ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Από τη Γερμανία στην Αμφιλοχία: Πώς οι αρχές συνέλαβαν τον φερόμενο δολοφόνο μετά από 31 χρόνια (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση:
germania-amfiloxia-arthro

 

Ήτανε νιος και γέρασε ο δολοφόνος. Ωστώσο έδειχνε ως ένας ήσυχος και ευγενικός ηλικιωμένος άντρας που κάθε απόγευμα συνήθιζε να κάνει τον περίπατο του στην παραλία της Αμφιλοχίας. Κάποιες στιγμές ένιωθε να μονολογεί και κάποιες άλλες καθώς κοντοστεκόταν  στο παγκάκι και αγνάντευε προβληματισμένος τη θάλασσα, έδειχνε να τρέχουν δάκρυα στο πρόσωπό του. Κι όμως αυτός ο 69χρονος άνδρας, επί 31 ολόκληρα χρόνια κρυβόταν για το φόνο 25χρονης Ελληνίδας μετανάστριας Γαρυφαλλιάς Αλεξίου μητέρας δυο παιδιών. Φόνος που διέπραξε το 1989 σε ηλικία 38 ετών και επειδή η 25χρονη δεν ανταποκρίθηκε στα κελεύσματά του …

Την σκότωσε με 8 σφαίρες

Την σκότωσε με οχτώ σφαίρες, οι περισσότερες στο κεφάλι, στο Πλέτενμπεργκ του Χάγκεν, μια μικρή πόλη στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, στις 6 Απριλίου του 1989. Η υπόθεση δολοφονίας που συνέβη προ 31 ετών σε ένα πάρκινγκ πριν το Ντινγκεριχάουζεν του Πλέτενμπεργκ τραβά ξανά πάνω της το ενδιαφέρον των Γερμανικών αρχών. «Περιμένουμε την έκδοση από την Ελλάδα και πότε θα είναι σε θέση για να ξεκινήσει η διαδικασία  …», τονίζει σήμερα ο Εισαγγελέας, Γκέραρντ Πάουλι. Ο Κώτσης, αφού διέπραξε τη δολοφονία διέφυγε με μία κόκκινη Μερσεντές από το σημείο και έμμελε να αρχίσει να αποκαλύπτεται η ταυτότητά του στις 29 Απριλίου του 2020, όταν και του συνέβη το ατύχημα στην  Αμφιλοχία με την λυποθυμία, την στιγμή που έτρωγε μόνος του σε ταβέρνα.

Ο Σπύρος Κώτσης 31 χρόνια πριν, ως ο ασύλληπτος δολοφόνος στη Γερμανία της 25χρονης Γαρυφαλλιάς Αλεξίου - το μαυρο στο προσωπο του δραστη  το βαλαν οι Γερμανοι
Ο Σπύρος Κώτσης 31 χρόνια πριν, ως ο ασύλληπτος δολοφόνος στη Γερμανία της 25χρονης Γαρυφαλλιάς Αλεξίου – Το μαύρο στο πρόσωπο του δράστη το έβαλαν οι Γερμανοί.

Μόνος και ανυποψίαστος στην Αμφιλοχία

Στην Αμφιλοχία ζούσε 200 περίπου χιλιόμετρα μακριά από τις Φιλιάτες Θεσπρωτίας, όπου θάφτηκε το θύμα του, η Γαρυφαλλιά. Μετά τη δολοφονία της γυναίκας, οι δύο κόρες της είχαν προσωρινά μετακομίσει στην Ελλάδα, ενώ σήμερα ο άνδρας της ζει με τη μεγαλύτερη κόρη της στην περιοχή της Στουτγκάρδης, ενώ η μικρότερη κόρη της είναι με την οικογένειά της στην Ελλάδα. «Η εμπειρία ήταν πολύ τραυματική για όλους μας» αναφέρει στα Γερμανικά ΜΜΕ  ο Γρηγόριος Αλεξίου, αδερφός της δολοφονηθείσας. Ο Αλεξίου, όταν σκοτώθηκε η αδελφή του λειτουργούσε πρατήριο βενζίνης στο Herscheider Strasse. Σήμερα ο 59χρονος μιλά για “σοκαριστικές εικόνες” που αντίκρυσε στο χώρο στάθμευσης. Ο Σπύρος Kώτσης, είχε πυροβολήσει συνολικά οκτώ φορές την 25χρονη,  απ’ έξω και μέσω των παραθύρων Opel Kadett που οδηγούσε εκείνη. Για το σημείο όπου βρέθηκε δολοφονημένη η αδελφή του Ο Γ. Αλεξίου, εξηγεί πως: «Νομίζω ότι ήθελε απλώς να του πει ότι τον απέρριψε …», λέει ο αδελφός της, περιγράφοντας την Γαρυφαλλιά ως μια «αφοσιωμένη σύζυγο και στοργική μητέρα».

Κατηγορούμενος και για βιασμό στην Πρέβεζα

Αμέσως μετά την ανθρωποκτονία ο Κώτσης, διέφυγε στην Ελλάδα, αλλά τρία χρόνια μετά το έτος 1992, διέπραξε το βιασμό γυναίκας στην Πρέβεζα, αλλά και πάλι κατόρθωσε να ξεγλυστρίσει απ’ τα χέρια των διωκτών του. Από τότε τα ίχνη του βρέθηκαν από μια τυχαία συγκυρία στην πόλη της Αμφιλοχίας, όταν ζαλίστηκε την στιγμή που έτρωγε σε ταβέρνα. Μάλιστα, στην προσπάθειά του να ζητήσει βοήθεια από τον ιδιοκτήτη, σηκώθηκε, έχασε την ισορροπία του και πέφτωντας  χτύπησε σοβαρά στο κεφάλι με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται διασωληνομένος στην ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου. Μετά όμως από έλεγχο και επεξεργασία των στοιχείων, η παρατηρητικότητα ενός αστυνομικού αποκάλυψε την πραγματική του ταυτότητα, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε το διεθνές ένταλμα σύλληψης, που με βάση τον Γερμανικό νόμο θα εξέπνενε μόλις στις 31 Ιουλίου, λόγω παραγραφής.

germania-amfiloxia-arthro

Σύλληψη προ της παραγραφής …

Ο Κώτσης, που κατάγεται από το Ριζοβούνι Πρέβεζας  τους τελευταίους τέσσερις μήνες (από τα μέσα Δεκέμβρη) ήρθε και  εγκαταστάθηκε στην Αμφιλοχία, λέγοντας πως  για πολλά χρόνια ζούσε  στην Αυστραλία ως εργάτης και επιστρέφοντας στην Ελλάδα, οικογενειακά προβλήματα δεν του επέτρεπαν να ζήσει στο χωριό του, που όπως τους έλεγε ανήκε σε νομό της Άρτας και όχι της Πρέβεζας. Η ταυτοποίηση των στοιχείων του όμως αποκάλυψε και ένα δεύτερο ένταλμα σύλληψης των Ελληνικών αρχών, αυτί  για τον βιασμό στην Πρέβεζα το 1992, αδίκημα όμως που έχει ήδη παραγραφεί.

Πουλούσε φούμαρα στους γείτονες …

Γείτονας του στην Αμφιλοχία, ανέφερε στο ΜΑΚΕΛΕΙΟ, πως: Ο 69χρονος, μας είχε εκμυστηρευτεί πως ζούσε στην Αυστραλία και έκανε τον «νοσοκόμο» σ’ έναν γέροντα που δεν είχε παιδιά και πεθαίνοντας αυτός είχε φροντίσει ήδη να του αφήσει κάποιες καταθέσεις που φυλούσε στο σεντούκι του. Τώρα φαίνετια πως αυτό ήταν ένα μεγάλο ψέμα. Ο 69χρονος, ήρθε στις 15 Δεκεμβρίου και για λίγες ημέρες διέμενε σε ξενοδοχείο της παραλίας  στην Αμφιλοχία, αλλά επειδή δεν το συνέφερε να δίνει 30 ευρώ για το κάθε βράδυ διαμονής, φρόντισε και νοίκιασε ένα μικρό διαμέρισμα που βρήκε δίπλα από το ξενοδοχείο».

Είναι σε κώμα ο δράστης

Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες, η αστυνομία δεν είναι σε θέση να διαπιστώσει που κρυβόταν όλα αυτά τα χρόνια ο Κώτσης καθώς ο ίδιος ως νοσηλευόμενος της ΜΕΘ, δεν έχει επικοινωνία με το περιβάλλον και η κατάστασή του είναι πολύ σοβαρή. Το ζήτημα της έκδοσής του στη Γερμανία, θα εξεταστεί από τον αρμόδιο εισαγγελέα εφετών, αλλά αυτό είναι αδύνατον να συμβεί όσο ο καταζητούμενος είναι σε κώμα.

Ανακούφιση στην οικογένεια της Γαρυφαλλιάς

Το γεγονός ότι ο φερόμενος δολοφόνος της αδερφής του έχει συλληφθεί παρέχει ανακούφιση, έστω και μετά από τριες δεκαετίες. Ο Γρηγόρης Αλεξίου, από την στιγμή που σκοτώθηκε η αδελφή του, γύρισε την πλάτη στην πόλη Πλέτενμπεργκ και μετακομίζοντας στη Στουτγάρδη όπου ζει και εργάζεται. «Είναι περίεργο να επιστρέφεις στο Πλέτενμπεργκ. Επειδή η δολοφονία της αδερφής μου είναι πάντα συνδεδεμένη με αυτήν την πόλη για μένα», κατέληξε ο Γρηγόριος Αλεξίου.

Διαβάστε περισσότερα στο αποκλειστικό ρεπορτάζ της Εφημερίδας ΜΑΚΕΛΕΙΟ:

 

1.indd

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ΒΡΕ ΜΗΤΡΟ ΔΕ ΣΟΥ ΤΩΛΕΓΑ ΒΡΕ ΚΑΠΕΤΑΝ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΜΑΝ ΟΙ ΜΠΕΗΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΥΡΙΜΜΑΤΑΙΟΙ ΝΑ ΣΕ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ ΜΑ ΠΙΣΤΙΑ ΓΙΑ ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΓΡΟΣΙΑ

Comments are closed.