ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: ΤΣΕΠΩΝΟΥΝ ΚΑΘΑΡΟ ΚΕΡΔΟΣ 20% ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – Η ΒΡΩΜΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΕΩΣ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

Κοινοποίηση:
oil-ladi-elaiolado-ai-fill

Την διαδρομή που κάνει το ελληνικό ελαιόλαδο από τον παραγωγό μέχρι το ράφι του σούπερ μάρκετ, στην οποία επιβαρύνεται εντυπωσιακά με 60%, περιέγραψαν στο Open όπου μίλησε και ελαιοπαραγωγός Μανώλης Αναγνωστάκης.

Με μέτρο σύγκρισης μία ποσότητα 5 λίτρων, όπως περιγράφηκε, η αρχική τιμή και οι ανατιμήσεις ήταν οι εξής:

41,5 ευρώ πώληση από τον παραγωγό (8,3 ευρώ ανά λίτρο)
0,25 ευρώ για το φιλτράρισμα (περίπου 0,5% του αρχικού κόστους)
1,5 ευρώ για το δοχείο, 0,45 λεπτά για το καπάκι, 0,5 ευρώ για το ειδικό χαρτόνι με κυψέλες
1,3 κόστος μεταφοράς
3 ευρώ κέρδος για τον μεταποιητή
6,3 ευρώ ΦΠΑ
14,4 ευρώ κέρδος του λιανέμπορου
Έτσι, φτάνει στα 69,2 ευρώ η τελική τιμή διάθεσης στο ράφι.

Όπως είπε ο κ. Αναγνωστάκης σχολιάζοντας τα 14,4 ευρώ που κερδίζει το σούπερ μάρκετ, «εμείς κερδίζουμε 2, 3, 4 ευρώ το πολύ στην σημερινή τιμή του ελαιόλαδου, ο παραγωγός εισπράττει ανά λίτρο ελαιόλαδου από 8,3-9 ευρώ, μέσο όρο 8,6 ευρώ ανά λίτρο» και «ο τυποποιητής πουλάει το 5λιτρο για παράδοση στην Αθήνα 48-50 ευρώ».

«Ο τρόπος που λειτουργούν οι αλυσίδες στην Ευρώπη δεν έχει καμία σχέση με τις ελληνικές», σημείωσε ο ίδιος.

«½Μία γερμανική αλυσίδα π.χ. θα στείλει τους ανθρώπους της να κάνουν έρευνα, στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία … επιλέγουν έναν τυποποιητή που κρίνουν ως σοβαρό, πάνε απευθείας σε αυτόν, συνήθως από Οκτώβριο ως Δεκέμβριο. Και λένε “για το επόμενο έτος χρειάζομαι π.χ. 2, 3, 4, 5 εκατομμύρια μπουκάλια του λίτρου, ή του μισού λίτρου”. Ο τυποποιητής που ακούει για 5 εκατομμύρια μπουκάλια “κατεβαίνει” ακόμη και στο 0,01 ευρώ κέρδος ανά μπουκάλι. Γιατί έχει μπροστά του γιγάντια εταιρεία, εγγυημένη πληρωμή, τακτές παραδόσεις, τεράστιες οικονομίες κλίμακας».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

8 Σχόλια

  1. Εκτός από το γερμανικό Lidl, η Α/Β Βασιλόπουλος ανήκει σε Εβραίους. Το φρόντισε ο Ραφαήλ Μωυσής, που διετέλεσε και εκτελεστικός πρόεδρος. Έπεισε τον υπέργηρο Γεράσιμο Βασιλόπουλο να το εκποιήσει στους Εβραίους.
    Αυτόν είχε διορίσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διοικητή της ΔΕΗ και ο ανιψιός του Κωστάκης Καραμανλής του Αλεξάνδρου διευθύνοντα σύμβουλο στην Τραμ Α.Ε.
    Οι αλυσίδες τροφοδοτούνται με εισαγόμενα με ξένες εταιρείες, αεθνικές και όχι πολυεθνικές, διότι δεν είναι γνωστοί οι ιδιοκτήτες τους. Συνήθως ,εκτός των εισηγμένων μετοχών σε διάφορα χρηματιστήρια, οι υπόλοιπες μετοχές ανήκουν σε funds που διακινούν αγνώστου προελεύσεως εν πολλοίς χρήμα.

  2. Τα σουπερ μαρκετ ειναι το σπυρι του κακου και η κυβερνηση τους χαιδευει…κανενας δεν βλεπει οτι το 60% των διαφημισεων στην TV ειναι σουπερ μαρκετ αυτα απο τον καταναλωτη τα περνουνε.
    Να θυμηθουμε οταν τα καταστηματα ητανε στα lockdown επι covid-19 μονο τα σουπερ μαρκετ ειχανε τζιρο
    εχουνε βγαλει εκατομμυρια ευρο.

  3. Γιατι να κατεβασουν την τιμη του λαδιου; Η Ντορα δεν ειναι …. αγροτησσα ;;; Ελιες δεν εχει ;;; Η Κρητη μες την ελια.Πρεπει να μασανε με δεκα μασελες.Τρωνε τρωνε που να τα ξερασουν χωρις να νοιαζονται για τον αλλον που δεν μπορει να φαει.Το καθε ευρω που βγαζουν αδικα κοτρωνες στα κεφαλια τους να γινουν!

  4. εγραψα μην.Αποστολη και μου εγραψε προβλημα.Γιατι;

  5. Ποιος θα τους ελέγξει, ο μιζαδόρος Κούλης και η μαφία του που τα παίρνει από παντού;

  6. Τα πιο πολλα τα παιρνει ο Μητσοτακης με την Συμμορια του οπως βλεπετε γι αυτο κ θα ανεβει κ αλλο η τιμη . 41%

  7. Ο,τι θελουν κανουν,ποιος θα τους ελεγξει? Το διεφθαρμενο υπουργειο Εμποριου η πως σκατα το βαφτισαν ? Στις δεκα το πρωι κατω απο την λ. Βικτωριας ,οδο Φυλης κατι σοβαρο εγινε,κυνηγουσε ενας αστυνομικος δυο (αλγερινοι πρεπει να ηταν) , αν ημουνα στη θεση του θα τους ειχα πυροβολησει στη μεση,να μεινουν ισοβια παραλυτοι,να καταλαβουν. Τα τσογλανια μαλλον διεφυγαν. Μετα πλακωσε πολλη αστυνομια κ ασθενοφορο,εβγαλαν εναν σε φορειο. Στειλε ανθρωπους για ρεπορταζ,αν δεν το μαθατε ηδη.( Οι αστυνομικοι πρεπει να εφοδιαστουν με σφυριχτρα,να τους μπλοκαρει και ο κοσμος σε τετοιες περιπτωσεις. )

  8. Και οι παραγωγοι απο 2.7 σε 8.3 τι ειναι παρθενες ??????

Comments are closed.