάν.
    Φτάνει πιά μέ τά χαράτσια που φορτώνουν σέ καθε ιδιοκτησία. Καί άν δέ έχουν προσωπικό, νά προσλάβουν μέ συμβάσεις έργου ελεύθερους επαγγελματίες, που αυτήν τήν εποχή ούτε τά ασφαλιστικά τους ταμεία δέν μπορούν νά πληρώσουν.

  16. ΡΕ ΓΙΔΙΑ , ΤΟ ΞΕΣΤΑΥΡΙ ΣΑΣ ΑΛΗΤΕΣ. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΒΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΞΟΔΑ?

  17. ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΔΕ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΓΙ ΑΥΤΟ.

    1. ΝΑ ΜΗΝΗ ΨΗΦΗΖΕΣ ΣΥΡΙΖΑ ΝΔ.ΑΥΤΑ ΠΑΘΕΑΙΝΗΣ ΟΤΑΝ ΨΗΦΗΖΕΙΣ.ΜΟΝΟ ΚΑΣΙΑΔΙΑΡΗ ΨΗΦΗΣΕ

  18. Aλλη μια χρυσή ευκαιρία για χαράτσια.χαρειτε τα

  19. Από κει ”μέσα” θα σας τα πάρουν όλα, ”ηλεκτρονικά” και… ”με τον νόμο”!! Ξυπνάτε πρόβατα… φακέλωμα είναι κι αυτό… πάνε να σας πάρουν ό,τι έχετε και δεν έχετε και δεν κουνιέστε ρούπι απ’τον καναπέ σας. Να σας δω όταν θα σας παἰρνουν ΚΑΙ τον καναπέ… τί θα κάνετε..;

  20. Νεο ξεσκισμα στον πολιτη , ξηλωθειτε ξανα , και σκυψτε στον μεγαλο αδελφο ….χιλιαδες χαρτια για τον ιδιοκτητη χιλιαδες αδειες και χιλιαδες ελεγχοι μεχρι να τα καταφερουν να τα αρπαξουν ΟΛΑ …..και ολα αυτα για ……ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ αχαχαχαχαχα

  21. και πανω απο ολα και αλλα γαμησιατικα

Comments are closed.