«ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΩ ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ ΑΛΛΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΣ» – ΚΥΜΑ ΟΡΓΗΣ ΣΤΑ ΣΟΣΙΑΛ ΜΙΝΤΙΑ! ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ! ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΟΧΙ ΑΣΤΕΙΑ…

Κοινοποίηση:
ΕΦΚΑ

Εδώ και περισσότερες από έξι ημέρες δεκάδες πολίτες, ελεύθεροι επαγγελματίες, εκφράζουν την οργή τους στα κοινωνικά δίκτυα, καθώς έχασαν την ασφαλιστική τους ικανότητα και παρά τις κινήσεις που έκαναν ακόμα και για εξόφληση χρέους από 0,01€ έως και 1€, παραμένουν χωρίς ασφάλιση. Το πρόβλημα είναι ακόμα πιο δραματικό για όσους έχασαν την ασφάλισή τους χωρίς κανένα χρέος.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν εξετάσεις σε συμβεβλημένα κέντρα, να μην μπορούν να εγχειριστούν και να πληρώνουν το πλήρες ποσό των φαρμάκων τους, παρότι καθόλα νόμιμοι.

Η λύση του υπουργείου ήταν να «επιτρέψει» στους πολίτες να επισκεφθούν το πιο κοντινό υποκατάστημα του ΕΦΚΑ, χωρίς ραντεβού (κάτι που ήδη ίσχυε), με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα από γραφείο σε γραφείο και να χαθούν χιλιάδες εργατοώρες για λάθη που οφείλονται στον ίδιο τον οργανισμό. Μάλιστα στα παράπονα των πολιτών η απάντηση έκανε λόγο για «απροσδιόριστης φύσεως πρόβλημα».

Δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά για χιλιάδες

Μπορεί οι πληρωμές να γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, μπορεί ο πολίτης να έχει όλες τις αποδείξεις στα χέρια του, όμως κάτι γίνεται και «το σύστημα δεν έχει δει την πληρωμή». Το πρόβλημα ισχύει κατά πάσα πιθανότητα από τις αρχές του μήνα, όμως έγινε αντιληπτό από μεγάλη μερίδα πολιτών μετά τις 5-6 Μαϊου που εμφανίζονται οι πρώτες καταγγελίες.

Ποια είναι η λύση; Να πάει ο πολίτης αυτοπροσώπως στις ουρές του ΕΦΚΑ για να λυθεί το ζήτημα. Σε ένα μεγάλο πισωγύρισμα από την Ελλάδα 2.0, του ψηφιακού κράτους και της πολυδιαφημισμένης 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Οι πολίτες έχουν δείξει τεράστια ενόχληση, υπογραμμίζοντας τόσο την μη αναγνώριση των πληρωμών από το σύστημα, όσο και την υποχρέωση της μετάβασης στην δημόσια υπηρεσία με δεκάδες άλλους άτυχους συμπολίτες τους.

Η απόφαση της 16ης Φεβρουαρίου – Διορθώνοντας ένα λάθος με ένα άλλο

Η απόφαση που έλαβε στις 16 Φεβρουαρίου 2024 η Διοίκηση του ΕΦΚΑ, προβλέπει αφενός ότι η ασφαλιστική ικανότητα θα χορηγείται πλέον από τα τμήματα μητρώου του φορέα, χωρίς ραντεβού και χωρίς τους περιορισμούς της χωρικής αρμοδιότητας των τοπικών διευθύνσεων. Μετά τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν, οι πολίτες πηγαίνουν από ΕΦΚΑ σε ΕΦΚΑ ψάχνοντας να βρουν αγανακτισμένοι αυτό με την μικρότερη ουρά, συντελώντας στην δημιουργία ακόμα μεγαλύτερου προβλήματος.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Αττικής & Νήσων του ΕΦΚΑ αναφέρει πως η εξέλιξη αυτή έχει δημιουργήσει, ειδικά στις τοπικές διευθύνσεις της Αττικής, τεράστιες ουρές, υπέρμετρο συνωστισμό, και μεγάλη ταλαιπωρία για ασφαλισμένους και εργαζόμενους. Το ζήτημα όμως δεν αφορά μόνο στα τμήματα μητρώου, αλλά επεκτείνεται και στα τμήματα ασφάλισης και συντάξεων, καθώς οι μη μισθωτοί πρέπει να περάσουν από εκεί για να διαπιστωθεί ότι δεν οφείλουν.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα απαρχαιωμένα υπολογιστικά συστήματα των υπηρεσιών και η έλλειψη διαλειτουργικότητας ή συνδεσιμότητας ανάμεσα στα διαφορετικά συστήματα, σε συνδυασμό με το αργό λογισμικό συμβάλλουν περαιτέρω στην αύξηση των μέγιστων χρόνων αναμονής. Με τους εργαζόμενους να ακουν τα εξ’ αμάξης για ακόμα μια αποτυχία του ελληνικού δημόσιου τομέα, να μην παράγει λάθη.

Το ψηφιακό κράτος δουλεύει κάθε 7 ημέρες

Σε Δελτίου Τύπου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αναφέρονται οι παρακάτω οδηγίες προς τους πολίτες.

«Με πρωτοβουλία της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου και του διοικητή του e-ΕΦΚΑ, Αλέξανδρου Βαρβέρη, λαμβάνονται έκτακτα μέτρα για τη διευκόλυνση των μη μισθωτών πολιτών που επιθυμούν να ενεργοποιήσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα.

Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι που έχουν πλέον διευθετήσει τις οφειλές τους (είτε εξοφλώντας είτε ρυθμίζοντας και καταβάλλοντας την πρώτη δόση), μπορούν:

α)  Να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε τοπικό κατάστημα του e-ΕΦΚΑ και μάλιστα χωρίς ραντεβού, ειδικά για ζητήματα ασφαλιστικής ικανότητας και να λάβουν άμεσα ασφαλιστική ικανότητα.

β) Να εισέλθουν στην ηλεκτρονική υπηρεσία Έλεγχος Ασφαλιστικής Ικανότητας μη μισθωτών και να επιλέξουν «αμφισβήτηση οφειλών». Ειδική ομάδα έργου, που συστάθηκε γι’ αυτό τον σκοπό, επεξεργάζεται τα αιτήματα και η ασφαλιστική ικανότητα αποκαθίσταται εντός λίγων ωρών.

γ)  Να αναμένουν την προγραμματισμένη αυτόματη απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας. Ακόμα και ως προς αυτή, αντί να διενεργείται μηνιαίως, αποφασίστηκε να γίνεται εκτάκτως κάθε εβδομάδα. Ήδη, από χθες, απέκτησαν ασφαλιστική ικανότητα όσοι εξόφλησαν ή ρύθμισαν έως την 6η Μαρτίου, ενώ, όσοι το έπραξαν από την 7η Μαρτίου, θα αποκτήσουν αυτόματα ασφαλιστική ικανότητα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Την Παρασκευή θα επανακτήσουν την ασφαλιστική ικανότητα όσοι εξόφλησαν ή ρύθμισαν τις οφειλές τους

«Να αναμένουν την προγραμματισμένη αυτόματη απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας η οποία αποφασίστηκε να γίνεται εκτάκτως κάθε εβδομάδα. Ήδη, από χθες, απέκτησαν ασφαλιστική ικανότητα όσοι εξόφλησαν ή ρύθμισαν έως την 6η Μαρτίου, ενώ όσοι το έπραξαν από την 7η Μαρτίου θα αποκτήσουν αυτόματα ασφαλιστική ικανότητα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Επειδή παρατηρείται ότι η πλειοψηφία όσων απευθύνθηκαν στα καταστήματα και στην πλατφόρμα, εξακολουθούσαν να έχουν οφειλές, και προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι προτού απευθυνθούν στα τοπικά καταστήματα, να ελέγξουν: Εάν πράγματι έχουν ασφαλιστική ικανότητα, ακολουθώντας τον παραπάνω σύνδεσμο.

Εάν έχουν τρέχουσες οφειλές, ακολουθώντας τον σύνδεσμο ΕΔΩ. Εάν έχουν βεβαιωμένες οφειλές στο Κ.Ε.ΑΟ, τις οποίες θα πρέπει να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν, ακολουθώντας τον σύνδεσμο ΕΔΩ

Από την ανακοίνωση δικαιώνονται οι πολίτες που διαπιστώνουν έλλειψη ασφαλιστικής ικανότητας παρότι πλήρωσαν, με το πρόβλημα να λύνεται την Παρασκευή 15 Μαρτίου. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά σχετικά με όσους δεν χρωστούσαν τίποτα και το σύστημα τους αφαίρεσε την ασφαλιστική ικανότητα. Κυρίως δεν υπάρχει ούτε υπόνοια παραδοχής λάθους ή μια ανθρώπινη συγνώμη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

11 Σχόλια

  1. 600 χλμ πηγαινε-ελα αποστασεις εως το σημειο απο οπου εξυπηρετουμε ενω ημουν και πιστωτικος, για να μου απαντησουν σημερα να κανω την αιτηση για ενημεροτητα στον ΕΦΚΑ μετα απο μια εβδομαδα διοτι δεν εχει
    το ενημερωθει το συστημα ακομη παροτι οτι οφειλες τις ειχα εξοφλησει προ μηνων.
    τα συστηματα του σκατομαλακα του gov-ιερρακακη που ψηφιοποιησε σε ΗΛ-εκτρονικο φακελο τις ψυχες των ανθρωπων. δυστυχως 2α παρουσια δε θα υπαρξει ποτέ. μονο ετσι θα γλυτωναμε! ΔΥΣΤΥΧΩΣ!

  2. ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΜΕ ΤΠΤ…. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ 150.00.000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ….

    ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΣΧΕΔΟΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ 0,01 ΛΕΠΤΟ (ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΞΕΦΤΙΛΑ ΕΤΣΙ;) ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΩΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ…ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΟΥΝ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ … ΕΚΕΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟΤΕ Ο ΚΑΚΟΣ ΧΑΜΟΣ ΓΙΑΤΙ ΕΚΠΛΗΚΤΟΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΟΡΘΑ ΚΑΙ ΕΧΟΝΤΑΣ ΔΙΚΙΟ…..

    ΠΑΙΔΙΑ; ΔΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΤΙ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΜΠΑΧΑΛΟ;
    ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΟΠΙΑΡΟΥΝ ΤΑ ΞΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟΥΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ;;;

    ΑΑΑΑΑ ΚΑΤΙ ΞΕΧΑΣΑΜΕ…. ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΣΗΜΕΡΑ ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗ…… ΕΧΟΥΜΕ ΑΡΑΓΕ ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗ ΤΖΑΜΠΟΥΙΤΑ;;;
    ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΟΥΜΕ….. ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΒΑΤΖΑ…….
    ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ!!! ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ….. ΠΟΥ ΣΕ ΕΚΑΝΑΝ ΣΚ@Τ@…

  3. Πόσο μακάκας είσαι ρε μη μισθοτέ..και σε ενοχοποίεισαν και σε δουλεύουν και είσαι ο μόνος που πληρώνει και δε μιλάς.

  4. Μπράβο ρε Στέφανε.. είμαι παθών και εγώ ο ίδιος.. όλα πληρωμένα και με βγάζουν ότι χρωστάω δύο μήνες και ότι είμαι ανασφάλιστος! είσαι ο μοναδικός που το έχει αναφέρει! μιλάμε για απιστευτά πράγματα!

  5. Χαχαχαχα μα πότε ρε γραικυλοι θα εμπεδώσετε ότι το ανθελληνικό κράτος όχι μόνο σας γράφει κανονικά αλλά και σας πολεμάει ανελέητα ;
    Τα παράπονα σας στους ψηφοφόρους του προδοτικού τόξου και τους ηλίθιους που νομίζουν ότι ψηφίζουν πατριωτικά κόμματα .
    Όλοι γνωρίζετε , πιστεύω , τι πρέπει να γίνει , αλλά φοράτε μινι φουστες .
    Τον σκασμό τώρα και περίμενε την ώρα που θα σας πάρει ο νεκροθάφτης .

  6. ΕΙΜΑΙ 36 ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ.
    ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΩ ΟΥΤΕ ΔΕΚΑΡΑ.
    ΠΑΩ ΣΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ.
    ΚΑΙ ΜΕ ΒΓΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟ.
    ΠΑΩ ΣΤΟ ΕΦΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2 ΗΜΕΡΕΣ,ΜΟΥ ΛΕΝΕ…..!
    ΧΡΩΣΤΑΤΕ. 0,07€ ΔΗΛΑΔΗ ΕΦΤΑ ΣΕΝΤΣ(ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΙΚΡΟΥΛΙΑ ΜΠΑΚΗΡΙΑ) ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ.
    ΜΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝΕ ΧΑΡΤΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 3 ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ.
    ΠΑΩ ΣΤΗΝ EUROBANK. ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΩ ΓΙΑ ΤΑ 0,07€ ΔΙΝΩ 1,23€.
    ΚΑΙ ΕΓΩ Ο ΑΦΕΛΗΣ ΝΟΜΙΖΑ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΡΑΤΟΣ.ΚΑΙ Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ…
    ΑΜ’ ΔΕ!!!
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΠΑΩ ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝΕ ΘΕΩΡΗΣΗ.

    ΥΓ: ΤΑ 0,07€ ΕΙΧΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟΚΟ 0,02€
    ΤΩΡΑ ΑΜΑ ΤΟΥΣ ΡΙΞΩ ΔΥΟ- ΤΡΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΠΑΝΑΓΙΕΣ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΑΛΗΤΗΣ?

    1. Καλά το πας αλλά τι σου φταίει ο Χριστός και η Παναγία ρε τρόμπα?
      Δε μπορεί να βρίσεις αυτούς που ψηφίζεις και τους κοπρίτες τους δημόσιους?
      Πες μας τι ψήφισες κιόλας.
      Δε συμφέρει λέμε με την καμία,πρέπει να μην ξαναπληρώσει κανείς μας να πάνε να γαμηθούν.

      1. Ίσως να εννοεί ότι θα τους ρίξει κατάρες εν ονόματι του Χριστού και της Παναγίας.

  7. ΜΗΤΣΟΤΆΚ ΘΈΛΑΤΕ ΜΕΡΙΚΟΊ ΜΗΤΣΟΤΆΚ ΘΑ ΕΧΕΤΕ!!!!….ΧΩΡΙΣ ΣΑΛΙΟ ΤΏΡΑ….ΟΤΑΝ ΦΩΝΑΖΑΜΕ ΠΑΤΕ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΝΑ ΞΑΝΑΒΓΕΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΟΤΊΜΗΣΑΝ ΤΑ ΜΠΑΝΑΚΙΑ….ΤΩΡΑ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΟΣ!!!!!

Comments are closed.