Αριστοτέλης: Οι τέσσερις κανόνες του για περισσότερη ευτυχία στη ζωή

Κοινοποίηση:
02-ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

Η ζωή πολλές φορές μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη ώστε να σε φέρει μπροστά στη μιζέρια σου. Μπορεί να έχεις λάθος ανθρώπους δίπλα σου, μπορεί να κάνεις μια δουλειά που δεν ευχαριστιέσαι και να τρως ώρες κάθε μέρα στους δρόμους. Δεν είναι και πολύ δύσκολο να φτάσεις σε αυτή την κατάσταση.

Η ευτυχία απέχει παρασάγγας από αυτό το σενάριο, αλλά είναι κι αυτή περίπλοκη από μόνη της. Στην σύγχρονη πραγματικότητα οι συνθήκες δεν βοηθούν πάντα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ζωή μας δεν μπορεί να γίνει πιο όμορφη.

Ο «πατέρας της ευδαιμονίας», ο φιλόσοφος Αριστοτέλης, είχε 4 κανόνες για τη ζωή που μπορούν να δώσουν περισσότερη ευτυχία σε αυτή…

Θάρρος

Ο Αριστοτέλης απασχολήθηκε πολύ με τον φόβο και τη σχέση του με το θάρρος. Το θάρρος δηλαδή που έχει κάποιος ώστε να στέκεται όρθιος απέναντι στον φόβο του και να μην υποκύπτει σε αυτόν. Αυτή η διαδικασία είναι μια βασική συνθήκη για την ευτυχία. Το να πηγαίνεις κόντρα στους φόβους σου και να τους νικάς, θα σου δώσει ικανοποίηση.

Ευγένεια

Ο Αριστοτέλης λέει ότι οι αγενείς άνθρωποι είναι και οι πιο δυστυχισμένοι. Η επιθετικότητα μειώνει την ευτυχία στον άνθρωπο, αφού δυσκολεύει την διαχείριση συναισθημάτων κάθε ατόμου.

Μεγαλοπρέπεια

Οι αρχαίοι Έλληνες όταν ανέφεραν αυτή τη λέξη, εννοούσαν αυτό που λέμε σήμερα γενναιοδωρία. Αν προσφέρεις τότε μπορεί να σου χαρίσει ευτυχία και όμορφα συναισθήματα. Αν δίνεις, σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα. Αν λοιπόν θες να φτάσεις πιο κοντά στην ευτυχία, πρέπει να το κάνεις.

Ταπεινότητα

Ο Αριστοτέλης έδινε συμβουλές σε πολλούς ώστε να παραμείνουν ταπεινοί, κάτι πολύ σημαντικό. Όπως λέει και η σύγχρονη ψυχολογία, η ταπεινότητα συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και νευρωτισμού.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ……τα ελεγε ο Αριστοτελης αλλα τα σκεπτικα του ποτε δεν εφτασαν στην βαρβαρικη ανατολικοασια.

Comments are closed.