18/05/2024 Τηλέφωνο καταγγελιών: 694 635 77 33 - 698 632 33 23 | email: info@makeleio.gr | kataggelies@makeleio.gr

Ατύχημα στην Κέρκυρα: Γυναίκα δέχθηκε… μπότη στο κεφάλι έξω από το Δημαρχείο (ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
Πρώτη Ανάσταση στη Κέρκυρα. Μεγάλο Σάββατο 4 Μαϊου 2024   (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Ο Αντιδήμαρχος Κέρκυρας έριξε τον μπότη, πετυχαίνοντας τη διερχόμενη γυναίκα στο κεφάλι

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου (4/5), σημειώθηκε ατύχημα στην Κέρκυρα κατά τη διάρκεια του εθίμου της ρίψης των μπότηδων, όταν μια νεαρή γυναίκα περνούσε έξω από το Δημαρχείο και δέχθηκε έναν μπότη στο κεφάλι από τον Αντιδήμαρχο Σπύρο Χαλικιόπουλο.

Η επικινδυνότητα από τη ρίψη των μπότηδων το Μ.Σάββατο στην Κέρκυρα είναι μεγάλη και ως εκ τούτου, κατά την διάρκεια του εθίμου στο κέντρο του νησιού λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας.

Ωστόσο το ατύχημα δεν αποφεύχθηκε καθώς μια γυναίκα την ώρα της πρώτης Ανάστασης περνούσε γοργά μπροστά από το ιστορικό Δημαρχείο, Σαν Τζιάκομο, δέχθηκε μπότη στο κεφάλι από το παράθυρο του γραφείου του δημάρχου.

Η γυναίκα έπεσε κάτω και έσπευσαν να την βοηθήσουν, χωρίς όμως να προκληθεί κάποιος σοβαρός τραυματισμός.

Το έθιμο των Μπότηδων στην Κέρκυρα

Το έθιμο με το σπάσιμο των μπότηδων (ή κανατιών) το Πάσχα στην Κέρκυρα έχει μακρά ιστορία που χάνεται στην εποχή της Ενετοκρατίας. Μικροί και μεγάλοι κατακλύζουν τα καντούνια της παλιάς πόλης προκειμένου να παρακολουθήσουν αυτό το μοναδικό θέαμα που σηματοδοτεί την Πρώτη Ανάσταση.

Οι μπότηδες είναι τα πήλινα κανάτια με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους. Τα μπαλκόνια είναι στολισμένα και οι κάτοικοι δένουν στους μπότηδες κόκκινες κορδέλες – το κόκκινο είναι το χρώμα της Κέρκυρας και τους γεμίζουν νερό για να κάνουν θόρυβο όταν πέφτουν.

Στις 11 ακριβώς οι «Μπότηδες» ρίχνονται όταν οι καμπάνες του Αγίου Σπυρίδωνος σημαίνουν, αμέσως μετά τη φράση του Μητροπολίτη «Ανάστα ο Κύριος κρίνων τη γη».

Πάρα πολλοί Κερκυραίοι αλλά και επισκέπτες ρίχνουν από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια τους τα πήλινα αυτά κόκκινα αγγεία, που συμβολίζουν τον κρότο με τον οποίο εξέρχεται από τον Άδη ο Κύριος και την κυριαρχία της ζωής επί του θανάτου.

Σημειώνεται πως πάρα πολλές χιλιάδες επισκεπτών κατέκλυσαν φέτος την Κέρκυρα και παρακολούθησαν το έθιμο. Μάλιστα ενισχύθηκε αυτή η επίσκεψη σήμερα το πρωί με τέσσερα κρουαζιερόπλοια που προσέγγισαν το λιμάνι της Κέρκυρας, μεταφέροντας γύρω στους 10.000 επιβάτες.

Κι εκεί που η φασαρία των μπότηδων τελειώνει, οι Φιλαρμονικές ξεχύνονται στους δρόμους παίζοντας χαρμόσυνη μουσική αυτή τη φορά – το εμβατήριο «Μη φοβάστε Γραικοί» κυριαρχεί στέλνοντας με αυτό τον τρόπο το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. Απαγορευτηκε το σπασιμο πιατων μεσα στα μπουζουξιδικα λογω φοβου προκλησης ατυχηματων αλλα επιτρεπεται να πετουν κανατες και πιθαρια απο τα μπαλκονια στην Κερκυρα. Ο απολυτος παραλογισμος.

  2. Θαυματουργό το κανάτι ε μπάρμπα; Σημαδεψες διάνα και χτύπησες το πιπινι.Άλλο που δεν ήθελες δήθεν απροσεχτε. Και εσύ και ο άλλος που έτρεξε αμέσως μέσα.

Leave a Response