ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΔΡΑΧΜΗ! ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΝΟΜΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ! ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΟΙ ΔΥΝΑΣΤΕΣ, ΜΑΣ ΧΤΥΠΟΥΝ ΣΑΝ ΤΑ ΧΤΑΠΟΔΙΑ! ΤΑ ΛΑΘΗ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ…

Κοινοποίηση:
AAAA_DIAFORES_draxmi1

Δύο μήνες μετά τη χρήση του ευρώ, καταργήθηκε εντελώς η δραχμή. Ακόμα και τώρα, όμως, αρκετός κόσμος συνεχίζει να υπολογίζει τα χρήματα σε δραχμές και να κάνει την ισοτιμία ανάμεσα στα δύο νομίσματα. Για να γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω, η λέξη δραχμή προέρχεται από το ρήμα δράττω, που σημαίνει πιάνω σφιχτά.

Το νόμισμα έχει κάνει την εμφάνιση του από τα αρχαία χρόνια και ανά τους αιώνες έχει υποστεί πολλές και μεγάλες αλλαγές. Το τετράδραχμο αποτέλεσε το πλέον διαδεδομένο νόμισμα στην περίοδο της ακμής της Αθήνας, τον χρυσό αιώνα του Περικλή. Στη μία όψη υπήρχε η Αθηνά και στην άλλη το σύμβολο της πόλης των Αθηνών, η γλαύκα. Μετά από αιώνες η γλαύκα του αθηναϊκού τετράδραχμου εμφανίζεται ξανά στην ελληνική εθνική όψη του κέρματος του ενός ευρώ.

 Ως σύγχρονο νόμισμα η δραχμή κόπηκε το 1833 και η έλευση του έφερε πολλές αλλαγές στη χώρα. Ο φοίνικας ήταν το νόμισμα που είχε κοπεί επί Καποδίστρια και αποσύρθηκε από την κυκλοφορία. Με τη δραχμή ως νόμισμα έγινε μία προσπάθεια να συνδεθεί το νεοσύστατο ελληνικό κράτος με τον αρχαίο πολιτισμό. Στις 30 Μαρτίου 1841 ιδρύθηκε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και επιφορτίστηκε και με την ευθύνη για την έκδοση του νομίσματος. Άμεσα έθεσε σε κυκλοφορία τα πρώτα επίσημα ελληνικά χαρτονομίσματα 25, 50, 100 και 500 δραχμών που εκδόθηκαν στο Λονδίνο.

Τα χαρτονομίσματα ήταν τυπωμένα μόνο από τη μία πλευρά. Στο πίσω μέρος ανάμεσα σε δύο σφίγγες και σε μαύρο πλαίσιο υπήρχε η προειδοποίηση πως τιμωρείται η παραποίηση. Η Εθνική Τράπεζα διατήρησε το εκδοτικό προνόμιο μέχρι το 1927, όταν ιδρύθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Το 1974 εκδόθηκαν τα νέα κέρματα και όλα είχαν το εθνόσημο της Ελληνικής Δημοκρατίας, το 1990 εκδόθηκε για πρώτη φορά κέρμα 100 δραχμών και το 2000 κέρματα των 500 δραχμών ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Να σημειώσουμε πως μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2002 είχαν αποσυρθεί περίπου 2,7 τρισεκατομμύρια δραχμές, ποσοστό που αντιστοιχούσε στο 90% των δραχμών που βρίσκονταν σε κυκλοφορία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

24 Σχόλια

  1. Σαν την δραχμη μας δεν υπαρχει τιποτε καλυτερο.Ποιος φταιει που δεν την εχουμε; Εμεις οι ιδιοι που εχουμε χασει το μυαλο μας.Τωρα ας προχωραμε με το ευρω και με … βιολεντζα στο στομαχι.Αυτο θελησαν και θελουν την καταστροφη μας και συντελουμαι βελαζοντας

  2. Με δραχμή δεν έκανες εισαγωγή αλλά παραγωγή αυτοκινήτου. ΕΛΒΟ, Namco Hellas AG με το PONY 1973, Εταιρεία Πολυδωρόπουλου – Συναρμολόγηση των αυτοκινήτων Mazda 1980 , GM Hellas Συναρμολόγηση Opel Kadett 1983, Συναρμολόγηση Alfa Romeo 33

  3. Απο την αλλη βλεπω τους μογγολους που συνεχεια πεφτει η λιρα τους αλλα αντεχουν ακομα γιατι εχουν δικο τους νομισμα αρα;

  4. Δώσε μου το πορτοφόλι σου , και θα σου πω ποιός είναι το αφεντικό όσα σου δίνω θέλεις θα τα κάνεις ότι σου λέω , Αυτός είναι ο τρόπος της οικονομικής υποδούλωσης .

  5. Η δραχμη εξευτελιζοταν σε συνεχεις υποβαθμισεις αριστερων ελληνοποιημενων αλλοδαπων γιατι το παιζαν ευρωπαιοι χωρις να ειναι στην ευρωπη. Σκατα στους βαλκανοταρταρους λοιπον.

  6. Η αλητεια τους ηταν η ισοτιμια που δεχθηκε η κυβερνηση του Σιμιτη!! Σ’ ενα κερμα ” συμπτηξαν” 340,75 δραχμες και εκτοξευθηκαν τα παντα στα υψη , γ@μω το ευρω τους!! Ειχες ενα δεκαχιλιαρο στην τσεπη σου και ησουν ..αυτοκρατορας , τωρα εχεις 30 € και εισαι ταπι , αυτη ειναι η πραγματικοτητα!!

  7. Στην μελετη των 140 σελιδων για Grexit που σας πρότεινα καταρριπτονται ολοι οι μύθοι για ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, αρνητικες ισοτιμιες κοκ !

  8. Για αυτο ΝΑΝΑ αποφευγουν να ρωτουν στις Δημοσκοπησεις αυτο πού επεσημανες !

  9. Την μισή αλήθεια λέν όλοι όσοι γράφουν ότι η πράσινη χολέρα μας κατάστρεψε παίρνοντας μας την ιστορική δραχμή μας .
    ΟΛΟ το κ(Υ)νοβουλευτικο σίχαμα συναίνεσε στην καταστροφή μας .
    Υπεύθυνοι είναι μονον οι ψηφοφόροι τους που δεν κατάλαβαν εδώ και πααααααρα πολλά χρόνια μετά τα τόσα πολλά που έκαναν οι ελληνόφωνοι ανθέλληνες αντιπρόσωποι τους .
    Και για να θυμηθούμε και τους αδελφούς Κύπριους …την Ελλάδα μας θελουμε και ας τρώμε πέτρες .

  10. “Ευτυχως” ο Σιωνιστης Σημ το κλειδωσε στα 340.75 οταν ειχε 270 ! Καποτε ειχες το δεκαχιλιαρο στη τσεπη και ειχες φραγκα! Σημερα παπαρια ριγανατα με ισοτιμα τριακοντα σιωνιστοαργυρια! Ευρωπαικη ενωση του κωλου, Σοιμπλατη!

    1. γιατι τα πεντοχιλιαρα δεν ειναι πετσετακια, τον πλυθωρισμο και τις υποτιμησεις τις ξεχασαμε

      1. Ακριβώς αυτό. Επειδή δεν ήταν πετσετάκια είχαν και αξία. Τις αιφνιδιαστικές υποτιμήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου τις θυμάμαι. Όσοι είχαν εσωτερική πληροφόρηση γυρνούσαν τα χρήματα τους σε ξένο νόμισμα ή σε οτιδήποτε άλλο π.χ. χρυσό, μετοχές οτιδήποτε και στη συνέχεια ήταν κερδισμένοι στο ποσοστό της υποτίμησης γλυτώνοντας την χασούρα. Παρόλα αυτά, δεν θυμάμαι να είχαμε τον πληθωρισμό που έχουμε τώρα. Επίσης, θυμάμαι την αξία του δολαρίου επειδή το παρακολουθούσα καθημερινά εκείνη την εποχή λόγω εργασίας. Πχ. το δολάριο είχε πριν την υποτίμηση 340 δρχ., μετά την υποτίμηση πήγαινε στις 500 και μετά από 2-3 μήνες η ισοτιμία δραχμής δολαρίου γυρνούσε στα ίδια επίπεδα προ της υποτιμήσεως. Το σύστημα του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου ήταν να μοιράζει χρήμα στον κόσμο κάνοντας κοινωνική πολιτική και μετά όταν τελείωνε τύπωνε και άλλο (και επειδή δεν του έφτανε έπαιρνε δάνεια και έτσι διάλυσε την οικονομία). Στη σημερινή εποχή, το ευρώ επίσης υποτιμάται συστηματικά. Ειδικά στην εποχή του κορωνοιού τυπώθηκε πολύ χρήμα αλλά ακόμη και τώρα που η οικονομία της Ευρωπαικής ένωσης έχει διαλυθεί λόγω των μέτρων κατά της Ρωσίας για το Ουκρανικό. Η διαφορά είναι ότι τώρα το παραγόμενο χρήμα δεν πηγαίνει στο ταμείο του κράτους αλλά στην ΕΚΤ..

  11. Σε μια απλη ερωτηση προς τον ελληνικο λαο αν τους πειτε οτι Που περασες καλυτερα με την δραχμη η το ευρω;’ πανω απο 90% θα απαντησουν με την δραχμη.

    1. Μην είσαι σίγουρη γιατί η δραχμή δεν ήταν λίρα Αγγλίας η Μάρκο Γερμανίας ο φτωχός στην Ελλαδα πάντα δυσκολευόταν, με την δραχμή ήταν πιο φτηνά τα αναλώσιμα but η αγορά αυτοκινήτου η άλλων εισαγόμενων ειδών ήταν δύσκολη για τα δάνεια ούτε συζήτηση, εργατικη Εστία και αν.

    2. ναι αλλά όταν ρους είπαν να βγουν από το ευρώ κάνεις δεν ήθελε

  12. Χώρα που δεν έχει δικό της νόμισμα και την κυβερνάνε οι άλλοι από το εξωτερικό είναι μπανανία. Ήταν που θα γινόμασταν ευρωπαίοι. Τριτοκοσμικοί γίναμε.

  13. Έσβησαν από παντού τις δραχμές για να ξεκινήσει το μεγάλο φαγοπότι και η φτωχοποίηση των Ελλήνων.

    Στην Γαλλία 20 χρόνια μετά το ευρώ, οι τιμές σε φράγκο τυπώνονται ακόμα και στο σούπερ μάρκετ, τουλάχιστον μέχρι πριν 2 χρόνια που πήγα τελευταία φορά στη χώρα. Το ίδιο και εστιατόρια κλπ.

    Σε όλες τις χώρες είχαν τις τιμές για 2-3 χρόνια, μόνο εδώ τις εξαφάνισαν σε 3 εβδομάδες από παντού.

    Και βλέπουμε το αποτέλεσμα. Οι μισθοί είναι ίδιοι και ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟΙ από το 1997 ενώ τα πάντα είναι 500-1000% πιο ακριβά. ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
    Οι μισθοί όμως δεν ανέβηκαν ούτε 100%.

    Αλλά τόσο καταλαβαίνουν τα βόδια που ψηφίζουν τους πασάδες. Γι αυτό δεν πιστεύω στην Δημοκρατία η οποία απαιτεί έξυπνους και ενεργούς πολίτες και όχι βόδια. Δεξιά Συντηριτική Αναρχία, με το όπλο στο χέρι, είναι η μόνη λύση για να ζούμε ελεύθεροι φυσικά και οικονομικά, χωρίς πασάδες.

  14. Η παράδοση τού προνομιου έκδοσης χρήματος σέ τρίτους σήμανε τήν απώλεια τού ελέγχου τής οικονομίας μας και της Εθνικης μας ανεξαρτησίας . Ειναι βασική Αρχή στά Οικονομικά Εγχειρίδια πού πρέπει να προστατεύεται ευλαβικά . Κατεβάστε στό Διαδίκτυο την μελέτη έκθεση και πρακτικού Οδηγού τής Εξοδου από τήν Ευρωζωνη τής Ελλαδος (GREXIT). Βραβεύθηκε σε Διεθνή Διαγωνισμό με έπαθλο £250.000 λιρες Αγγλίας . Η μελέτη : LEAVING THE EURO – A PRACTICAL GUIDE by Roger Bootle….Capital Economics 2012.

  15. Καλά και στην δραχμή να είμασταν πάλι θα μας είχαν τελειώσει. Δεν είναι θέμα νομίσματος αλλά θέμα τρόπου. Από την στιγμή που την Τράπεζα της Ελλάδος την ελέγχουν στο 100% ξένοι, το νόμισμα είναι ΑΔΙΑΦΟΡΟ.

  16. Το πιο αντιλαϊκό Πασοκ που πέρασε ήταν το Σημιτικό. Αυτό μας οδήγησε την Εθνική καταστροφή με την είσοδο στο ευρώ.Τότε μόλις τους έλεγες για την οικονομική καταστροφή που πλησίαζε σε έλεγαν άσχετο και οπισθοδρομικό. Συνέχεια του Σημιτικού συστήματος αποτελεί η ΝΔ του Κούλη(ουσιαστικά με πολλά ίδια στελέχη από εκείνην την εποχή Σημίτη). Σήμερα μόλις τους λές ότι οδεύουμε σε εθνικό αφανισμό με τα νομοσχέδια που περνάει καθημερινά αυτή, η πιο αντιλαϊκή κυβέρνηση από ιδρύσεως του Ελληνικού κράτους, σε λένε ψεκασμένο, φασίστα, ρωσολάγνο κλπ…

  17. Κάθε φορά κρατώντας την δραχμή στο χέρι σε υπενθύμιζε την αρχαιότητα και κομμάτια της ιστορίας καί εστανώσουν δέος! Τή ομορφιά!!

  18. Αχ δραχμουλα… Ήμασταν ανεξάρτητοι με δικό μας νόμισμα και τώρα ήμαστε σκλαβωμένοι και χρεωμένοι τόσο που να μην μπορούμε να γυρίσουμε ποτέ σε δικό μας ανεξάρτητο νόμισμα γιατί το χρέος μας σε αναλογία με την τιμή που θα έπαιρνε η δραχμή είναι ενα αστρονομικό νούμερο.

  19. Αναθεμα την ωρα με τους απατεωνες του πασοκ οι οποιοι μας φτωχοποίησαν οταν το κομμα τους εφτασε να χρωσταει της Μιχαλους και επειτα εγινε κινημα του ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ κοσμε ξυπνα επιτελους.

Comments are closed.