Από μηδαμινή μέχρι και επικίνδυνη η «αποτελεσματικότητα» της υφασμάτινης μάσκα – Όσα πρέπει να γνωρίζετε (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Κοινοποίηση:
1

Από μηδαμινή μέχρι και επικίνδυνη η «αποτελεσματικότητα» της υφασμάτινης μάσκας: Θ.Βασιλακόπουλος στον FOCUS FM-ΗΧΗΤΙΚΟ

Τη διαφωνία του με την άποψη της επιστημονικής επιτροπής, που αποφάσισε να συστήσει τη χρήση και υφασμάτινης μάσκας, ως μέσο προστασίας από τον κορωνοϊό, εξέφρασε μιλώντας στον FOCUS FM 103.6, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας -Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.Μιλώντας στην εκπομπή «Διπλός Ελληνικός» με το Στέφανο Δαμιανίδη και τον Αντώνη Οραήλογλου, επεσήμανε πως «επιστημονικά οι υφασμάτινες μάσκες δεν έχουν απόδειξη, ότι βοηθούν. Μελέτες καταδεικνύουν, ότι η αποτελεσματικότητά τους είναι από μηδαμινή μέχρι και επικίνδυνη. Μία πολύ μεγάλη μελέτη από το 2015 έχει δείξει, ότι η χρήση υφασμάτινης μάσκας από επαγγελματίες της υγείας αύξησε 13 φορές τον κίνδυνο να κολλήσει κανείς γριπώδη συνδρομή –ίωση δλδ- σε σχέση με κάποιον, που φοράει μία απλή χειρουργική μάσκα και 3.5 φορές αύξηση τον κίνδυνο από κάποιον, που φοράει καμία μάσκα. Σίγουρα δεν τον προστατεύει, δεν υπάρχει καμία μελέτη, που να δείχνει αν προστατεύεται το περιβάλλον από αυτόν, που φοράει υφασμάτινη μάσκα. Για αυτόν, που τη φοράει, η διαπερατότητα πρακτικά κρατάει το 3% των σταγονιδίων, οπότε είναι ουσιαστικά μη προστατευτική», επεσήμανε ο κ.Βασιλακόπουλος.

«Η οδηγία εδόθη προφανώς από έλλειψη χειρουργικών μασκών και για να μην επιβαρύνεται με κόστος ο χρήστης της μάσκας», είπε ο κ.Βασιλακόπουλος και πρόσθεσε πως « αν κάποιος υποχρεωτικά φοράει υφασμάτινη μάσκα, να φτιάχνει παραπάνω από μία και να χρησιμοποιεί για λίγο χρόνο την καθεμία για να μην νοτίσει από τα χνώτα του. Να την αλλάζει και ποτέ να μη φοράει την ίδια, όταν πάει σε δεύτερο κατάστημα. Όταν βγαίνει από το λεωφορείο, την πιάνει από τα κορδόνια, τη βάζει σε σακουλάκι και δεν θα την ξαναγγίξει «, επεσήμανε ο καθηγητής.

Ο κ.Βασιλακόπουλος υπογράμμισε, ότι ίσως θα έπρεπε να ανοίξουν νωρίτερα με μέτρα προστασίας τα εστιατόρια και καφέ, ώστε να μην έχουμε να φαινόμενα συνωστισμού στις πλατείες, ενώ πρόσθεσε, ότι αν δεν είχαμε πάρει μέτρα, θα είχαμε τους νεκρούς άλλων χωρών.

Ακούστε τη συνέντευξη του κ.Θ.Βασιλακόπουλου στον FOCUS FM 103.6, εδώ:

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Μην το ρισκάρετε.Μάσκες μόνο από τον Νταβέλη.

Comments are closed.