ΗΠΑ προς Ισραήλ: Έρχεται άμεσα πυραυλικό χτύπημα από το Ιράν και δεν θα είναι αυτό νομίζετε…

Κοινοποίηση:
ΜΑΚ

Μεγάλη σύγκρουση έξι μηνών βλέπουν οι ΗΠΑ ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν – Για άμεσο πυραυλικό χτύπημα κάνουν λόγο οι μυστικές υπηρεσίες

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πιστεύουν ότι επίκεινται μεγάλες επιδρομές πυραύλων ή μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Ιράν ή τους αντιπροσώπους του εναντίον στρατιωτικών και κυβερνητικών στόχων στο Ισραήλ, κάτι που θα σήμαινε μια σημαντική κλιμάκωση σε έναν πόλεμο τουλάχιστον έξι μηνών, σύμφωνα με άτομα από τις μυστικές υπηρεσίες, που επικαλείται το Bloomberg.

Η πιθανή επίθεση, πιθανώς με χρήση πυραύλων υψηλής ακρίβειας, μπορεί να συμβεί τις επόμενες ημέρες, προειδοποιήσαν οι μυστικές υπηρεσίες, οι πηγές των οποίων ζήτησαν την ανωνυμία για να συζητήσουν το ζήτημα.
Πλέον τα αντίποινα του Ιράν για το χτύπημα στο προξενέιο του στη Δαμασκό θεωρούνται περισσότερο ως ζήτημα του «πότε», όχι του «εάν», τόνισαν οι πηγές, με βάση τις εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

MME Ισραήλ: Μετά τις 12/4 η επίθεση του Ιράν

Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι αναμένουν τη στρατιωτική απάντηση του Ιράν για την επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Συρία μετά τις 12 Απριλίου όπως αναφέρει δημοσίευμα των Times of Israel.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ισραήλ εκτιμά ότι τα αντίποινα του Ιράν θα έρθουν μετά τη μουσουλμανική γιορτή του Eid al-Fitr, η οποία λήγει στις 12 Απριλίου.
Επιπλέον η βασική εκτίμηση είναι ότι οι Ιρανοί θα στοχεύσουν στρατιωτικά ή στρατηγικά μέσα και όχι πολιτικούς χώρους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ισραήλ είναι έτοιμο για μια πιθανή επίθεση από οποιονδήποτε από τους πολλούς πληρεξούσιους του Ιράν στην περιοχή ή ακόμα και από το ίδιο το Ιράν, ενώ δεν αποκλείουν και την πιθανότητα μιας πολύπλευρης επίθεσης
Σε δηλώσεις του ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δήλωσε νωρίτερα ότι το υπουργείο έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για μια απάντηση σε κάθε πιθανό σενάριο που θα μπορούσε να αναπτυχθεί σχετικά με το Ιράν.
Υπενθυμίζεται πως την 1η Απριλίου, το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) ανακοίνωσε ότι επτά Ιρανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο προξενείο της Τεχεράνης στη Δαμασκό.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Ayatollah Ali Khamenei είπε ότι η Τεχεράνη θα κάνει το Ισραήλ να μετανιώσει για το χτύπημα, ενώ ο πρόεδρος Ebrahim Raisi δεσμεύτηκε ότι η επίθεση δεν θα μείνει αναπάντητη.
Το Ισραήλ μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει δηλώσεις σχετικά με την ευθύνη για την αεροπορική επιδρομή.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων αντιναύαρχος Daniel Hagari είπε στο CNN ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ισραηλινού στρατού, το χτύπημα δεν είχε στόχο το προξενείο του Ιράν αλλά μια στρατιωτική εγκατάσταση του IRGC, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, ήταν μεταμφιεσμένη σε πολιτικό κτίριο.

Το Ιράν ετοιμάζεται να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ – «Απειλή η παρουσία του Ισραήλ στα ΗΑΕ»

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του στόλου των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού του Ιράν, ανέφερε διευκρίνισε ότι η ισραηλινή παρουσία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αντιμετωπίζεται από την Τεχεράνη ως «απειλή», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ εφόσον το κρίνει αναγκαίο.

694940094001_6050822982001_6050822507001-vs_1.webp

Η Τεχεράνη έχει απειλήσει με αντίποινα για το πλήγμα στο προξενικό τμήμα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό, το οποίο αποδίδεται στο Ισραήλ.
Κατά την επίθεση της 1ης Απριλίου σκοτώθηκαν επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, συμπεριλαμβανομένων δύο υψηλόβαθμων αξιωματικών, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών που είχε ήδη κλιμακωθεί μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
«Δεν αφήνουμε αναπάντητα τα πλήγματα που δεχόμαστε, αλλά δεν ενεργούμε βεβιασμένα στα αντίποινά μας», είπε ο Alireza Tangsiri, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.
«Μπορούμε να κλείσουμε τα Στενά του Ορμούζ, αλλά δεν τον κάνουμε. Ωστόσο, αν ο εχθρός έρθει να μας αναστατώσει, θα επανεξετάσουμε την πολιτική μας», υπογράμμισε.
Περίπου το 1/5 του όγκου της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου διέρχεται καθημερινά από τα Στενά του Ορμούζ.
Κατά μέσο όρο 20,5 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών περνούσαν καθημερινά από τα Στενά του Ορμούζ στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Vortexa.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μια από τις τρεις αραβικές χώρες που εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Αβραάμ (2020), παρότι το Αμπού Ντάμπι διατηρεί επίσης διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με το Ιράν.
«Γνωρίζουμε ότι δεν έφεραν τους Σιωνιστές στα ΗΑΕ για οικονομικούς σκοπούς, αλλά για ζητήματα ασφαλείας και άμυνας. Είναι απειλή για εμάς», τόνισε ο αρχηγός του στόλου των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

Leave a Response