Ακίνητα: «Βροχή» οι δωρεές, μεταβιβάσεις και γονικές παροχές – Τρέχουν να προλάβουν τις αυξήσεις στους φόρους

Κοινοποίηση:
akinita_enfia

Οι νέες επιβαρύνσεις που έρχονται από τις αρχές του 2019 έχουν οδηγήσει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρήσουν το τελευταίο διάστημα σε μεταβιβάσεις, δωρεές και γονικές παροχές και ακινήτων.

Από την 1η Ιανουαρίου 2019, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, τίθενται σε ισχύ οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, που εφαρμόστηκαν ήδη για τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ και οι οποίες αναμένεται ότι θα οδηγήσουν σε αυξήσεις περίπου 20 φόρων που βαρύνουν τα ακίνητα.

Για τον λόγο αυτό και επειδή οι νέες τιμές ζώνης είναι αυξημένες σε αρκετές περιοχές της χώρας οι φορολογούμενοι σχεδιάζουν έγκαιρα τις επόμενες κινήσεις τους για την «τύχη» των ακινήτων τους, προκειμένου να αποφύγουν να πληρώσουν υψηλότερους φόρους, αναφέρει η “Ναυτεμπορική”.

Υπενθυμίζεται ότι η εναρμόνιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές στην αγορά ακινήτων έφερε αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης σε σύνολο 10.216 ζωνών, ως εξής:

Σε 3.792 αυξήθηκαν και κατά κύριο λόγο οι εν λόγω αυξήσεις αφορούν παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές που τα τελευταία χρόνια έχουν γνωρίσει σημαντική τουριστική ανάπτυξη, ενώ αυξημένες τιμές ορίστηκαν και σε μεσαίες αλλά αναβαθμισμένες περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων.

Σε 2.122 μειώθηκαν και αφορούν κατά κύριο λόγο περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που τα τελευταία χρόνια έχουν χτυπηθεί έντονα από την ύφεση καθώς και στις «φθηνές» περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων.

Επισημαίνεται ότι σε αυτές μόνο τις περιοχές συμφέρει τους φορολογούμενους να περιμένουν το νέο έτος προκειμένου να πραγματοποιήσουν μεταβιβάσεις, δωρεές και γονικές παροχές.

Σε 4.302 έμειναν σταθερές.

Με βάση τα ανωτέρω προκύπτει ότι σε γονικές παροχές, δωρεές, ακόμη και αγορές, στις περιοχές όπου αυξάνονται οι αντικειμενικές, συμφέρει τους φορολογούμενους να προχωρήσουν μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους, ώστε να αποφευχθούν οι επικείμενες αυξήσεις φόρων.

Ήδη, άλλωστε, καταγράφεται αυξημένη προσέλευση στους συμβολαιογράφους για μεταβιβάσεις σε περιοχές όπου αυξάνονται οι αντικειμενικές, όπως Κολωνάκι, Λυκαβηττός, Νέο Ψυχικό, Νέα Ερυθραία κ.ά.

Να σημειωθεί ότι η κίνηση στα συμβολαιογραφεία αναμένεται πως θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες, καθώς επίκεινται και δύο ακόμη αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 50%, σε δυο φάσεις βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων, εκ των οποίων η πρώτη το 2019 και η δεύτερη το 2020.

Στο «μικροσκόπιο» οι συμβολαιογράφοι
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι, επειδή ακριβώς παρατηρείται αύξηση στις μεταβιβάσεις το τελευταίο διάστημα, ο ελεγκτικός μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχει βάλει στο «στόχαστρο» τους συμβολαιογράφους για να διαπιστωθεί, σε πρώτη φάση, εάν αποδίδεται ο ΕΝΦΙΑ κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Συγκεκριμένα, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», έχουν ήδη σχεδιαστεί έλεγχοι γραφείου από τα τμήματα ή γραφεία συμμόρφωσης και σχέσεων με τους φορολογουμένους των ΔΟΥ για τη διαπίστωση της ορθής εφαρμογής του άρθρου 54Α του ν. 4174/2013 (Α’170) από συμβολαιογράφους ή και από υποθηκοφύλακες, που σημαίνει τον έλεγχο της απόδοσης του ΕΝΦΙΑ πριν από τη σύνταξη των συμβολαίων μεταβίβασης των ακινήτων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Κάθε χρόνο τρέχουν να προλάβουν τις αυξήσεις ….

Comments are closed.