Εκδηλώσεις για την 76η επέτειο του ολοκαυτώματος των Ανωγείων…

Κοινοποίηση:
117836440_1758399244329328_8412360338298524925_n

Την 76η επέτειο του ολοκαυτώματος των Ανωγείων από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής στις 13 Αυγούστου 1944 τίμησαν σήμερα στα Ανώγεια πολιτικές, στρατιωτικές αρχές του νησιού, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και της Εκκλησίας.

Τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για το κορονοϊό, η δημοτική αρχή κάλεσε τους δημότες να τιμήσουν τη σημερινή επέτειο αλλά συνάμα να αποδείξουν όλοι ότι υπάρχει ο σεβασμός στις εντολές της επιστημονικής κοινότητας και της κυβέρνησης.

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης εκπροσώπησε την κυβέρνηση και δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ πως η σημερινή μέρα μας θυμίζει τους αγώνες που έδωσαν οι πρόγονοί μας για να μπορούμε να απολαμβάνουμε τα αγαθά της ελευθερίας. «Υπενθυμίζει ότι το έθνος πέρασε δύσκολες στιγμές ανά τους αιώνες αλλά στάθηκε όρθιο. Μπορούμε να πάρουμε δύναμη και αισιοδοξία να ξεπεράσουμε και τη σημερινή δύσκολη περίοδο που αφορά την Πανδημία. Η ανθρωπότητα θα μπορέσει να ξεπεράσει σύντομα την υγειονομική αυτή κρίση».

Σχετικά με όλα όσα συμβαίνουν και αφορούν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Κεφαλογιάννης, είπε ότι η χώρα μας κινείται με βάση το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και τόνισε: «Είμαι αισιόδοξος ότι έχουμε σχηματίσει τις συμμαχίες σε πανευρωπαϊκό και όχι μόνο επίπεδο, υπάρχει ένα εθνικό αρραγές μέτωπο και αυτές τις δυσκολίες θα τις ξεπεράσουμε».

Σε δήλωση του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης είπε: «Αποτίουμε φόρο τιμής στην μνήμη των Ηρώων που θυσιάστηκαν για την Ελευθερία. Τα μηνύματα τους είναι διαχρονικά και πάντα επίκαιρα για Ενότητα, Αλληλεγγύη, Δημοκρατία, πρόοδο, και αποτελούν πολυσήμαντες παρακαταθήκες στους νεότερους».

Είναι σημαντικό η ιστορική μνήμη να συντηρείται σε μία περίοδο πολλαπλών διακινδυνεύσεων σε μία περίοδο που υπάρχει μία μεγάλη κοινωνική κρίση, είπε μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός. Είπε ότι «αυτή την περίοδο σε όλο τον κόσμο εγκυμονούνται νέες τεράστιες ανισότητες, εγκυμονείτε μία απρόβλεπτης έκτασης οικονομική και κοινωνική κρίση» ενώ ειδικότερα για την Ελλάδα σημείωσε πως «η σοβαρότητα της οικονομικής κρίσης αλλά και τα εθνικά θέματα που είναι στην κόψη του ξυραφιού αυτές τις μέρες» «επιβάλλουν σοβαρές κινήσεις αποκατάστασης ενός κλίματος, του αναγκαίου κλίματος πολιτικής συνεννόησης και συναίνεσης». Ο πρώην υπουργός υγείας αναφέρθηκε σε ένα «πολύ σημαντικό θέμα», όπως είπε, «που αφορά στο να ενισχυθεί ένα καθολικό αίτημα ώστε τα νέα εμβόλια να είναι καθολικά προσβάσιμα σε όλες τις κοινωνίες και σε όλες τις χώρες».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ είπε πως η σημερινή μέρα μνήμης μέρα τιμής είναι το καμπανάκι σε όλους μας. «Ότι δηλαδή με τις πράξεις μας και μόνο, τιμούμε και τους νεκρούς και τα γεγονότα. Είναι μεγάλη ευθύνη των σημερινών Ανωγειανών να τιμούν πάντα με τη στάση τους και με την πορεία της ζωής τους τη μνήμη και τη θυσία όλων αυτών που έπεσαν, για ιδανικά αξία και Ελευθερία, σε μία περίοδο μάλιστα που η ευθύνη των πολιτών όχι μόνο των Ανωγείων αλλά και της Ελλάδας πρέπει να φανεί και στην τήρηση των μέτρων σχετικά με τον κορονοϊό».

Ο γραμματέας του Εθνικού συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα Αριστομένης Συγγελάκης τόνισε πως «τις μέρες που ζούμε και βλέπουμε την τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα να κλιμακώνεται, γίνεται κατανοητό ότι μόνο οι λαοί που έχουν τη δύναμη να υπερασπιστούν τα εθνικά τους δίκαια μόνο οι λαοί αυτοί έχουν το δικαίωμα να ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον».

Στην ομιλία του ο πρεσβύτερος των Ανωγείων πατήρ Ανδρέας Κεφαλογιάννης είπε: «Πόσο λάθος είναι να πιστεύουν οι δυνατοί πως μέσα από την ολοκληρωτική καταστροφή και την πυρά, μπορεί η ψυχή, το σθένος, το πείσμα του αδύναμου να εξαϋλωθεί μια και για πάντα. Ας μάθουμε στα παιδιά μας πως μετά από κάθε ολοκαύτωμα μετά από κάθε σπορά θανάτου, η αναγέννηση, η ανάσταση είναι βεβαία, όπως άλλωστε η ιστορία στις σελίδες της, το έχει καταγράψει».

Στο περιθώριο της εκδήλωσης για τη σημερινή επέτειο, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ στον ΒΟΑΚ και το επαρχιακό δίκτυο που ενώνει την ενδοχώρα του Ρεθύμνου με την υπόλοιπη Κρήτη. «Για τον Βόρειο Οδικό Άξονα οι μελέτες θα είναι έτοιμες τον ερχόμενο Οκτώβριο έτσι ώστε στη συνέχεια να πάνε στο υπουργείο ενέργειας και Περιβάλλοντος για τους περιβαλλοντικούς όρους» ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ σε ό,τι αφορά το επαρχιακό δίκτυο είπε πως «είμαστε σε αγαστή συνεργασία με την περιφέρεια η οποία ολοκληρώνει τις μελέτες και όταν ολοκληρωθούν θα συνεργαστούμε για να ενταχθούν τα οδικά κομμάτια είτε στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είτε στο ΕΣΠΑ».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ΤΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΚΙ ΕΝΑ ΩΡΑΙΟΤΑΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΟΠΛΟ

Comments are closed.