«Βούλιαξε» ο Θεσσαλικός κάμπος – Στα Τάρταρα η παραγωγή

Κοινοποίηση:
Καρδίτσα-καταστροφές

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές που προκάλεσε στον εύφορο θεσσαλικό κάμπο ο κυκλώνας «Ιανός». Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων θάφτηκαν κάτω από τους τόνους νερού και λάσπης, ενώ τεράστιες είναι οι απώλειες και στο ζωικό κεφάλαιο.

Σε απόγνωση είναι οι αγρότες της Καρδίτσας και των Φαρσάλων, οι οποίοι είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται μέσα σε λίγες ώρες, αλλά και οι κτηνοτρόφοι που είδαν τα ζώα τους να πνίγονται μπροστά στα μάτια τους. Κι αυτό ενώ ακόμα δεν είναι δυνατή η πλήρης εκτίμηση των ζημιών, καθώς σε ορισμένες περιοχές το νερό δεν έχει υποχωρήσει και οι αγρότες δεν μπορούν να έχουν σαφή εικόνα τι απέμεινε από την καταστροφική μανία της φύσης.

Πλημμύρισε το 80% των καλλιεργειών την Καρδίτσα
«Δεν περιγράφεται η καταστροφή με λόγια. Μαντριά έχουν πλημμυρίσει, ζωοτροφές έχουν παρασυρθεί, ζώα έχουν πνιγεί, μελίσσια έχουν χαθεί. Η φυτική παραγωγή είναι κάτω από το νερό. Να σκεφτείτε ότι ο Παλαμάς, μία κωμόπολη 6.500 κατοίκων, αυτή τη στιγμή είναι αποκλεισμένος από τέσσερις μεριές. Γύρω – γύρω έχει νερό ακόμα. Ακόμα πλημμυρίζουν χωράφια, αφού το νερό ανεβαίνει.

Επειδή δεν είχαν γίνει αντιπλημμυρικά έργα και τα ποτάμια δεν ήταν καθαρισμένα, τα νερά έχουν απλωθεί στον ημιορεινό όγκο και όλα καταλήγουν στον Παλαμά, που είναι στο πιο χαμηλό σημείο. Η οικονομική καταστροφή είναι κάτι αδιανόητο», είπε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στον νομό Καρδίτσας πλημμύρισε το 80% των καλλιεργειών. Από τη δορυφορική απεικόνιση που έγινε το Σάββατο υπολογίστηκε ότι πλημμύρισαν περίπου 250.000 στρέμματα, ωστόσο πλέον η έκταση εκτιμάται ότι έχει φτάσει τις 300.000 στρέμματα κυρίως με βαμβάκι, καλαμπόκι, κηπευτικά και μηδική. Ειδικά για το καλαμπόκι και το βαμβάκι η ζημιά είναι διπλή, καθώς οι αγρότες βρίσκονταν λίγο πριν από τη συγκομιδή και είχαν κάνει όλα τα έξοδα.

Μεγάλες, όμως, είναι οι ζημιές και στο ζωικό κεφάλαιο. «Έχουν χαθεί ζώα πάρα πολλά σε όλο τον νομό. Έχουν χαθεί ζωοτροφές που οι κτηνοτρόφοι είχαν αποθηκευμένες δίπλα στα μαντριά, οι οποίες δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, αλλά πηγαίνουν μέσω ΠΣΕΑ, άρα έπειτα από τέσσερα χρόνια και αν τα πάρουν. Δηλαδή, αν κάποιος είχε 200 ζώα και χάθηκαν τα 100, δεν έχει ζωοτροφές για να ταΐσει αυτά που του απέμειναν», ανέφερε ο κ. Τζέλλας.

Ανάλογο είναι το μέγεθος της καταστροφής και στα Φάρσαλα με ανυπολόγιστες ζημιές σε χωράφια, κοπάδια και εξοπλισμό.

«Οι παραγωγές που καταστράφηκαν είναι περίπου 150.000 στρέμματα κυρίως με βαμβάκια, καλαμπόκια και ντομάτα, χώρια οι ζημιές σε οχήματα, εξοπλισμό και αποθήκες. Για παράδειγμα, καταστράφηκαν αποθήκες με αποθηκευμένα σιτηρά που είχαν κάποιοι για να τα πουλήσουν. Υπάρχουν επίσης πολλά πνιγμένα πρόβατα και πτηνά. Ένας πτηνοτρόφος, μάλιστα, έχασε 10.000 πτηνά. Είναι πολύ μεγάλη η ζημιά», είπε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας.
Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις
Οι αγροκτηνοτρόφοι ζητούν να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις αλλά και έκτακτο βοήθημα, έτσι ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν.

«Μας είπαν ότι θα γίνει άμεση καταγραφή από τον ΕΛΓΑ, ο οποίος όμως δεν αποζημιώνει το 100% της ζημιάς, ενώ η καταβολή γίνεται έπειτα από έναν χρόνο. Για άμεση αποζημίωση δεν είπαν κάτι. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση και χρειαζόμαστε άμεση στήριξη», τόνισε ο κ. Μαρούδας.

«Διεκδικούμε να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις εκτός ΕΛΓΑ, γιατί δεν γίνεται να περιμένουμε έναν χρόνο. Επίσης, θα πρέπει να δοθεί και μία επιπλέον βοήθεια για εμάς που έχουμε τα βαμβάκια κάτω από το νερό, για να βγάλουμε και τον χειμώνα. Από τη ζημιά δεν βγαίνει κέρδος, αλλά τουλάχιστον να μπορέσουμε να ζήσουμε. Ζητούμε επίσης να ανασταλούν οι οικονομικές υποχρεώσεις, ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ, που έτσι κι αλλιώς είναι αδύνατο να πληρώσουμε.
Όλη η οικονομία του νομού έχει καταστραφεί. Θα πρέπει η κυβέρνηση να μας στηρίξει για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως νομός. Αυτό είναι κάτι που πρέπει από τώρα να το δούμε, γιατί θα πεινάσει κόσμος», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Τζέλλας.

Ο ίδιος τόνισε ότι ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνουν και αντιπλημμυρικά έργα, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογες καταστροφές.

«Υπάρχουν ακόμα χωριά που έχουν νερό. Μπορεί να μην είναι μέσα στα σπίτια, αλλά είναι στις αυλές, οπότε υπάρχει και υγειονομικός κίνδυνος, γιατί στο νερό υπάρχουν ψόφια ζώα.

Όντως ήταν ακραίο καιρικό φαινόμενο, όμως υπάρχουν ευθύνες που δεν θα τις αναλάβει κανένας. Πρέπει να γίνουν έργα, για να μην ξαναγίνουν αυτά», κατέληξε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Για αυτό ενωθείτε αγρότες και τεχνίτες κάθε λογής και αρχίστε έργα εθελοντικά γιατί άμα περιμένετε τι κράτος μόνο καταστροφή θα έρχεται και κωλυσιεργία

Comments are closed.