Γιατί κατέληξε σε φιάσκο η ανακοίνωση της γέννας της Μέγκαν Μαρκλ;

Κοινοποίηση:
markl

Όλος ο κόσμος περίμενε με ανυπομονησία την άφιξη του πρώτου παιδιού της Μέγκαν Μαρκλ και του πρίγκιπα Χάρι. 

Τα Μέσα Ενημέρωσης παρακολουθούσαν με μεγάλη αγωνία για οποιαδήποτε εξέλιξη. Κι όμως, μια εβδομάδα πριν, δεν έμαθαν όλοι εγκαίρως την είδηση λόγω ενός «τεχνικού λάθους».

Ποιος φταίει όμως γι’ αυτό; Όταν εργάζεσαι για μια ζωή στις δημόσιες σχέσεις με τα ΜΜΕ, η ανακοίνωση ενός βασιλικού μωρού είναι σίγουρα η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας σου.

Αλλά με τα μάτια του κόσμου συγκεντρωμένα στην άφιξη του πρώτου παιδιού της Μέγκαν Μαρκλ και του πρίγκιπα Χάρι, η νέα γκουρού δημοσίων σχέσεων των Σάσεξ απέτυχε να ενημερώσει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παγκοσμίως για την πιο αναμενόμενη βασιλική γέννηση – και σύμφωνα με το παλάτι, γι’ αυτό φταίνε τα emails.

Η Σάρα Λάθαμ, η νέα επικεφαλής επικοινωνίας των Σάσεξ

Αυτή είναι η δικαιολογία για τις περίεργες αστοχίες στην επικοινωνία την Δευτέρα από την ομάδα με επικεφαλής της Σάρα Λάθαμ, την πρώην Αγγλοαμερικανίδα βοηθό της Χίλαρι Κλίντον, την οποία διόρισαν ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ τον Μάρτιο για την διαχείριση των Μέσων ενημέρωσης.

Αλλά η συγνώμη του παλατιού σχετικά με τα emails που εστάλησαν στη μία το μεσημέρι, αλλά παραδόθηκαν στις 2, μόλις και μετά βίας εξηγεί γιατί ο κόσμος πληροφορήθηκε πως η Μέγκαν βρισκόταν σε τοκετό, όταν στην πραγματικότητα είχε γεννήσει πολλές ώρες νωρίτερα.

Οι καθυστερήσεις και τα σφάλματα σήμαιναν πως το ενημερωτικό δελτίο του βρετανικού ITV έχασε την είδηση και άφησε τον ανταποκριτή του BBC Νίκολας Γουίτσελ να ψελλίζει ασυναρτησίες κατά την διάρκεια της ζωντανής εκπομπής.

Τι πραγματικά συνέβη;

Ουσιαστικά, κάποια μέσα ενημέρωσης ενημερώθηκαν εγκαίρως από τα emails που εστάλησαν σχετικά με την γέννηση του πρώτου παιδιού του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ, άλλα έλαβαν την είδηση με καθυστέρηση μιας ώρας και άλλα καθόλου.

Και χθες, το παλάτι του Κένσινγκτον κατηγόρησε τις «τεχνικές δυσκολίες στην ιστοσελίδα του Γουίνσδορ» για το λάθος αυτό.

Ωστόσο, ακόμη κι αυτό δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί, παρόλο που η Μέγκαν Μαρκλ γέννησε σε νοσοκομείο του Λονδίνου στις 5:26 τα ξημερώματα, ο Τύπος – που πίστευε ότι ήταν έγκυος ακόμη και αναπαυόταν στο σπίτι της το Φρόγκμορ Κότατζ – έμαθε ότι γεννούσε το μεσημέρι.

Η γκουρου της επικοινωνίας που προσέλαβε ο Χάρι και η Μαρκλ έλεγε το μεσημέρι της Δευτέρας πως η Μέγκαν Μαρκλ ξεκίνησε την διαδικασία του τοκετού, ενώ ήδη είχε γεννήσει εδώ και ώρες.

Αυτό που ξέρουμε τώρα είναι πως η Μέγκαν Μαρκλ μεταφέρθηκε με μέλη της ομάδας ασφαλείας της Σκότλαντ Γιαρντ υπό άκρα μυστικότητα από το Φρόγκμορ την Κυριακή το βράδυ, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της και την μητέρα της.

Η ομάδα κατευθύνθηκε στο νοσοκομείο Πόρτλαντ του Λονδίνου, εκεί όπου γέννησε η Βικτόρια Μπέκαμ αλλά και η Σάρα Φέργκιουσον τις κόρες της, πριγκίπισσες Βεατρίκη και Ευγενία, και όπου ένα δωμάτιο μπορεί να κοστίζει πάνω από 15.000 λίρες.

Μετά τον σάλο, το Παλάτι θέλησε να τα μαζέψει λέγοντας πως υπήρχαν τεχνικά προβλήματα.

Στις 5:26 τα ξημερώματα, η Μέγκαν Μαρκλ γέννησε ένα υγιέστατο αγόρι που ζυγίζει 3,260 κιλά – το 8ο εγγόνι της βασίλισσας Ελισάβετ και το 7ο στη σειρά διαδοχής του θρόνου.

Την ίδια ώρα, ο κόσμος δεν γνώριζε τίποτε από όλα αυτά και υπέθετε πως η Μέγκαν Μαρκλ ήταν ακόμη στο κάστρο Γουίνσδορ, και μάλιστα πως θα της έκαναν τεχνητούς πόνους για να γεννήσει επειδή είχε ήδη ξεπεράσει τις 40 εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Λίγες ώρες αργότερα, στη μία το μεσημέρι, η νέα επικεφαλής επικοινωνίας των Σάσεξ, Σάρα Λάθαμ, κανόνισε ώστε τα emails να σταλούν στα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Και μπορεί να μην είναι τυχαίο το γεγονός πως η ανακοίνωση έγινε στις 8π.μ. (ώρα Δύσης), στη μέση των αμερικανικών πρωινών εκπομπών.

Ενα άλλο ερώτημα είναι το που τελικά γέννησε η Μέγκαν Μαρκλ. Ολοι έλεγαν στο κάστρο Γουίνδσορ, ενώ τελικά η Δούκισσα γέννησε σε νοσοκομείο του Λονδίνου.

«Κολοσσιαία τεχνική αποτυχία»

Αλλά τα emails δεν εστάλησαν. Η 48χρονη Σάρα Λάθαμ, εξήγησε αργότερα πως υπήρξε μια «κολοσσιαία τεχνική αποτυχία». Εξήγησε δηλαδή πως τα περισσότερα emails που ενημέρωναν τον Τύπο έφτασαν με μία ώρα τουλάχιστον καθυστέρηση.

Όπως είπε: «Στείλαμε emails τα οποία έδειξαν ότι απεστάλησαν στις 13:27, 13:49, 14:03» αναφέρει η Telegraph.

Εν τω μεταξύ, το Sky News (που επελέγη τυχαία ως ο τηλεοπτικός σταθμός που θα διένειμε το υλικό του σε όλα τα δίκτυα) είχε λάβει το κρίσιμο τηλεφώνημα από το Παλάτι, να ετοιμαστεί για την ανακοίνωση του πρίγκιπα Χάρι.

Έτσι, στις 13:45, την ώρα που τα περισσότερα μέσα δεν γνώριζαν τίποτα, το Sky News βγήκε με την είδηση πως η Μέγκαν γεννούσε. Τα τηλεοπτικά μέσα σε όλο τον κόσμο έτρεξαν να προλάβουν να πουν κι αυτά την είδηση.

Κι επειδή δεν έφτανε όλη αυτή η παρεξήγηση και το μπέρδεμα, το γραφείο Τύπου του Μπάκιγχαμ εξακολουθούσε να αρνείται πως το μωρό είχε γεννηθεί, σύμφωνα με μια πηγή του BBC.

Λιγότερο από μία ώρα αργότερα, με τους δημοσιογράφους και τους θαυμαστές της βασιλικής οικογένειας να περιμένουν να μάθουν τι έγινε, ο λογαριασμός στο Instagram του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ ανάρτησε μια εικόνα που έγραφε πως «είναι αγόρι».

Ασυνεννοησία; 

Τεχνικά προβλήματα ή μήπως ανάγκη για περισσότερο αυτοπροβολή; Mία σειρά από προβλήματα είχαν ως αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί ως φιάσκο η ανακοίνωσή τους.
Χθες, το παλάτι του Κένσιγκτον απολογήθηκε για την «τεχνική βλάβη» και για την «ταλαιπωρία που προκάλεσαν».

Ωστόσο και πάλι, αυτή η συγνώμη αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Είναι απόλυτα κατανοητό πως ο πρίγκιπας Χάρι δεν ήθελε να αποκαλύψει τίποτα στα μέσα ενημέρωσης, σχετικά με το πώς εξελισσόταν ο τοκετός.

Πάντως μετά από αυτό το φιάσκο, οι Σάσεξ φαίνεται να ακολούθησαν τα πάντα κατά γράμμα, καθώς την Τετάρτη, όπως είχαν υποσχεθεί, εμφανίστηκαν με το βασιλικό μωρό.

Πολλά αναπάντητα ερωτήματα

Αλλά γιατί, ενώ η Μέγκαν Μαρκλ είχε γεννήσει ένα υγιέστατο μωρό στις 5:26 τα ξημερώματα, ο υπόλοιπος κόσμος έμεινε στο σκοτάδι για περισσότερο από 8 ώρες;

Και γιατί ανακοινώθηκε πρώτα πως ήταν σε τοκετό ενώ στην πραγματικότητα είχε ήδη γεννήσει τον γιο της Άρτσι Χάρισον Μαουντμπάτεν

Γιατί εφόσον η ανακοίνωση του Χάρι είχε προγραμματιστεί εκ των προτέρων – όπως έγινε σαφές αργότερα – τα μέσα ενημέρωσης δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για το τι να περιμένουν, παρά ένα μόνο τηλεφώνημα σε έναν ραδιοτηλεοπτικό σταθμό;

Και γιατί, αντίθετα από την παράδοση και το πρωτόκολλο, οι Μέγκαν Μαρκλ και πρίγκιπας Χάρι επέμειναν να κρατήσουν μυστική την ιατρικό ομάδα που την ξεγέννησε όπως επίσης και το μαιευτήριο που γέννησε – ενώ όλα αυτά θα γίνουν γνωστά από το πιστοποιητικό γέννησής του;

Μπορεί η Σάρα Λάθαμ να έχει εργαστεί για τους Ομπάμα, τους Κλίντον και τον Τόνι Μπλερ, ωστόσο αυτές οι ερωτήσεις – που τα βρετανικά μέσα θέλουν απαντήσεις – ίσως να είναι οι πιο δύσκολες στην μέχρι τώρα καριέρα της.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Γιατι τους μπερδεψε η παρενθετη που γεννησε και δεν μπορεσαν να τα τακτοποιησουν όλα όπως τα ηθελαν,εαν πραγματι γεννουσε η ιδια σε νοσοκομειο όπως ολες δεν θα υπηρχε θεμα,ολα θα ηταν ξεκάθαρα.

Comments are closed.