Δόθηκε το “πράσινο φως” για το δορυφορικό ίντερνετ και… τον Έλον Μασκ

Κοινοποίηση:
unnamed

Ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία του δορυφορικού Ίντερνετ ευρείας χρήσεως στην Ελλάδα με κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Ειδικότερα, η υπ’ αρ.57/ΦΕΚ Β’ 4938/25-10-2021 Κοινή Υπουργική Απόφαση:

· επικαιροποιεί την ειδική διαδικασία για την αδειοδότηση της εγκατάστασης τυποποιημένων κατασκευών κεραιών και

· θεσπίζει νέο κανονιστικό πλαίσιο για την τοποθέτηση των τυποποιημένων κεραιών που πληρούν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές ασφαλείας. Οι κεραίες που περιγράφονται παραπάνω θα χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες προκειμένου να παρέχουν στους καταναλωτές υπηρεσίες Ίντερνετ μέσω δορυφόρου, εξασφαλίζοντας σταθερή σύνδεση σε υψηλές ταχύτητες και χαμηλό χρόνο απόκρισης.

Ο Elon Musk έρχεται Ελλάδα και φέρνει τα πάνω – κάτω στο ίντερνετ
Την υπηρεσία δορυφορικού ίντερνετ της Starlink φέρνει ο Έλον Μάσκ στην Ελλάδα. Ακριβός ο εξοπλισμός, σε μικρή μερίδα πελατών η «δοκιμή» για αρχή.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία με μια μικρή ομάδα χρηστών. Στη συνέχεια, και εντός του 2021, θα γίνει και η αποστολή του εξοπλισμού σε όσους έχουν πραγματοποιήσει προπαραγγελία.

Η ΚΥΑ θεωρείται απαραίτητη για να μπορεί να γίνεται νόμιμα η εγκατάσταση των “δορυφορικών πιάτων” που αξιοποιούν οι συνδέσεις με τους δορυφόρους χαμηλής τροχιάς (Low Earth Orbit-LEO) της Starlink. Τα πιάτα αυτά μπορεί να μοιάζουν με αυτά της δορυφορικής τηλεόρασης, έχουν όμως μια σημαντική διαφορά: Εκτός από δέκτες σήματος είναι και πομποί.

Ακόμη η σχετική απόφαση, που βασίζεται σε εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ρυθμίζει και τα θέματα εξοπλισμού, ο οποίος δεν είναι καθόλου φθηνός, καθώς στην προπαραγγελία κοστίζει 500 ευρώ. Ειδικότερα μένει να λυθεί το καθεστώς με το οποίο θα δίνεται στον συνδρομητή, πως θα αποσβένεται το κόστος και ποιος θα είναι ο τελικός ιδιοκτήτης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι πρώτες συνδέσεις από την Ελλάδα θα δοθούν σε περιορισμένο κύκλο ανθρώπων και αργότερα, προς τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου θα αρχίσουν να στέλνονται και τα κουτιά σου όσους προχώρησαν τους προηγούμενους μήνες σε προπαραγγελία. Ο σχεδιασμός αυτός βέβαια μπορεί να ανατραπεί, καθώς η έλλειψη επεξεργαστών προκαλεί προβλήματα στις παραδόσεις του εξοπλισμού στις ΗΠΑ και άλλες χώρες όπου η υπηρεσία είναι διαθέσιμη.

Υπενθυμίζεται ότι η Starlink έχει ανοίξει εδώ και μήνες τις προπαραγγελίες της νέας της υπηρεσίας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Για τη σύνδεση με το δίκτυο της Starlink απαιτείται εξοπλισμός κόστους 499 ευρώ, με την τιμή να επιβαρύνεται και με 61 ευρώ μεταφορικά. Το πάγιο κόστος διαμορφώνεται στα 99 ευρώ τον μήνα. Η προπαραγγελία κοστίζει 99 ευρώ, ενώ υπάρχει η δυνατότητα πλήρους επιστροφής χρημάτων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. Με το ΑDSL να παίζει στα 4 έως 5 και το VDSL να σου λένε ότι αναμένετε στην περιοχή σας εδώ και χρόνια μάλλον το δορυφορικό είναι μονοδρομος

  2. Λοιπόν, να ενημερώσω όσους δε γνωρίζουν για να μην ‘την πατήσουν’.
    Εάν εκεί που βρίσκεστε δεν υπάρχει πρόσβαση σε άλλου είδους internet, είναι η έσχατη λύση το δορυφορικό.
    Υπόψιν σας όμως ότι όταν υπάρχουν σύννεφα, bye bye internet.
    Αυτό φυσικά δεν το αναφέρει καμμία εταιρία παροχής δορυφορικού internet.
    Έχω ζήσει με δορυφορικό internet στις ΗΠΑ χρόνια και υπέφερα.
    Εάν προσπαθήσεις να κάνεις stream κάποια ταινία/βίντεο με συννεφιά, εκεί κολλάει κάθε λίγα δευτερόλεπτα ή χάνεις τη σύνδεση συνέχεια εάν θέλεις να παίξεις κάποιο online παιχνίδι στον Η/Υ σου.
    Ελπίζω να βοήθησα κάποιους που το σκέφτονται.

  3. Η ταχύτητα είναι για το δορυφορικό πάντα χαμηλότερη από το καλώδιο. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να καταλάβεις ότι προορίζεται για παροχή ίντερνετ σε οχήματα, πλοία, άτομα που κινούνται και κάμερες ασφαλείας σε περιοχές με μειωμένη κάλυψη.

  4. “Εκτός από δέκτες σήματος είναι και πομποί.” Τρέξτε γρήγορα να πάρετε όλοι τη μ@λακία μαιμούδες.

Comments are closed.