ΗΠΑ: “Η Ρωσία διασπείρει fake news ως πρόσχημα για μια εισβολή στην Ουκρανία”

Κοινοποίηση:
state department

H Ρωσία διασπείρει ψευδείς ισχυρισμούς για να τους χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για μια εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με το State Department.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του State Department Νεντ Πράις προειδοποίησε ότι Ρώσοι αξιωματούχοι «φυτεύουν» αφηγήματα στον Τύπο τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για μια εισβολή στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι κυκλοφορούν πολλοί ψευδείς ισχυρισμοί.

Ειδικότερα, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Πράις είπε ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τον ισχυρισμό του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διαπράττεται «γενοκτονία» στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

Είπε επιπλέον, πως οι ισχυρισμοί ότι οι ΗΠΑ και η Ουκρανία αναπτύσσουν βιολογικά ή χημικά όπλα για να τα χρησιμοποιήσουν στην περιοχή αυτήν είναι «εντελώς ψευδείς».

Ουκρανία: Καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης από την Ρωσία, λέει το ΝΑΤΟ – «Κάνετε λάθος» λέει η Μόσχα
Η Ρωσία είπε ότι περισσότερες από τις δυνάμεις της που περιβάλλουν την Ουκρανία αποσύρονται την Τετάρτη, αλλά το ΝΑΤΟ προέτρεψε τη Μόσχα να αποδείξει ότι αποσύρεται, λέγοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι περισσότερα στρατεύματα βρίσκονται καθ’ οδόν.

Η Βρετανία επίσης εξέφρασε τις αμφιβολίες της ως προς την απόσυρση των στρατευμάτων από τα ρωσοοουκρανικά σύνορα, ενώ στην ίδια την Ουκρανία, ο υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε πως η άνευ προηγουμένου κυβερνοεπίθεση κατά του υπουργείου Άμυνας και ουκρανικών τραπεζών συνεχίζεται για μια δεύτερη ημέρα. Η Ρωσία υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση με την επίθεση.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε βίντεο με άρματα μάχης, οχήματα μάχης πεζικού και αυτοκινούμενες μονάδες πυροβολικού που φαίνονται να αποχωρούν από τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα κατέλαβε από την Ουκρανία το 2014.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι μια αποχώρηση θα ήταν ευπρόσδεκτη, αλλά ότι η κίνηση των στρατευμάτων δεν φάνηκε να το επιβεβαιώνει.

«Μένει να δούμε αν υπάρχει πράγματι ρωσική αποχώρηση… Αυτό που βλέπουμε είναι ότι αύξησαν τον αριθμό των στρατευμάτων και περισσότερα στρατεύματα είναι καθ’ οδόν», είπε στους δημοσιογράφους κατά την έναρξη της διήμερης συνάντησης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στα κεντρικά γραφεία της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι ισχυρή ένδειξη μιας σημαντικής υποχώρησης θα αποτελούσε το να αποχωρούσαν οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες που συμμετέχουν σε τεράστιες ασκήσεις στη Λευκορωσία αυτή την εβδομάδα και να επέστρεφαν στις βάσεις τους, πολλά χιλιόμετρα μακριά.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη ότι περισσότεροι από 150.000 Ρώσοι στρατιώτες εξακολουθούν να είναι συγκεντρωμένοι κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας. Είπε ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει επαληθεύσει ακόμη καμία απόσυρση.

«Οι αναλυτές μας δείχνουν ότι παραμένουν σε πολύ απειλητική θέση», είπε.

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε στο Times Radio την Τετάρτη: «Δεν έχουμε δει κανένα στοιχείο από τη στιγμή της αποχώρησης».

Μιλώντας στο BBC, είπε: «Οι φυσικές ενδείξεις που έχουμε δείχνουν το αντίθετο από αυτό που ισχυρίστηκε προσφάτως το Κρεμλίνο».

H απάντηση της Μόσχας
«Το ΝΑΤΟ κάνει λάθος που δηλώνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων» απάντησε άμεσα το Κρεμλίνο. Η Ρωσία αρνήθηκε επίσης ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη σε κυβερνοεπίθεση η οποία οδήγησε στο μπλοκάρισμα του ιστότοπου του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας.

Απαντώντας στο διάγγελμα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χθες το βράδυ, το Κρεμλίνο είπε ότι «έχει βαρεθεί τις απειλές από τη Δύση».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Ό Πούτιν, δέν πρόκειται νά κάνει πίσω εφόσον θίγονται συμφέροντα τής Ρωσσίας.
    Κι όταν χαμογελούσαν οί Γερμανοί στην ιστορική συμφωνία Ρίμπεντροπ- Μολότωφ, είχαν ήδη έτοιμα τά σχέδια επιθέσεως!..
    Οπότε: Αναμενωμεν…

Comments are closed.