Επιστήμονες βρήκαν μεταλλικό πλανήτη σε απόσταση 30 ετών φωτός από τη Γη: Το έτος εκεί κρατά 8 ώρες

Κοινοποίηση:
ΒΝΔ

Οι επιστήμονες κατάφεραν να προσδιορίσουν τη σύνθεση και την τροχιά του πλανήτη, θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική στο πλαίσιο της αναζήτησης μιας 2ης Γης.
Μια ομάδα αστρονόμοι ανακάλυψε έναν πλανήτη έξω από το Ηλιακό Σύστημα.
Πρόκειται για έναν από τους μικρότερους μεταλλικούς πλανήτες που έχουν εντοπιστεί ποτέ και βρίσκεται μόλις 31 έτη φωτός μακριά από τη Γη.
Είναι ένας κόσμος πλούσιος σε σίδηρο, που περιστρέφεται γύρω από το αστέρι του μια φορά κάθε 8 ώρες.

Ο πλανήτης GJ 367b έχει μέγεθος ανάλογο του πλανήτη Άρη, αλλά έχει πυκνότητα σχεδόν ίση με του καθαρού σιδήρου.
Πρόκειται για τον μικρότερο εξωπλανήτη που οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να προσδιορίσουν τη σύνθεση, όπως ανέφερε η αστρονόμος Κριστίν Λαμ, του Ινστιτούτου του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Οργανισμού, στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 2 Δεκέμβρη στο περιοδικό Science.
Οι αστρονόμοι εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν πώς σχηματίστηκε ο συγκεκριμένος πλανήτης, αλλά πιστεύουν ότι η ανακάλυψή τους αποτελεί σημαντικό βήμα για τις μελλοντικές έρευνες.
«Μοιάζει να είναι παρόμοιος με τον πλανήτη Ερμή. Αυτό τον τοποθετεί ανάμεσα στους γήινους ή βραχώδεις πλανήτες τους μικρότερους από τη Γη και πηγαίνει τη συγκεκριμένη έρευνα ένα βήμα πιο πέρα στην αναζήτηση μιας 2ηςΓης» σχολίασε η Λαμ.

Ο πλανήτης GJ 367b έχει μια σημαντική επιφανειακή θερμοκρασία που παραμένει μεταξύ 1.300 και 1.500 βαθμών Κελσίου κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που τον καθιστά ακατοίκητο.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ερευνητικής ομάδας των ειδικών, ο πλανήτης έχει διάμετρο λίγο πάνω από τα 9.000 χιλιόμετρα, με την πυκνότητά του να είναι 8.106 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό.
Η συγκεκριμένη ανακάλυψη δείχνει επίσης «την ικανότητα των επιστημόνων να υπολογίζουν τη μάζα πλανητών μικρότερων από τη Γη […] Το να είμαστε σε θέση να παρατηρήσουμε αυτόν τον πλανήτη, έστω κι αν βρίσκεται πολλά έτη φωτός από τον δικό μας, είναι κάτι συναρπαστικό και υπόσχεται την ανακάλυψη αρκετών πλανητών παρόμοιων με τη Γη» σχολίασε ο Ντέιβιντ Αρμστρονγκ, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο του Γουόργουικ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ΕΜ ΕΤΣΙ ΠΟΥ ΣΒΟΥΡΙΖΕΙ ΚΑΘΕΤΑΙ ΕΠΑΝΩ ΤΟΥ ΝΕΡΟ Η ΧΩΜΑ?

Comments are closed.