Γαλλία: Προελαύνει με 28,5% ο Εθνικός Συναγερμός (RN) της Λεπέν

Κοινοποίηση:
λεπεν

Ούτε ο ανασχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου ούτε το φαινόμενο του Ολιβιέ Βεράν (εάν ηγηθεί του ευρωψηφοδελτίου της Αναγέννησης του Εμανουέλ Μακρόν) είχαν αντίκτυπο στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές του 2024. Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα που διεξήγαγε για λογαριασμό της Le Point το Ινστιτούτο Cluster 17.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε 2 ημέρες μετά τον διορισμό του Γκαμπριέλ Ατάλ στο Ματινιόν και τον κυβερνητικό ανασχηματισμό που σηματοδοτήθηκε, ιδίως, από την άφιξη της Ρασιντά Ντατί στο Υπουργείο Πολιτισμού. Δείχνει ότι μια ευρω-λίστα της Αναγέννησης με επικεφαλής τον Ολιβιέ Βεράν θα λάμβανε μόνο το 18% των ψήφων. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από εκείνο που έλαβε η La République en Marche στις εκλογές του 2019 (22,4%) και, ακόμη χαμηλότερο, σε σύγκριση με εκείνο του Εμανουέλ Μακρόν στον πρώτο γύρο των τελευταίων προεδρικών εκλογών (27,8%). Η λίστα της Αναγέννησης κατάφερε να διατηρήσει μόνο 6 στους 10 ψηφοφόρους του προεδρικού εκλογικού σώματος. Και οι απώλειες αυτές δύσκολα αντισταθμίζονται, καθώς η λίστα της Αναγέννησης δεν προσελκύει σχεδόν κανέναν από τις εκλογικές βάσεις άλλων κομμάτων, εκτός από ένα κλάσμα των ψηφοφόρων της κεντροδεξιάς Βαλερί Πεκρές (25%). Σε κάθε περίπτωση, το προεδρικό στρατόπεδο θα πρέπει να εργαστεί σκληρά για να κερδίσει πίσω τους ψηφοφόρους, ξεκινώντας από τους δικούς του. Διαφορετικά, η Αναγέννηση κινδυνεύει να μείνει πολύ πίσω από τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν: η ευρω-λίστα με επικεφαλής τον Ζορντάν Μπαρντελά, που καταμετράται στο 28,5%, διατηρεί ένα σημαντικό προβάδισμα άνω των 10 μονάδων, περίπου πέντε μήνες πριν από τις εκλογές.

Στα δεξιά, εκτός από την αδιαμφισβήτητη ηγετική θέση του RN, υπάρχουν αρκετές τάσεις που αξίζει να επισημανθούν. Η λίστα Reconquête (Ανάκτηση) με επικεφαλής τη Μαριόν Μαρεσάλ, ανιψιάς της Μαρίν Λεπέν, με ποσοστό 7% των ψήφων, φαίνεται ότι θα επαναλάβει το σκορ που πέτυχε ο Ερίκ Ζεμούρ στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές και έτσι θα κερδίσει έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Άντε μπράβο, να δούμε μιά άσπρη μέρα.
    Άρχισε τον χορό η Meloni, να συνεχίσει η LePen & κατόπιν ο Donald Trump.

  2. Σκισε του τα οπισθια του ερμαφροδιτου ζιγκολο!

  3. Και εδώ ένα 20% θα ήταν αν υπήρχε ένα μεγάλο πατριωτικό μέτωπο ενωμένο και όχι κομματίδια του 1-6%. Δυστυχώς και δε φαίνεται να αλλάζουν μυαλό όλοι οι πρόεδροι πατριώτες.

Comments are closed.