Βαγγέλης Γιαμαρέλλος: Δείκτης αίματος υποδηλώνει ποιος θα νοσήσει βαριά από τον κορωνοϊό

Κοινοποίηση:
1

Ο κ. Βαγγέλης Γιαμαρέλλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και επισκέπτης Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Friedrich Schiller της Ιένα Γερμανίας. Είναι ένας από τους συντονιστές της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης της Σήψης και ήταν καλεσμένος στην εκπομπή του Γ. Τράγκα για να μιλήσει για τον κορονοϊό.

Στο ερώτημα του Γ. Τράγκα για το ποιος από τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από κορονοϊό θα παρουσιάσει πνευμονία  την  5η ή 6 ημέρα καθώς βρέθηκε ο βιοδείκτης ο κ. Γιαμαρέλλος είπε: “Η ανακάλυψη δεν οφείλεται σε μένα.  Όπως είχα ξαναπεί και στο παρελθόν εγώ συντονίζω μια προσπάθεια η οποία γεφυρώνει αυτή τη στιγμή παραπάνω από 30 κλινικές παθολογικές και μονάδα εντατικής θεραπείας που τώρα που υπάρχει αυτό το πρόβλημα στην Ελλάδα συνεργαζόμαστε.

Μέσα σε πολύ βραχύ διάστημα  όταν ξεκινήσαμε αυτή η προσπάθεια συλλέξαμε δύο δείγματα αίματος από τους ασθενείς και είδαμε ότι στους αρρώστους οι οποίοι τελικά στην πορεία της νοσηλείας τους θα εκδήλωναν βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια και θα έφτανα στο σημείο να διασοληνωθούν στη  ΜΕΘ πολύ νωρίς από την πρώτη στιγμή της νοσηλείας τους υπήρχε ένα μόριο το οποίο στην αγλλοσαξονική γλώσσα είναι γνωστό με το ακρωνύμιο SUPA και το οποίο ήταν αυξημένο σε όλους αυτούς τους ασθενείς. Με εξαίρεση έναν ασθενή που δεν βρήκαμε αυτόν τον δείκτη αυξημένο.

Όταν είχαμε αυτήν την παρατήρηση είχαμε το άγχος αν σφάλαμε. Υπάρχουν συνάδελφοι με τους οποίους είχα εργαστεί στο παρελθόν για αυτό οι οποίοι είναι στο πανεπιστήμιο Rush στο Σικάγο  ο ένας δε εξ’ αυτών είναι νεφρολόγος και είναι ένας εξαιρετικός επιστήμων. Ήξερα πως είχε αρχίσει να κινείται προς την εν λόγω κατεύθυνση. Όταν τον πήρα στο τηλέφωνο είδα πως τα αποτελέσματά του ήταν ταυτόσημα με τα Ελληνικά. Μάλιστα πριν από 3 Κυριακές ξεκινήσαμε να δουλεύουμε και μετά από 30 ώρες είχαμε συγγράψει τα δεδομένα μας και τα στείλαμε στο αγγλοσαξονικό περιοδικό Critical Care το οποίο  μέσα στην εβδομάδα που θα έρθει πρόκειται να δημοσιεύσει.

Eίναι πάρα πολύ σημαντικό το ότι ακριβώς αυτά τα ευρήματα επαληθεύονται σε έναν πληθυσμό ο οποίος είναι μακριά από τη χώρα μας ο οποίος είναι εντελώς διαφορετικός και σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική τοποθεσία και σε ο,το αφορά τη γενετική ταυτότητα.

Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι μπορούμε από την πρώτη στιγμή στην έναρξη της νοσηλείας ενός ασθενούς στο νοσοκομείο χρησιμοποιώντας αυτόν τον βιοδείκτη να προγνώσουμε αν τελικά θα συμβεί αναπνευστική ανεπάρκεια και αν θα χρειαστεί να διασωληνωθεί ο άρρωστος”.

Στο ερώτημα του Γ. Τράγκα ότι δίνεται ένα φάρμακο για να αποφευχθεί η πνευμονία ο κ. καθηγητής είπε:” Η αλήθεια είναι ότι  ότι μαζί με τον καθηγητή Razer σκεφτήκαμε όταν είχαμε αυτόν τον βιοδείκτη πώς μπορούμε να ερμηνεύσουμε σωστά αυτό που μας λέει αυτός ο δείκτης και τι πρέπει να κάνουμε.

Η ερμηνεία την οποία δώσαμε είναι ότι μας δηλώνει ότι ήδη έχει ξεκινήσει μία φλεγμονώδης διαδικασία στον πνεύμονα η οποία κατευθύνεται από ένα χρονικό μόριο. Σχεδίασα μία κλινική μελέτη στην οποία σε ασθενείς  οποίοι έχουν αυξημένο αυτόν τον βιοδείκτη ανεξάρτητα του αν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα να ξεκινήσουν γρήγορα θεραπεία.

Η  μελέτη αυτή δεν έχει ξεκινήσει ακόμη και  το φάρμακο δεν έχει δοθεί ακόμη.  Η μελέτη κατατέθει για αδειοδότηση στην Εθνική Επιτροπή δεοντολογίας την Πέμπτη 2 Απριλίου. Περιμένουμε τη θετική γνωμοδότηση και ευελπιστούμε ότι με θετική αυτή τη γνωμοδότηση θα μπορέσουμε πολύ γρήγορα να προχωρήσουμε”.

Στο ερώτημα του Γ. Τράγκα αν αληθεύει ότι υπάρχει μία δραστική ουσία που λέγεται τοσιλιζουμάμπη την οποία έχετε βρει εσείς η ομάδα σας και η οποία δίνεται για να αναχαιτίσει την πνευμονία που έρχεται ένα φάρμακο δηλαδή που δίνεται στη ρευματοειδή αρθρίτιδα ο κ. Γιαμαρέλλος είπε: ” Είναι γεγονός ότι υπάρχει αυτό το φάρμακο το  οποίο έχει ένδειξη στη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Μόνο που η προσωπική μας επιστημονική άποψη  είναι ότι η θέση αυτού του φαρμάκου είναι όταν πλέον έχουν εκδηλωθεί τα συμπτώματα της  αναπνευστικής ανεπάρκειας και όχι όταν βρίσκεται στην εξέλιξή της.  Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν καταθέσαμε μια μελέτη στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές.

Η μελέτη αυτή είναι έχει ξεκινήσει πράγματι στους ασθενείς αυτούς δίνεται το φάρμακο τοσιλιζουμάμπη.

Θέλω να πω ότι δεν είμαστε η μόνη χώρα που έχει  ξεκινήσει αυτήν τη μελέτη.

Παράλληλα γίνονται δύο μεγάλες μελέτες σε όλο τον κόσμο με την χορήγηση αυτού του φαρμάκου που γίνεται στην Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με βάση αυτά τα οποία γνωρίζω και με τις υπάρχουν ηλεκτρονικές βάσεις καταγραφής αυτών των μελετών οι εν λόγω μελέτες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη. Έχουν αδειοδοτηθεί αλλά ακόμη δε συμμετέχουν ασθενείς”.

Στο ερώτημα του Γ. Τράγκα τι είναι ο Covid-19 o κ. Γιαμαρέλλος είπε:” Στην ανοσολογική γνώση και απόκριση του  ανοσιακού συστήματος του ανθρώπου απέναντι σε κάθε μικροοργανισμό και σε κάθε έρευνα.

Στις ρευματικές παθήσεις η  νόσος στρέφεται εναντίον του εαυτού μας με αργό ρυθμό. Φανταστείτε με μια λογική σαν τη βρύση που στάζει σταγόνα-σταγόνα. Η διαφορά με αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι ότι  μπορεί ξαφνικά να ανοίξει η βρύση και να πλημμυρίσει ο τόπος.

Αυτό το κακό που κάνει ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα στο σώμα μας μέσα σε χρόνια εδώ γίνεται μέσα σε λίγες ώρες”.

Στο ερώτημα του Γ. Τράγκα αναφορικά με το πότε θα αρθεί η απομόνωση και η Ελλάδα θα ανοίξει τα σύνορά της ο κ. Γιαμαρέλλος απάντησε:” Αυτή η απόφαση πρέπει να είναι συλλογική ενώ τα μέτρα της Ελληνικής πολιτείας είναι ορθότατα  καθώς δε βρισκόμαστε σε μια δυσμενή κατάσταση όπως η Ιταλία ή η Ισπανία ενώ έχουν αποφευχθεί οι πολλοί θάνατοι. Τη δε χρονική στιγμή δεν την ξέρουμε αυτήν τη στιγμή”.

Στο ερώτημα του Γ. Τράγκα αναφορικά με τους Αμερικανούς που επιμένουν  ότι έχουν αποκρύψει πληροφορίες οι  Κινέζοι ο κ. Γιαμαρέλλος είπε: “Εμείς δεν μπορούμε να τεκμηριώσουμε διάφορες θεωρίες που κυκλοφορούν”.

Στο ερώτημα  ότι ο Covid-19 μεταδίδεται και μέσω της αναπνοής ο κ. Γιαμαρέλλος είπε: “Προσωπικά δεν το γνωρίζω”.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Μαλιστα! SUPA! MOUPES! Και Γιαμαρελλος! Μπας και ξεχαστει και το “Ατοπημα” της κας. Γιαμαρελλου, που ακομα λοιδωρειται και αντιμετωπιζει, προβληματα!
    Να σε βλεπουμε συχνα, αγορι! Για να σε κανουμε και σενα, φιρμα! Ηθελα, να’ ξερα, απο που τους ξεθαβουν, ολους αυτους; Ενα, θα σας πω! Προσοχη, στο καθετι, που λενε! Ισως καποιο, απο τα “καμπανακια”, που χτυπουν, στο δικο μου μυαλο, χτυπησει και στο δικο σας! Ετσι! Για να ξερουμε, ποιοι ειναι βαλτοι και ποιοι, οχι!

  2. Σωστος επιστημονας,ειπε τεκμηριωμενα πραγματα κ δεν εκανε τον πολυξερο σε θεματα που δεν απτονται της επιστημης του.
    Αξιος.

Comments are closed.