Αυτές είναι οι ηλικίες που θα κληθούν σε περίπτωση επιστράτευσης – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Κοινοποίηση:
1

Αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι, με αφορμή την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αναρωτιούνται ποιες είναι οι ηλικίες εκείνες καλούνται σε περίπτωση επιστράτευσης αλλά και πότε παίρνεις απαλλαγή.

Ο γενικός κανόνας είναι ότι στην κατάσταση πορτοκαλί συναγερμού (όχι πολέμου), επιστρατεύονται όλες οι σειρές (ΕΣΣΟ) που έλαβαν απολυτήρια τα τελευταία δύο έτη, καθώς επίσης και τα μέλη συγκεκριμένων ειδικοτήτων (ναρκαλιευτές, χειριστές ραντάρ κλπ) και φυσικά οι ειδικοδυναμίτες (ΟΥΚ, πεζοναύτες, ΛΟΚ κλπ).

Αναλυτικά:

α) Κατάσταση ειδικής (συγκεκριμένες ειδικότητες) ή μερικής (συγκεκριμένες περιοχές) επιστράτευσης (πορτοκαλί συναγερμός):

Καλούνται με Φύλλα Ατομικής Προσκλήσεως (τα οποία επιδίδονται από την αστυνομία όλο το 24ώρο) οι υπόχρεοι να παρουσιαστούν στις μονάδες που αναγράφουν πάνω τα ΦΑΠ μέσα στο χρονικό διάστημα που αναγράφεται.

Στις περιοχές πρώτης γραμμής το χρονικό αυτό διάστημα ορίζεται ως ΑΜΕΣΑ και όχι πέραν των 2-4 ωρών (τελευταία μερική επιστράτευση έγινε στο ανατολικό αιγαίο τον Γενάρη του 1996 και όριζε χρονικό διάστημα 2 ωρών).

Στις υπόλοιπες περιοχές το χρονικό περιθώριο αυξάνεται ανάλογα με την απόσταση. Οι μετακινήσεις προς τη μονάδα και πίσω (μετά τη λήξη) είναι δωρεάν και γίνονται με ειδικά κουπόνια που βρίσκονται στο κάτω μέρος του ΦΑΠ.

Εφόσον υπάρχει αντικειμενική αδυναμία μετάβαση στο χρονικό περιθώριο που τίθεται (γιατί πχ βρίσκεσαι σε ταξίδι ή δεν υπάρχουν συγκοινωνιακά μέσα κ.λπ) τότε ΑΜΕΣΑ μεταβαίνεις στο Στρατόπεδο Προώθησης Εφέδρων (υπάρχουν πολλά σε κάθε νομό), το οποίο αναλαμβάνει από εκεί και πέρα την υποχρέωση είτε να σε προωθήσει στη μονάδα σου ή να σε εντάξει σε άλλη μονάδα σε συνεννόηση με το ΓΕΕΘΑ.

Σύμφωνα με τον κανονισμό υπάρχουν δύο φάσεις επιστράτευσης. Στην πρώτη φάση καλούνται όσοι είναι κάτω των 41 ετών και στην δεύτερη οι μεταξύ 41 και 45 ετών. Οι μεγαλύτεροι των 45 ετών απαλλάσσονται προσωρινά της ειδικής και μερικής επιστράτευσης. Πρακτικά όμως όσοι έχουν πράσινα φύλλα πορεία είναι αυτοί που θα κληθούν πρώτοι.

Όσοι έχουν λευκά ανήκουν στη Β΄ Φάση! Υπάρχουν άτομα που έχουν λευκά φύλλα πορεία σε ηλικία μικρότερη των 41 ετών, αυτοί δεν έχουν κρίσιμη ειδικότητα γι΄αυτό και δεν αποτελούν άμεση προτεραιότητα.

Έστω υπόψη ότι συγκεκριμένες ειδικότητες έχουν και άλλα χρώματα φύλλων πορείας. Στην περίπτωση αυτή ήδη γνωρίζουν τι να πράξουν και αν το έχουν ξεχάσει πρέπει να απευθυνθούν στις στρατολογικές υπηρεσίες, γιατί συνήθως αυτοί έχουν απόρρητες οδηγίες.

Όλοι οι έφεδροι (όσοι δηλαδή έχουν ολοκληρώσει τη θητεία μας) έχουμε λάβει Ειδικό Φύλλο Πορείας. Πάνω στο ΕΦΠ αναγράφονται ειδικοί κωδικοί, για τους οποίους έχετε ενημερωθεί από την μονάδα σας και δεν γράφω περαιτέρω λεπτομέρειες γιατί έχουν υπαχθεί σε καθεστώς απορρήτων. Όσοι δεν θυμάστε που αντιστοιχούν οι κωδικοί μπορείτε να μεταβείτε στην στρατολογική υπηρεσία της περιοχής σας.

Οι κάτοχοι λευκών ΕΦΠ μεταβαίνουν ΟΠΟΥ ΔΙΑΤΑΧΘΟΥΝ, αλλά όπως είπαμε εντάσσονται στη β΄ φάση, οπότε θεωρητικά θα τους έρθει στο σπίτι ειδοποίηση. Καλόν είναι να έχετε δηλώσει την στρατολογική σας υπηρεσία για τις μεταβολές των διευθύνσεων κατοικίας, γιατί την κρίσιμη ώρα θα σπαταλώνται κρίσιμες δυνάμεις για να σας ψάχνουν ενώ εσείς ίσως ήδη έχετε μεταβεί στις μονάδες σας.

β) Κατάσταση Γενικής Επιστράτευσης – Κόκκινος Συναγερμός – Πόλεμος

Στην κατάσταση αυτή όσον αφορά τις ηλικίες ισχύουν ότι και παραπάνω. Φυσικά μέσα στον κανονισμό ορίζεται ότι τα όρια ηλικίας μπορούν να διαφοροποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας, χωρίς να ορίζεται η μικρότερη ή η μεγαλύτερη ηλικία. Πρακτικά στην εμπόλεμη κατάσταση, καλούνται να πολεμήσουν ΟΛΟΙ οι ικανοί να κρατάνε όπλο.

γ)Τι έγγραφα φέρουν μαζί τους όσοι καλούνται:

  • Το ΦΑΠ που του έστειλε η Επιστρατεύουσα Αρχή.
  • Το Ειδικό Φύλλο Πορείας.
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

34 Σχόλια

  1. χαχαχα οι περισσότεροι εδώ είναι χέστες και σκέφτονται τον ευατό τους, το πούλε ρε, να φύγετε αλλα να μήν ξανάρθετε, οχι όταν φτιάξει ο τόπος και σας συμφέρει κουράδες, όποιος πολέμήσει να πάρει γή, οι υπόλοιποι μια ζωή με αυξυμένο νοίκι, καργιόληδες τουρκόσποροι

  2. Να καλεσουνε τους λαθροεισβολεις που τρωνε πινουνε δωρεαν και παιρνουν το 500ρικο καθε μηνα καθαρο στο χερι.τι δουλεια εχω να παω εγω ο ελληνας που ειμαι ξενος στην πατριδα μου και δεν εχω να φαω.πλακα μας κανουν; ποια πατριδα τι με κανει η πατριδα που δεν ειχα ρευμα για 300 ευρω και με το κοψανε;καλυτερα στα χερια του ερντογαν παρα σε αυτους που 10ετιες μας ξεπουλησαν

  3. ΔΕΝ ΠΑΩ ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΙΟΤΙ ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ Ο ΧΙΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΝΤΟΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ…ΑΡΑ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΧΟΡΟΦΥΛΑΚΑΣ ΚΑΝΕΝΟΣ…ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝΕ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΤΟ ΦΥΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΥΠΑ…ΕΜΕΝΑ ΑΝ ΜΕ ΑΝΑΓΚΑΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΝΑ ΠΑΩ ΘΑ ΤΟΥΣ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΟΤΙ ΑΝ ΔΩ ΤΟΥΡΚΟ ΝΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΣΥΝΟΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΑ ΑΝΟΙΞΩ ΠΥΡ ΧΩΡΙΣ ΕΝΤΟΛΗ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΝ ΦΑΩ…ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΜΕ ΕΧΟΥΝ ΑΘΗΝΑ ΝΑ ΠΛΕΝΩ ΠΙΑΤΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΕ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

  4. Εγώ λέω να καλέσετε τούς λαθρομετανάστες, μία πού τούς αγαπάτε πολύ καί τούς δίνεται χρήματα, εγώ δεν θά έρθω γιατί ψάχνω δουλειά καί θά μου κόψουν το ρεύμα, καί σάς γράφω στα παπάρ…. όλοι την κουστοδια, τους αρχιπροδοταρους,τους αρχικλεφτες,τα αρχιλαμογια κτλ.

  5. Είμαστε έτοιμοι περπατάμε γυμναζομαστε κάθε μερα κυκλοφορούμε πάντα πάνω μας με σιδερικό
    Προσπαθούμε να τσακωνόμαστε καθημερινά φανταστειτε πως θα κόψω θα αρχ@@ια του Τούρκου θα τους πιω το αίμα είμαι τρελός

  6. Επεισης μη ξεχασουμε τη μασκουλα στον πολεμο!! Αλλιως 150αρι!! Και μετα τις 12 το βραδυ παυση πυρος!! Λογω κουραδοιου!!

  7. Καραβαναδες μην ξεχάσετε να κάλεσετε και όλα τα αλβαναρια με ελληνική ταυτότητα και με την αλβανική σημαία σπίτι τους στον τοίχο να πολεμήσουν για την πατρίδα τους μιας που το παίζουν όλοι Έλληναραδες χαχαχασα χαχαχαχαχα Μήτσοτακηδες σας ευχαριστουμε για τους έξτρα στρατιώτες που μας κουβαλήσετε την δεκαετία του 90 !!!!

  8. Το μονο που θα υπερασπιστώ μεχρι της τελευταίας ρανίδος του αιματος μου είναι η οικογένεια μου…
    Πατρίδα! Η γη των πατέρων μας ΑΛΛΑ πλέον κατοικείται απο ανθεληνικά δίποδα που απλά μιλούν Ελληνικά, υπαρασπίζονται τα συμφέροντα όλων των άλλων εκτός απο αυτά των Ελληνων …
    Οταν τόσα χρόνια μιλάμε για πατρίδα είμαστε φασίστες και ναζιστές…
    Ας μπουνε λόπον τώρα μέσα τα μογγόλια, να γ@μήσουν όλους τους απαίδευτους άνους μπας και δούμε ασπρη μέρα επιτέλους… Ο μόνος τρόπος για κάθαρση δυστηχώς είναι αυτός …

  9. Και με τα τρία περίπου εκατομμύρια ισλαμοκανιβαλων που εισέβαλαν τι θα γίνει;;;;;; Θα αλωνίζουν ελεύθερα ;;;;;; Οι άμαχοι στα σπίτια μας , γυναίκες και παιδιά στην διάθεση τους ;;;;;;;;;;;;;; Σιγά μην αφήσω την οικογένεια μου στα χέρια τους για να πολεμήσω γιατί;;;;;; Για να σωθούν οι περιουσίες των κοτζαμπάσηδων που θα παρακολουθούν από μακρυα με τους μουλους τους ασφαλείς;;;

  10. μεσα στα διαφορα σαιτ και μπλογκ γραφουν πρακτορισκοι με σκοπο την πτωση του ηθικου και τη δημιουργια κλιματος παραδοσης.

  11. Δεν έχω να πάω πουθενά! Όσοι έχουν συμφέρον από το μαγαζί… που λέγεται “Ελλάντα” ας πάνε πρώτοι να το υπερασπιστούν. Δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι Δημοσίου, ενοικιατζήδες, κληρονόμοι, αντιπαροχάκηδες, τύποι με χρησηκτησίες και διανομές γης, καταθέτες ελληνικών τραπεζών, τσιφλικάδες, λάθρο, επιδοτάκηδες, πολιτικάντηδες, δικαστάδες, καραβανάδες, μπάτσοι, βουλευτάδες και λοιποί βολεψάκηδες. Μετά από όλους αυτούς, θα πάω κι’ εγώ, όχι όμως πριν από αυτούς, στείλτε όσα χαρτιά θέλετε εσείς οι κηφήνες καραβανάδες.

  12. ΑΦΉΣΤΕ ΤΟ ΚΥΡΙΆΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΦΛΏΡΟ ΝΑ ΚΆΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΆ ΤΟΥΣ,ΞΈΡΟΥΝ ΚΑΛΎΤΕΡΑ ΚΑΙ ΕΊΜΑΣΤΕ ΈΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΠΟΛΕΜΉΣΟΥΜΕ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΑΕΙ ΜΑΎΡΟ ΦΊΔΙ ΘΑ ΤΟΝ ΦΆΕΙ ΆΛΛΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ ΤΑ ΠΗΕ ΠΣΡΙΦΗΜΑ

  13. Ο τρυφωνας… Ο κοκλωνης… Ο Λάκης… Ο Ξενοφών….. Ο χαζονικολαου..η στιρελα. . Κλπ….. Όλοι αυτοί που φτιάχνουν μια στρατιά από μόνοι τους…. Θα πάνε;;;

  14. ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΑΠΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΑ Ο ΛΑΟΣ…ΑΥΤΟΙ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΙΣΛΑΜΟΚΟΥΜΟΥΝΕΟΝΑΖΙ ΠΑΣΟΚΝΔΟΥΛΟΙ ΣΥΡΙΖΟΚΚΚΕΧΑΦΙΕΔΕΣ ΚΟΤΕΣ,ΠΟΤΕ ΔΝ ΘΑ ΤΟ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΥ ΑΠΛΟ ΛΟΓΟ…ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ…ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΣΚΟΤΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΘΑ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΕΦΕΡΝΑΝ ΑΛΛΑ 6 ΜΥΡΡΙΑ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ ΙΣΛΑΜΟΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥΣ

  15. Σεβαστείτε λίγο ρε παιδιά, ντροπή, τα διαβάζουν και οι απέναντι αυτά.

    1. Ναι ρε όρνιο θεοβλακα. Αναγκάζομαι να βρίσω γιατί η βλακεία σου είναι αφόρητη. Από το Μακελειό περιμένουν να τα μάθουν οι τούρκοι, με τόσους κατασκόπους τόσα χρόνια απλωμένους παντού μέσα σε υπηρεσίες της Ελλάδας…

  16. Ενα θα σας πω (εαν το δημοσιευσουν-Εγκρινουν στο Μακελειο)
    Eγω απο τις 23 Ιανουαριου 1998 ως ΣΗΜΕΡΑ δεν εχω κληθει για μετεκπαιδευση ουτε 1 φορα…
    Ημουν 96Δ ΕΣΣΟ 243 Σειρα (ΓΙΩΤΑ ΕΝΑ κατηγοριας) —> Ι1
    Μεχρι σημερα εχω το Απολυτηριο Στρατου στο συρταρι και καθεται… Εκθεσιακό χαρτί…
    Ενα οπλο που ειχα τοτε το G3-A3 το εχω ξεχασει πλεον πως οπλιζεται και αν μπλοκαρει πως ξεμπλοκαρεται…

  17. Ωρε τι κότες εχουμε σε αυτο το κωλοκρατος. Αμα ξεκινήσουμε να τρώμε θα τους φάμε όλους ρε εντος και εκτός. Αν γινει πόλεμος ευκαιρία να το εκμεταλλευτούμε να γίνει πάλι η Ελλάδα μεγάλη βλακες ε βλακες. Φτάνει τόσος φραπές και φεισπουκ. Ξυπνατεεε αν δεν τους φάμε εμείς θα το κανουν αυτοι και θα φτάσουν μεχρι το σπιτι μας.

  18. οι μπαστ@ρδοι οι γαλονάδες να παρουν και τον αλλοιθωρο που το παιζει πρωθυπουργος και να πανε μονοι τους να πολεμησουν ετσι οπως τα εχουν καταφερει μεχρι τωρα ολες οι κωλοκυβερνησεις

  19. Πολυ λιγα κρατη στον κοσμο εχουν το Δικαιωμα να καλεσουν εφεδρους να πολεμησουν για αυτα(Ηπα.Ελβετια) και να λεγονται και δημοκρατικα.Ο λογος ειναι αυτα παρεχουν την αρχη της αμοβαιοτητας οτι οπως εγω σου παρεχω την αδεια να κατεχεις οπλα και να υπερασπισεις το δικο σου κρατος πολιτη(σπιτι) και να σκοτωσεις τον Εισβολεα (ληστη ) χωρις να σε τρεχω σε δικαστηρια ετσι οταν σε εχω αναγκη εισαι υποχρεωμενος να ερθεις να πολεμησεις σε περιπτωση εισβολης.Οι αλλες παπαριες (αν παει εκεινος θα παω και εγω δεν ισχυουν ειναι παιδικες δικαιολογιες)

  20. Πληκτρολόγιο αγάπή.μου…..

    Εσείς και όσοι άλλοι Πολεμήστε με τα πλήκτρα..τακ..τακ τακ ..αν δεν σας κόψουν το διαδίκτυο . Κάτι είναι κι αυτό….

    1. ΕΣΥ ΚΩΣΤΑΚΗ ΠΑΡΕ ΤΟ ΟΠΛΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΚΑΙ ΔΩΣΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 300 ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΓΩ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΩ ΕΙΝΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΩ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΑΝ ΚΑΙ ΛΙΠΟΘΥΜΑΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΠΗΔΑΝΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΟΧΙ ΡΕ ΝΑ ΠΑΣ ΕΣΥ ΠΟΥ ΕΙΣΕ ΠΑΛΗΚΑΡΙ….

    2. ο πολεμος εχει ξεκινησει μεσα στο διαδικτυο και λεγεται πολεμος πτωσης ηθικου…..τα πληκτρολογια ειναι σφαιρες στην ψυχολογια του λαου που θα κληθει να πολεμησει

  21. οι παππουδες μας πολεμησαν στους βαλκανικους πολεμους και μετα ηρθε η συνθηκολογηση των πρεσπων, για ποιο προδοτικο κρατος να πας να πολεμησεις

  22. θα παμε για πολεμο και οι λαθρομουσουλμανοι θα φυλανε τα γυναικοπαιδα.

  23. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ Τ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ Τ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΧΑΡΑΜΟΦΑΗΔΩΝ ΚΛΕΦΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΙΣΩΣ ΠΑΩ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΩ ….

  24. Πρακτικά στην εμπόλεμη κατάσταση, καλούνται να πολεμήσουν ΟΛΟΙ οι ικανοί να κρατάνε όπλο.=????? Δεν καταλαβαίνω για ποιον θα πάμε να πολεμήσουμε ?? Η για τι πράγμα ? Για την Ελλάδα που δεν Υπαρχη ?? Για του; Λαθρους? Για τους τσιπροκουληδες? Για την βόθρο λυματομαζα της Βουλής ? Για τους διάφορους ? Πουστοπαιδοανωμαλους κτλ κτλ? Για τα πετρέλαια που θα μας κάνουν πλούσιους ?Για τα παπαδαρια? Για ποιον ? Η γιατί ας μου πη Κάπιος ??

    1. Δεν πάμε πουθενά,να πάνε τα κομματοσκυλα με τα πακιστάνια και τους αναρχοάπλυτους….συν τα παιδιά και εγγόνια των 300+1 καλοταϊσμένων μοσχαροκεφαλών…

  25. για πιο λογο θα γινει αυτο αφου εχουμε προδοτικη ηγεσια να πανε να πνιγουνε

  26. Εμένα στα 54 μου έστειλαν πράσινο ΦΠ (από λευκό). Η έκαναν λάθος (πιθανο δε περίμενα τίποτε περισσότερο από διοικητικούς καραβανάδες) η περιμένουν από τα κορόιδα να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Το πέταξα στον κάλαθο. Να πάνε οι Καρανικες και τα λαμόγια των ΜΚΟ εγώ θα φύγω.

Comments are closed.