Αναστάτωση στη Σαουδική Αραβία: Επιδεινώθηκε η υγεία του βασιλιά Σαλμάν – Ανέβαλε ταξίδι ο διάδοχος

Κοινοποίηση:
saudi

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ θα υποβληθεί σε θεραπεία στο Παλάτι Αλ Σαλάμ στη Τζέντα για πνευμονική λοίμωξη, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων την Κυριακή, λίγες ώρες αφότου υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις.

Επικαλούμενο πηγές από το παλάτι, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι ο 88χρονος μονάρχης θα λάβει θεραπεία με αντιβιοτικά μέχρι να υποχωρήσει η φλεγμονή. Λόγω του προβλήματος υγείας του βασιλιά Σαλμάν, ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο ντε φάκτο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, ανέβαλε την επίσκεψη στην Ιαπωνία που είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει σήμερα Δευτέρα,(20/5), δήλωσε ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας Γιοσιμάσα Χαγιάσι.

«Η Σαουδική Αραβία ενημέρωσε την ιαπωνική κυβέρνηση ότι λόγω της κατάστασης της υγείας του βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, η επίσκεψη του διαδόχου του θρόνου Μοχάμεντ στην Ιαπωνία, η οποία είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 20 Μαϊου, έπρεπε να αναβληθεί», δήλωσε ο Χαγιάσι σε συνέντευξη Τύπου στην Τόκιο.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο βασιλιάς Σαλμάν υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις στις βασιλικές κλινικές στο παλάτι Αλ Σαλάμ λόγω «υψηλής θερμοκρασίας και πόνου στις αρθρώσεις», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας.
Ο βασιλιάς εισήχθη για τελευταία φορά στο νοσοκομείο τον Απρίλιο για έλεγχο ρουτίνας, ανέφερε τότε η κρατική τηλεόραση.

Ο βασιλιάς Σαλμάν, ο θεματοφύλακας των ιερότερων τοποθεσιών του Ισλάμ, έγινε ηγεμόνας του κορυφαίου εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο το 2015, αφού πέρασε περισσότερα από 2-1/2 χρόνια ως διάδοχος και αναπληρωτής πρωθυπουργός.
Η ασθένειά του συνέβη ακριβώς τη στιγμή που ο διάδοχος συναντήθηκε με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν στο πετρελαιοπαραγωγό βασίλειο για συνομιλίες σχετικά με μια στρατηγική συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Ριάντ.

Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ιαπωνία δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με το ακυρωμένο ταξίδι του πρίγκιπα διαδόχου. Είχε προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον Ιάπωνα Αυτοκράτορα Ναρουχίτο και τον Πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού που επρόκειτο να διαρκέσει από τις 20 έως τις 23 Μαΐου.

Η επίσκεψή του στην Ιαπωνία, που είχε αναγγελθεί τη 10η Μαΐου, αναμενόταν να αρχίσει σήμερα και να διαρκέσει ως την Πέμπτη και «θα προγραμματιστεί εκ νέου», εξήγησε ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την τακτική ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών. Η πρώτη επίσκεψη του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου στην Ιαπωνία μετά το 2019 αναμενόταν να δώσει την ευκαιρία στο Ριάντ και στο Τόκιο να βελτιώσουν τις ήδη εκτενείς σχέσεις τους στο πεδίο της οικονομίας και πρωτίστως στον τομέα της ενέργειας.

Η Ιαπωνία εισάγει περί το 40% του πετρελαίου που καταναλώνει από τη Σαουδική Αραβία κι επιδιώκει να ιδρύσει θυγατρική για την παραγωγή ευρείας κλίμακας υδρογόνου και αμμωνίας στον Κόλπο, καθώς το Τόκιο θέλει να βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στα αέρια αυτά για την ενεργειακή μετάβαση.

Από την πλευρά του, το Ριάντ ενδιαφέρεται για την ιαπωνική βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών, πεδίο που αποτελεί πυλώνα της στρατηγικής του «Όραμα 2030» για τη διαφοροποίηση της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας, που είναι σε κρίσιμο βαθμό αφοσιωμένη στους υδρογονάνθρακες, και για τη βελτίωση της εικόνας του σε διεθνές επίπεδο. Το σαουδαραβικό κρατικό επενδυτικό ταμείο —PIF—έχει στην κατοχή του πάνω από το 8% του κεφαλαίου της εταιρείας Nintendo.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response