Ευδοκία Τσαγκλή: “Ζω κυνηγώντας τη δικαιοσύνη- Ρώσικη ρουλέτα για όσους ταξιδεύουν με τρένο στην Ελλάδα”

Κοινοποίηση:
tsagkli-tempi-3112024-718

“Βίωσα τον τελευταίο χρόνο κυνηγώντας τη δικαιοσύνη. Όταν συνειδητοποίησα αυτό που συνέβη, δεν άφησα στον εαυτό μου χρόνο για να αναρρώσει. Ξεκίνησα έναν επώδυνο αγώνα με τα χτυπήματα να είναι αλλεπάλληλα”.

Με αυτά τα λόγια η Ευδοκία Τσαγκλή, επιζώσα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη που συγκλόνισε την ελληνική αλλά και διεθνή κοινή γνώμη, περιγράφει τις σκέψεις και τους προβληματισμούς της λίγες ώρες πριν την μαύρη επέτειο μιας εθνικής τραγωδίας που θα στοιχειώνει τη χώρα για πολλά ακόμη χρόνια.

Όπως περιγράφει η νεαρή γυναίκα, το κράτος αντί να είναι με το μέρος των θυμάτων είναι απέναντί τους ενώ παράλληλα κάνει λόγο για μια συγκάλυψη που ξεκίνησε με το που τελείωσε το πρώτο “έγκλημα”. “Αμέσως μετά τη σύγκρουση έτρεξαν να μπαζώσουν το σημείο της τραγωδίας. Στην αυτοψία που έγινε στο μέρος δεν συμπεριλήφθηκαν όλα τα δεδομένα όπως για παράδειγμα η έκρηξη που σημειώθηκε μετά την πρόσκρουση των αμαξοστοιχιών” θα πει χαρακτηριστικά.

“Φτάσαμε στο σημείο να πληρώνουμε μόνοι μας τα φάρμακά μας”

Ο πόνος ήταν αυτός που ένωσε όσους επιβίωσαν της τραγωδίας με τους συγγενείς των πεθαμένων σε μια προσπάθεια ο ένας να δώσει κουράγιο στον άλλον. Την ίδια στιγμή το κράτος έδειχνε την ανεπάρκεια του μέσα από την απουσία του σε ο,τι αφορά την ψυχική βοήθεια που είχε υποσχεθεί σε επιζώντες και συγγενείς. “Μετά από αυτό που μας συνέβη, τουλάχιστον όσοι επιζήσαμε, νιώσαμε την ανάγκη να έρθουμε σε επαφή με συγγενείς και φίλους όσων χάθηκαν γα να αντλήσουμε δύναμη ο ένας από τον άλλον. Ένα κοινό τραύμα σε δένει. Η στήριξη είναι πολύ ουσιαστική μέσα από την κοινότητα που φτιάξαμε. Η πολιτεία δε στάθηκε δίπλα μας. Άτομα με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα ακόμη και σήμερα δεν μπορούν να πάνε από το ένα δωμάτιο στο άλλο. Σε πρώτη φάση είχαμε τη δυνατότητα για κάποια group therapy αλλά σε καμία περίπτωση δεν μας προσέφεραν αυτά που μας είχαν υποσχεθεί. Δεν υπάρχουν ειδικοί, διαθέσιμοι μέσω ΕΟΠΥΥ. Κάποια στιγμή φτάσαμε στο σημείο να πληρώνουμε μόνοι μας τα φάρμακά μας” σημειώνει μέσω του ThessToday η Ευδοκία Τσαγκλή.

Αναπάντητα ερωτήματα για τις συνθήκες της τραγωδίας, 12 ολόκληρους μήνες μετά, λειτουργούν ως κινητήριος δύναμη για όσους έμειναν πίσω και υποσχέθηκαν στα ονόματα των νεκρών τους να λάμψει η αλήθεια. “Ο Άρειος Πάγος μετά από ένα ολόκληρο χρόνο έδωσε εντολή να διερευνηθούν σε βάθος όλες οι καταγγελίες συγγενών θυμάτων του δυστυχήματος που μιλούν για συγκάλυψη. Κάλιο αργά παρά ποτέ. Βέβαια περιμένουμε να δούμε πράξεις. Ελπίζουμε να δοθούν απαντήσεις στα αναπάντητα ερωτήματα που μας στοιχειώνουν τόσο καιρό” σχολιάζει η νεαρή γυναίκα.

“Ουσιαστικές αλλαγές πριν βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νέα τραγωδία”

Για την Ευδοκία, είναι πλέον ξεκάθαρο πως τα πορίσματα των ειδικών καταλήγουν στο συμπέρασμα πως τη μοιραία νύχτα δεν λειτούργησε κανένα σύστημα ασφαλείας. Όπως προσθέτει με ύφος καταγγελτικό μια επιπλέον πολύ σοβαρή παράλειψη ήταν και δυστυχώς παραμένει η απουσία εθνικών κανόνων ασφαλείας στον σιδηρόδρομο. “Ακόμη και σήμερα δεν υπάρχουν. Δεν έχει γίνει αντιληπτό πως ο αρμόδιος υπουργός είχε την ευθύνη και για την θέσπιση κανόνων ασφαλείας όπως επίσης και για τη φροντίδα λειτουργάς επιτροπής διερεύνησης του δυστυχήματος. Πρέπει ακόμη και τώρα οι αρμόδιοι να σκύψουν πάνω από τις σοβαρές παραλήψεις που υπάρχουν στον σιδηρόδρομο και να προχωρήσουν σε ουσιαστικές αλλαγές πριν βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νέα τραγωδία” επισημαίνει.

Η επιζώσα κάνοντας αναφορά και στα όσα ακούστηκαν δια στόματος εν ενεργεία υπουργών στο πλαίσιο της εξεταστικής, περιέγραψε πως τα λεγόμενα πολιτικών προσώπων που φέρουν βαριές ευθύνες “τραυμάτισαν” τόσο τους ανθρώπους που γλίτωσαν της φονικής σύγκρουσης όσο και τους συγγενείς των θανόντων. “Η αλαζονεία που εκπέμπουν εις βάρος μας, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο της θέση τους. Ακούσαμε ένα αφήγημα ξανά και ξανά, που μιλά για ανθρώπινο λάθος. Βιώσαμε την αγένεια. Κρίσιμοι μάρτυρες δεν ειδοποιήθηκαν για να καταθέσουν ενώ απορρίφθηκαν αιτήσεις για πρόδηλες ψευδορκίες” υπογραμμίζει μέσω του ThessToday δηλώνοντας παράλληλα απογοητευμένη από τους πολίτες που ψήφισαν ξανά τον Κωνσταντίνο Αχ. Καραμανλή στις προηγούμενες εκλογές.

“Όποιος ανεβαίνει σήμερα σε τρένα στην Ελλάδα είναι σαν να παίζει ρώσικη ρουλέτα”

Ένα χρόνο μετά τη φονική σύγκρουση, η Ευδοκία Τσαγκλή έχει αφιερωθεί στον αγώνα για δικαίωση. Όσα έζησε το βράδυ της 28ης του Μάρτη την έχουν καθορίσει στοιχειώνοντας τις νύχτες και τις μέρες της. “Νέοι άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους. Κάηκαν ζωντανοί αφήνοντας τον κόσμο με έναν τόσο βάρβαρο τρόπο την ώρα που αυτοί που ήταν θεωρητικά υπεύθυνοι για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, νόμιζαν πώς είχε γίνει απλά διακοπή ρεύματος” περιγράφει χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει λέγοντας: “Τρέμω όταν βλέπω ακόμη και σήμερα να περνάνε τρένα από διαβάσεις με σηκωμένες μπάρες. Δεν έχω ανέβει από τότε σε τρένο. Και ούτε πρόκειται να το κάνω όσο το σιδηροδρομικό δίκτυο βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Όποιος ανεβαίνει σήμερα σε τρένα στην Ελλάδα είναι σαν να παίζει ρώσικη ρουλέτα”.

Το μήνυμα που στέλνει κλείνοντας είναι παράλληλα και μια έκκληση προς τον κόσμο να σταθεί στο πλευρό όσων παλεύουν για δικαίωση όχι μόνο τη μέρα της μαύρης επετείου αλλά και τις υπόλοιπες μιας και ο δρόμος μέχρι να λάμψει η αλήθεια προβλέπεται μακρύς, σύμφωνα με την ίδια.

Πηγή: thesstoday.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Τα οπλα στα χερια επανασταση και καθαρση ειναι πολλοι αυτοι που πρεπει να εξαυλωθουν.

  2. ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΣΤΝ ΔΥΣΗ ΛΑΘΟΣ ΤΟ ΕΙΠΕ Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΑ ΚΟΜΠΛΕΞ ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΑΝΕ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΠΟΥΝΕ ΠΟΤΕ Ο ΥΨΙΣΤΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ

  3. Το κράτος είναι ένας ανατολίτικος αχταρμάς που δηλώνει ότι ανήκει εις την Δύση. Δεν μπορείς να δικαιωθείς αν τα βάλεις μαζί του και με τα φουστρόνια του γιατί στην καλύτερη θα σου επιτεθούν λέγοντας σου ” ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε;” Μη βλέπετε που βγαίνουν στο γυαλί με το μελιστάλαχτο ύφος γιατί αν τους ζορίσει ο δημοσιοκάφρος με ερωτήσεις που δεν είχαν εκ των προτέρων συμφωνηθεί θα δείτε την αμηχανία και τη χολή που θα βγάλουν. Αν δεν είναι έτσι τότε πως εξηγείται το γεγονός ότι πέραν της οικονομικής καταστροφής η χώρα κατάντησε και μπουρδέλο.

Comments are closed.