“Δεν μας νοιάζει”: H απάντηση της “εποπτικής αρχής” της ΤτΕ για το μεγάλο σκάνδαλο των δανείων των παλιννοστούντων

Κοινοποίηση:
ΔΑΝΕΙΟ

Συνεχίζεται με κραυγαλέο τρόπο το μεγάλο σκάνδαλο των δανείων των παλιννοστούντων ομογενών. Όπως έχουμε καταγγείλει πολλές φορές στα ΜΜΕ, στο Κοινοβούλιο και στον πολιτικό κόσμο, οι γνωστοί επαΐοντες του τραπεζικού συστήματος συνεχίζουν να παρακάμπτουν τους νόμους που θεσπίστηκαν από την Ε.Ε. και την Ελληνική Βουλή για την προστασία των δανειοληπτών και με μεθοδεύσεις φροντίζουν να μη δίνεται ευκαιρία στους ομογενείς για τη ρύθμιση των δανείων τους. Ταυτόχρονα, οι “εποπτικές αρχές” όπως η Τράπεζα της Ελλάδας, κάνουν πως κοιτάζουν αλλού, δηλώνοντας “δεν μας νοιάζει, δεν είναι δική μας δουλειά”.

Τελευταία εξέλιξη στο σκάνδαλο, θεωρούμε την απάντηση που έδωσε στις 13/5/2022 η “εποπτική αρχή” της Τράπεζας της Ελλάδας, απαντώντας στην επίσημη καταγγελία που έγινε τα τέλη του Μαρτίου 2022:

Σε απάντηση των από 28.03.2022 αναφορών-καταγγελιών των … σχετικά με διαφορά τους με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., σας γνωρίζουμε τα εξής: Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ως εποπτική αρχή αρμόδια να θεσπίζει κανόνες για την εν γένει εύρυθμη και με επαρκή διαφάνεια λειτουργία των εποπτευομένων από αυτή εταιρειών, έχει καθιερώσει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για την ενημέρωση των συναλλασσομένων με αυτές (ΠΔ/ΤΕ 2501/2002, Κεφάλαιο Γ) κατά τη διάρκεια ισχύος και λειτουργίας των συμβάσεων. Επίσης κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 1 του ν. 4224/2013 (ΦΕΚ Α΄ 288), όπως εκάστοτε ισχύει, θεσπίστηκε ο Κώδικας Δεοντολογίας για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών, λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρέσεις, όπως αναφέρονται στο Κεφάλαιο Πρώτο, Ενότητα Α2.
Δεδομένου ότι η δικαιούχος Εθνική Τράπεζα έχει εκκινήσει καταδιωκτικά μέτρα (έκδοση διαταγών πληρωμής), η υπόθεση βαίνει εκτός του πεδίου αρμοδιότητάς μας.

Με απλά λόγια, η ΤτΕ δηλώνει ότι “από τη στιγμή που η Εθνική Τράπεζα αποφάσισε να μη κάνει ρύθμιση των δανείων σας, εμάς δεν μας νοιάζει, δεν είναι πλέον ευθύνη μας”!

Με τα παραπάνω καταπατάται βέβαια όλο το πνεύμα του Κώδικα Δεοντολογίας (ν.4224/2013), σειρά άρθρων του ν. 4261/2014, του ν. 3758/2009, του ν. 4529/2018 και οι οδηγίες της Ε.Ε., που εν ολίγοις απαιτούν να γίνεται προσπάθεια ρύθμισης των δανειακών υποχρεώσεων πριν οποιαδήποτε άλλη δράση! Αλλά για την “εποπτική αρχή” της ΤτΕ δεν συμβαίνει τίποτα. Κάθε νομική υποχρέωση είναι προφανώς “ψιλά γράμματα”.

Δεν είναι μόνο τα παραπάνω χαρακτηριστικά του τι συμβαίνει. Όπως καταγγείλαμε (καταγγελία προς τον Υπουργό Οικονομίας κ. Χρ. Σταϊκούρα στις 11 Μαρτίου 2013, προωθημένη με ΔΤ στο σύνολο των ΜΜΕ) οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες “τυγχάνει” να μη δουλεύουν ή λειτουργούν απλώς προσχηματικά για τα συγκεκριμένα δάνεια, ενώ τα πιστωτικά ιδρύματα δεν προχωρούν σε πρόταση ρύθμισης των οφειλών που κρίνονταν επιλέξιμες.

Για όσους απορούν γιατί γίνονται όλα αυτά, θεωρούμε προφανή εξήγηση τη μεθόδευση, ώστε τα χρήματα των εγγυήσεων των δανείων να μεταφερθούν στα ταμεία εκείνων που κερδοσκοπούν πάνω στην καταστροφή των πολιτών και τα χρέη να φορτωθούν για ακόμη μια φορά στον Ελληνικό λαό.

Πρέπει να έχουν υπόψη τους, όμως, ότι αυτή η “ομερτά” των ΜΜΕ και της πλειοψηφίας του πολιτικού κόσμου για το σκάνδαλο, δεν μπορεί να είναι παρά προσωρινή. Πολιτικές δυνάμεις και φορείς και ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, είμαστε αποφασισμένοι να κινήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα για τη διαλεύκανση του σκανδάλου, να το φέρουμε σε γνώση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να το θέσουμε ως θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο και στη Διεθνή Δικαιοσύνη. Γιατί αποτελεί μια ακόμη κορυφή του τεράστιου παγόβουνου της αδικίας και της παρανομίας που πολιορκεί εδώ και πολλά χρόνια τη χώρα μας.

Ας θυμούνται κάποιοι ότι “ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται” και ότι αργά ή γρήγορα η δικαιοσύνη θα τους φέρει ενώπιον των ευθυνών τους!

Σύλλογος Δανειοληπτών
και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ΑΦΟΥ Η ΤΤΕ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΤΕ ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΕΛΕΓΚΤΗΣ ?

Comments are closed.