Δύο μελέτες αποκαλύπτουν: Μεγάλο το χάσμα μεταξύ εμβολίων Pfizer και Moderna – Οι ηλικιωμένοι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν

Κοινοποίηση:
6dd41489354721900ece9fa1283e6aa6_XL-900x450

Διαφορά αποτελεσματικότητας μεταξύ του εμβολίου COVID-19 της Moderna και του εμβολίου της Pfizer καταγράφεται με την πάροδο του χρόνου σύμφωνα με νέα δεδομένα.
Μια νέα μελέτη που επιδιώκει να ρίξει φως στην πραγματική αποτελεσματικότητα του εμβολίου COVID-19 δείχνει ένα διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των εμβολίων Moderna και Pfizer τέσσερις μήνες μετά τη δεύτερη δόση

Μεταξύ των 3.600 και πλέον Αμερικανών ενηλίκων χωρίς ανοσοκατασταλτικούς περιορισμούς που συμμετείχαν στη μελέτη, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της νοσηλείας COVID-19 εντός των πρώτων τεσσάρων μηνών από τον πλήρη εμβολιασμό ήταν υψηλότερη για το εμβόλιο Moderna 93% από το εμβόλιο Pfizer-BioNTech με ποσοστό 88% και το εμβόλιο J&J με 71% σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.

Ενώ η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Moderna μειώθηκε ελαφρώς στο 92% μετά από 120 ημέρες πλήρους εμβολιασμού (με μέσο όορ 141 ημέρες), το εμβόλιο της Pfizer μειώθηκε σημαντικά στο 77% (με μέσο όρο 143 ημέρες), διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Επειδή μόνο ένας περιορισμένος αριθμός ασθενών εμβολιάστηκε με J&J δεν υπάρχουν ολοκληρωμένα στοιχεία στην μελέτη, η οποία διεξήχθη μεταξύ 11 Μαρτίου και 15 Αυγούστου του 2021. ΄

«Παρόλο που αυτά τα δεδομένα του πραγματικού κόσμου υποδηλώνουν κάποια διακύμανση στα επίπεδα προστασίας από το εμβόλιο, όλα τα εγκεκριμένα ή εξουσιοδοτημένα εμβόλια για τον COVID-19 παρέχουν ουσιαστική προστασία από τη νοσηλεία του COVID-19», σημειώνουν τα CDC.

Η μελέτη δεν αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου ανά παραλλαγή, συμπεριλαμβανομένης της Delta, ούτε μέτρησε την αποτελεσματικότητα έναντι του COVID-19 εάν δηλαδή απέτρεψε την νοσηλεία.
Η ανάλυση δεν έλαβε επίσης υπόψη την αποτελεσματικότητα σε παιδιά και ανοσοκατεσταλμένους ενήλικες.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου, την ίδια ημέρα που η συμβουλευτική ομάδα για τα εμβόλια της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ψήφισε με 16 ψήφους υπέρ και 3 κατά για να προτείνει ενισχυτικές δόσεις εμβολίων της Pfizer για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.
Ταυτόχρονα, η επιτροπή ψήφισε με 18 ψήφους κατά 0 υπερ ότι δεν ενδείκνυται η 3η δόση εμβολίων της Pfizer για ηλικίες 16 έως 65 ετών.
Μέλος της ψηφοφορίας στην ομάδα εμπειρογνωμόνων του FDA, είπε ότι «υπάρχει σοβαρή ανησυχία για μυοκαρδίτιδα στους νέους».
Ο FDA προειδοποίησε ότι τα εμβόλια Pfizer και Moderna, με τεχνολογία mRNA, θα μπορούσαν να προκαλέσουν μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα σε νέα άτομα.
Μια άλλη σύμβουλος του FDA, η Dr Melinda Wharton, τόνισε ότι δεν θα αισθανόταν άνετα να προτείνει 3η δόση εμβολίων σε νεότερους ανθρώπους λόγω του κινδύνου μυοκαρδίτιδας. Σημείωσε επίσης ότι οι νεότεροι άνθρωποι διατρέχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια από τον COVID-19.

Οι ηλικιωμένοι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν

Ηλικιωμένοι, άνδρες ] είναι πιο πιθανό να καταλήξουν στο νοσοκομείο ή να πεθάνουν ακόμη και μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους κατά του COVID-19 , λένε οι ερευνητές.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια σειρά δεδομένων για να δείξουν ότι ενώ ο κίνδυνος σοβαρής νόσου COVID-19 μετά τον εμβολιασμό παραμένει χαμηλός, ορισμένοι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλους.
Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα που έχουν καταγωγή από την Ινδία ή το Πακιστάν διατρέψουν υψηλό κίνδυνο ακόμη και εάν έχουν πλήρως εμβολιαστεί.
Επίσης, μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι ανοσοκατασταλμένοι, οι ένοικοι σε σπίτια φροντίδας και άτομα με χρόνιες παθήσεις όπως σύνδρομο Down, νεφρική ανεπάρκεια, δρεπανοκυτταρική νόσο, HIV/AIDS και κίρρωση του ήπατος.

Ένα εργαλείο που αναπτύχθηκε από ερευνητές προβλέπει τον κίνδυνο που διατρέχουν άνθρωποι14 ή περισσότερες ημέρες μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου, κατά την χρονική στιγμή δηλαδή που αναπτύσσεται η ανοσία.
Ελπίζουν ότι θα βοηθήσει τους ασθενείς να συνεργαστούν με τους γιατρούς τους για να λάβουν αποφάσεις για την προστασία τους.
Οι επιστήμονες του Oxford Univeristy χρησιμοποίησαν εθνικά σύνολα δεδομένων από χειρουργικές επεμβάσεις, ανοσοποίηση και δοκιμές COVID, καθώς και δεδομένα θανάτων και εισαγωγής στα νοσοκομεία.

Αναλύθηκε δείγμα περισσότερων από 6,9 εκατομμυρίων εμβολιασμένων ενηλίκων, εκ των οποίων 5,2 εκατομμύρια είχαν πλήρως εμβολιαστεί που αποτελεί και το αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το δείγμα περιελάμβανε 2.031 θανάτους από COVID-19 και 1.929 ανθρώπους που παραμένουν σε νοσηλεία.
Από την μελέτη προκύπτει ότι 81 θάνατοι και 71 εισαγωγές σημειώθηκαν 14 ή περισσότερες ημέρες μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου.

Με βάση αυτό, οι ερευνητές υπολόγισαν τον κίνδυνο βάσει μέτρων που περιλαμβάνουν την ηλικία, το φύλο, την εθνότητα και το βασικό ποσοστό των λοιμώξεων από COVID.

Σχολιάζοντας γιατί άλλες εθνοτικές ομάδες μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο, ο καθηγητής Aziz Sheikh, του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου ανέφερε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε κοινωνικούς λόγους.
«Νομίζω ότι ορισμένες από τις εθνοτικές διαφοροποιήσεις σχετίζονται με τα επαγγέλματα»
Στην μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, οι ερευνητές δεν έκαναν διάκριση μεταξύ των τύπων εμβολίων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Κανεις δεν εχει μιλησει για παλαιας τεχνολογιας εμβολιο δηλαδη το κινεζικο αυτο αληθεια εχει καμια παρενεργεια μηπως πρεπει να το ψαξει καποιος.

  2. Δεν είναι τυχαίο ότι το moderna το έκανε μέχρι και ο billy gates κάτι ξέρει το αλάνι

Comments are closed.