«Βουλιάζουν» οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί από την ακρίβεια: Εκτόξευση του λαδιού συν 58,5% από κοντά φρούτα και λαχανικά

Κοινοποίηση:
ΨΣΑΨΑΣΨ

Απαγορευτικές, σε πολλές περιπτώσεις, είναι οι τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών στα ράφια των σούπερ μάρκετ, που «ψαλιδίζουν» τον μηνιαίο προϋπολογισμό των νοικοκυριών.

Στην κορυφή των αυξήσεων βρέθηκε το ελαιόλαδο με τη τιμή το Δεκέμβριο να αυξάνεται κατά 58,5%. Ακολουθούν τα φρούτα και τα λαχανικά με άνοδο 15% και 14% αντίστοιχα, ψάρια 8,4% και κρέατα με αύξηση 6,5%.

Μάχη με την αισχροκέρδεια δίνει εδώ και μήνες η ΔΙΜΕΑ η οποία το 2023 προχώρησε σε 25.267 ελέγχους επιβάλλοντας 1.865 πρόστιμα συνολικού ύψους13,41 εκατ. ευρώ.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ σε εταιρίες που πωλούν βρεφικό γάλα με ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα στην περίπτωση που διαπιστωθεί αισχροκέρδεια.

Στα δημόσια ταμεία έχει καταλήξει, ήδη, το μεγαλύτερο μέρος των προστίμων που επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης για αισχροκέρδεια ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, νέα ευρήματα από τον έλεγχο για τις τιμές στα βρεφικά γάλατα φαίνεται ότι οδηγούν σε νέα υψηλά πρόστιμα.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, από τα σχεδόν 13,5 εκατ. ευρώ πρόστιμα που επιβλήθηκαν το τελευταίο διάστημα ποσοστό μεγαλύτερο του 50% έχει, ήδη, εισπραχθεί και το υπόλοιπο έχει βεβαιωθεί στην εφορία. Τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα αναλυτικά στοιχεία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: