Βουλγαρία, Πολωνία, Λιθουανία, Ουγγαρία κατά Pfizer

Κοινοποίηση:
ΦΑΙΖΕΡ

Οι Βουλγαρία, Πολωνία, Λιθουανία και Ουγγαρία ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους για την προμήθεια των εμβολίων κατά του COVID που κατασκευάζει η Pfizer.
Οι υπουργοί υγείας των τεσσάρων χωρών υπέβαλαν κοινό αίτημα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου της ΕΕ την Τρίτη (14 Μαρτίου).
Σύμφωνα με τους τέσσερις υπουργούς, η σύμβαση πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες και τις δημοσιονομικές δυνατότητες όλων των χωρών της Ε.Ε.

Δήλωσαν ότι ανησυχούν βαθιά για μια προτεινόμενη νέα προσθήκη στη συμφωνία προμήθειας εμβολίων της Pfizer.
Στις 8 Μαρτίου, ο υπουργός Υγείας Asen Medzhidiev ανακοίνωσε ότι η Βουλγαρία είχε λάβει υποστήριξη για την πρωτοβουλία της από την Πολωνία και έξι άλλα κράτη μέλη, αν και τελικά μόνο τρεις άλλες χώρες υπέγραψαν την κοινή δήλωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη ενημερώθηκε ήδη τον Φεβρουάριο για τη βουλγαρική θέση.

Η έκκληση των τεσσάρων υπουργών στην επιτροπή είναι για μια νέα, πιο δίκαιη συμφωνία προς το δημόσιο συμφέρον.
«Η Επιτροπή θα πρέπει να αναζητήσει ευκαιρίες για περαιτέρω διαπραγματεύσεις με την Pfizer, ιδίως για πληρωμές μη παράδοσης, μειώνοντας τον αριθμό των συμβατικών δόσεων ή να αναλάβει η ίδια πρωτοβουλία και να αγοράσει πλεονάζοντα εμβόλια από τα κράτη μέλη για να τα δωρίσει σε περιοχές που έχουν ανάγκη». δήλωσαν υπουργοί.
«Καλούμε την Pfizer να διατηρήσει την εμπιστοσύνη της στη διαδικασία εμβολιασμού, να αναλάβει την ευθύνη της έναντι των πολιτών της ΕΕ και των κρατών μελών και να ενεργήσει με καλή πίστη προς μια λύση, δίκαιη για όλους: στο όνομα του κοινού καλού, όχι μόνο του επιχειρηματικού συμφέροντος. ”
Πριν από μια εβδομάδα, η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βουλγαρίας αποφάσισε ότι ο υπουργός Υγείας Asen Medzhidiev θα υπερασπιστεί στις Βρυξέλλες τη θέση να τερματίσει τη σύμβαση για την προμήθεια εμβολίων COVID με την Pfizer.
Η κυβέρνηση είπε ότι η σύμβαση θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες μεμονωμένων χωρών, να ορίζει συγκεκριμένες ποσότητες με συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης και να πληρώνει μετά την παράδοση.

Περισσότερες από 1,3 εκατομμύρια δόσεις από τις παραδοθείσες ποσότητες εμβολίων της Pfizer Inc./BioNTech Manufacturing GmbH έχουν ήδη απορριφθεί στη Βουλγαρία λόγω της ημερομηνίας λήξης τους και μέχρι στιγμής έχουν καταστραφεί ελαφρώς περισσότερες από 2,3 εκατομμύρια δόσεις όλων των τύπων εμβολίων.
Φέτος, πρόκειται να απορριφθούν σχεδόν 2,8 εκατομμύρια δόσεις.
Πέραν αυτών, περισσότερες από 650.000 δόσεις θα λήξουν τον Ιανουάριο/Φεβρουάριο του 2024 και είναι ήδη σαφές σε αυτό το στάδιο ότι και αυτές οι ποσότητες θα καταστραφούν.

Οι αναμνηστικές δόσεις θα παραδοθούν το 2023, αλλά – επειδή στη Βουλγαρία, η κάλυψη εμβολιασμού είναι μόνο 30% – μάλλον δεν ήταν δικαιολογημένη η παραγγελία αναμνηστικών δόσεων για ολόκληρο τον πληθυσμό.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. δρομοοοοοοοοοοοοο σκουλικια πες τους θα πατε στα μπουντεουμια ολοι!!!!!

Comments are closed.