«Επίμονος» ο Τσαβούσογλου: «Υπάρχουν νησάκια και βραχονησίδες με ασαφή κυριότητα»

Κοινοποίηση:
turk

Τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί ασάφειας κυριότητας νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας πως όσο δεν λύνονται τα «προβλήματα» Ελλάδα και Τουρκία θα «τρώγονται».

Μιλώντας στο τουρκικό κανάλι TV100 ο Μελβούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στις διαφορές των δύο χωρών ξεκινώντας από την Κρίση των Ιμίων. «Υπήρξε κρίση Ιμίων; Υπήρξε» είπε. «Τότε, οι κυβερνήσεις είπαν «ας ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες». Κι εμείς τις συνεχίσαμε. Επειδή ήταν ένα θετικό βήμα. Συζητάμε το πώς να λύσουμε αυτά τα προβλήματα».

Ωστόσο, όπως προσέθεσε όταν η Ελλάδα «απαιτεί εναέριο χώρο 10 μιλίων πάνω από χωρικά ύδατα 6 μιλίων και το αεροσκάφος μας εισέρχεται σε αυτόν τον εναέριο χώρο, σε αυτά τα 4 μίλια, που διεκδικούν, αλλά δεν είναι δικά τους, αυτό αντίκειται στο διεθνές δίκαιο. Και τότε αρχίζουν και λένε «τον παραβιάσατε»» τόνισε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έθιξε και το ζήτημα των ελληνικών νησίδων που διεκδικεί η χώρα του. «Ομοίως, υπάρχουν νησάκια και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα δεν είναι σαφής, μιλάω για τις συνθήκες της Λωζάνης το ’23 και των Παρισίων το ‘47, των οποίων η κυριαρχία δεν καθορίζεται με σαφήνεια από τις συμφωνίες. Εμείς λέμε δικαίως ότι «είναι δικές μας». Η Ελλάδα λέει επίσης ότι είναι «δικές μας» και τότε ξεσπάει ένταση».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Έχει δίκιο, π.χ. τα πρινγκηπόνησα στον βόσπορο που ειναι πανω από 3 μιλια στερειάς απο τις μικρασιατικές ακτές….

Comments are closed.