Είναι που θα έστελνε και το αεροπλανοφόρο… – Μακρόν: «Ας ξανανοίξουμε έναν υπεύθυνο διάλογο με την Τουρκία»

Κοινοποίηση:
Exallos-o--1093499-macron_france_ap-696x418

 

O πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, έστειλε νέο μήνυμα στην Τουρκία, καλώντας την να ανοίξει έναν υπεύθυνο διάλογο και να προχωρήσει μπροστά.

Με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter -γραμμένη μάλιστα και στα τουρκικά- ο Μακρόν επισημαίνει: «Από το Ajaccio (σσ το σημείο της Κορσικής όπου έγινε η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος MED7) στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία: Ας ξανανοίξουμε έναν υπεύθυνο διάλογο, καλή τη πίστει, χωρίς αφέλεια. Το ίδιο μήνυμα έστειλε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μοιάζει να έγινε ακουστό. Ας προχωρήσουμε μπροστά».

Υπενθυμίζεται πως στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου στην Κορσική και στην παράγραφο 6 που αφορά την Ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, οι ηγέτες εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας. Καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.

Τα συμπεράσματα της Συνόδου και ιδίως τα όσα είπε μετά την ολοκλήρωσή της ο Εμανουέλ Μακρόν είναι προκαλέσει την οργή του τουρκικού Τύπου, ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν είχε επιτεθεί προσωπικά κατά του Γάλλου Προέδρου.

Όσον αφορά το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου -στο οποία επίσης έκανε αναφορά ο Εμανουέλ Μακρόν- με συντριπτική πλειοψηφία καλούσε την Τουρκία «να τερματίσει αμέσως κάθε περαιτέρω παράνομη έρευνα και γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο, να απέχει από παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών και κυπριακών χωρικών υδάτων και να σταματήσει την εθνικιστική πολεμοκάπηλη ρητορική».

Το ψήφισμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που έκανε λόγο για ανεδαφική, απαράδεκτη, εγωιστική απόφαση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. Για να στείλει το αεροπλανοφόρο στην Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο χρειάζεται εκατομμύρια δολάρια Η Ελλάδα από ότι φαίνεται λόγω εντολών της Γερμανίας δεν θα παραγγειλει τις 4 φρεγάτες από Γαλλία γιατί θα ελέγχουν όλη τη Μεσόγειο Κανονιζουν οι Μητσοτακαιοι με λεφτά των Ελλήνων των κορόιδων Οι Γάλλοι οι μόνοι που είναι σύμμαχοι και έχουν τα καλύτερα πλοία θα απομακρυνθούν

  2. Οι γαλλικες Τραπεζες είναι εκτεθειμένες στήν Τουρκία μέ €65 δισ. Οπως ήταν καί στήν Ελλάδα μαζι με τίς Γερμανικες ! Θα αστειεύεστε πού θά στριμώξει ο Macron τήν Τουρκία !

  3. Γερμανια Ιταλια μπλοκαρανε τα οπλα του χαφταρ. Και το πλοιο πηγε στην Κρητη για ελεγχο. Απλος δεν ειστε δημοσιογραφοι την ηλιθια αποψη σας λετε μονο ασχετα που μερικες φορες τυχαινει να ειναι σωστη

  4. Ο Τραμπ τουλάχιστον έστειλε αεροπλανοφόρο στην μεσόγειο.
    Που τον βρίζουν μέρα νύχτα ως τουρκόφιλο. Ο Τραμπ μας έχει προτείνει να υπογράψουμε ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ σκέλος του Eastmed και θα μας παρέχει η ΑΜΕΡΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ!
    Μητσοτάκη γιατί δεν το υπογράφεις ???? Δεν σε αφήνει η μαμά μέρκελ?

Comments are closed.