ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΟΥΡΚΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΥΒΟΥΝ ΟΙ ΤΣΑΤΣΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ – ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΙΛΗΣΑΝ ΟΙ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ – «ΚΟΙΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ» ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΑ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ

Κοινοποίηση:
μητσοτακης ερντογαν

Ο Κωστής Σταμπολής, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης ,με την Τουρκία πρότεινε τη σύσταση «επιτροπής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου » για την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας της Ελλάδας. Ο Σταμπολής απάντησε σε ερωτήσεις του ανταποκριτή του ΑΑ για την ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών, στο πλαίσιο του 1ου Τουρκοελληνικού Ενεργειακού Φόρουμ. Χαρακτηρίζοντας τους τομείς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας ως “στενούς και πιο μακροπρόθεσμους”, τόνισε πως «η ηλεκτρική ενέργεια έρχεται πρώτη στις επείγουσες περιοχές, επειδή ήδη ανταλλάσσουμε ηλεκτρική ενέργεια. Έχουμε μια γραμμή σύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας. Οι δύο χώρες αποφάσισαν να κατασκευάσουν μια δεύτερη γραμμή σύνδεσης Καθώς επιτυγχάνεται η ηλεκτροδότηση του συστήματος, θα υπάρξει ανάγκη για ηλεκτρισμό».

«Η προγραμματισμένη δεύτερη γραμμή σύνδεσης μεταξύ Νέας Σάντας και Μπαμπαέσκι θα επωφεληθεί από την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η ανάπτυξη αυτή είναι ένα πολύ σημαντικό στρατηγικό βήμα. Αυτό θα ενθαρρύνει επίσης το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών. Το ενεργειακό χρηματιστήριο της Τουρκίας EPİAŞ κάνει πολύ σημαντική δουλειά, όπως και το ενεργειακό μας ΕΧΕ. Ως εκ τούτου, το επόμενο βήμα θα είναι κάποιο είδος συνεργασίας μεταξύ της EPİAŞ και του ΕΧΑ», συνέχισε.

Δηλώνοντας ότι το φυσικό αέριο θα έχει σημαντική θέση στον ενεργειακό μετασχηματισμό, ο Σταμπολής τόνισε πως «σε αυτόν τον τομέα, οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν όσον αφορά τον συντονισμό και την ασφάλεια των κινήσεων πολιτικής. Η αγορά φυσικού αερίου της Τουρκίας είναι πολύ ανεπτυγμένη και η χώρα είναι το κύριο ενεργειακό κέντρο της περιοχής. Υπάρχουν πολλά σημεία εισόδου φυσικού αερίου στην Τουρκία και η Σακαρία έχει επίσης αρχίσει να παράγει το δικό της φυσικό αέριο».

Επισημαίνοντας ότι ο υφιστάμενος αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών λειτουργεί για περισσότερα από 15 χρόνια, ο Σταμπολής είπε ότι αν και είναι μεγάλη γραμμή, η γραμμή αυτή δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς. Με την προϋπόθεση ότι θα αναπτύξουμε την περιοχή αγορών από την ελληνική πλευρά έχουμε σημαντική ευκαιρία.

Εφιστώντας την προσοχή στους πλωτούς τερματικούς σταθμούς LNG που ανήκουν στις δύο χώρες, ανέφερε: « Το LNG είναι κάτι που μπορεί να αγοραστεί και να πουληθεί. Μπορώ να προβλέψω μια κατάσταση όπου θα εμπορευόμαστε LNG, όπως το εμπόριο προϊόντων πετρελαίου μεταξύ». Το επόμενο στάδιο για την ανάπτυξη ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και ίσως άλλων χωρών της περιοχής θα είναι η δημιουργία της ενεργειακής αγοράς EastMed, όπου θα μπορείτε να εμπορεύεστε πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε περιφερειακό επίπεδο. Θεωρώ πολύ σημαντική τη σύσταση μιας μόνιμης επιτροπής για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο μεταξύ των δύο χωρών από την άποψη της αλληλεπίδρασης. Μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος και των δύο χωρών. Ως ινστιτούτο που παρακολουθεί αυτόν τον τομέα, αν κάναμε μια πρόταση οι δύο κυβερνήσεις, θα συναντιόμαστε τακτικά καθ’ όλη τη διάρκεια», κατέληξε.

 

 

Ο Μιχαήλ Θωμαδάκης, Διευθυντής Στρατηγικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας ΔΕΣΦΑ, δήλωσε ότι ένα από τα πρώτα έργα που προβλέπονται στη διμερή συνεργασία είναι το άνοιγμα διασυνδεδεμένων γραμμών σύνδεσης και είπε: « Όσο περισσότερα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας συνδέονται μεταξύ τους, τόσο καλύτερα θα είναι». Ο Θωμαδάκης ανέφερε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που περιλαμβάνονται σε μεγάλες ποσότητες στο σύστημα, προκαλούν αστάθεια και τόνισε: «Η αστάθεια μπορεί να επιλυθεί με τρεις τρόπους. Ο πρώτος είναι να διακοπεί η ανανεώσιμη ενέργεια, κάτι που δεν συζητείται και δεν είναι πάντα εφικτό. Ο δεύτερος τρόπος είναι να στείλουμε την παραγωγή στην κατανάλωση. Γι’ αυτό οι γραμμές σύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας είναι εξαιρετικά σημαντικές. Επειδή μπορείτε να ανταλλάξετε αμέσως την πλεονάζουσα παραγωγή σας ή μπορείτε επίσης να καλύψετε την παραγωγή που λείπει από τον γείτονά σας. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. Η μετάδοση ηλεκτρικής ενέργειας είναι στιγμιαία, όχι όπως το αέριο. Επομένως, είναι απαραίτητο να παρέχετε αυτό που αποκαλούν εφεδρική ισχύ. Ο αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Κωνσταντινούπολης είναι μια μεγάλη ευκαιρία και για τις δύο χώρες και πρέπει να αξιολογηθεί καλά και κάλεσε τους Τούρκους πωλητές να αγοράσουν μεγαλύτερη χωρητικότητα».

 

Κοινά συμφέροντα με την Ελλάδα βλέπει ο Ερντογάν

Ο Πρόεδρος Ερντογάν μίλησε για την επίσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, μετά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Στη δήλωσή του, ο Ερντογάν είπε: «Την επόμενη Δευτέρα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης θα έρθει ξανά στην Άγκυρα στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης. Όπως ο δικέφαλος αετός των Σελτζούκων, θα αναζητήσουμε τρόπους να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την Ανατολή και την Δύση στη βάση των κοινών μας συμφερόντων».

Και συνέχισε: «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που να μην μπορεί να λυθεί με καμία χώρα στην περιοχή μας. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει πόρτα που να μην μπορεί να ανοίξει ο διάλογος και η διαπραγμάτευση. Όσο επιτρέπεται η διπλωματία, τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν».

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Ολη η ιστορία είναι πως οι Τούρκοι θέλουν μέρισμα από τα ελληνικά πετρέλαια του Αιγαίου και ο νενέκος ΠΘ τους ανοίγει την πόρτα, χωρίς καν αντάλλαγμα (βλ. ισλαμοποίηση της Μονής της Χώρας) στη λογική του καραγκιόζη υπερ της Τουρκίας “Τα δικά μου, δικά μου και τα δικά σου, δικά μου”.

  2. Ο πουτιν ειχε πει οτι θα κανουμε την τουρκια ενεργειακη πυλη μαλλον αυτο θα ειναι! οποτε παλι απο την ρωσια – αζερμπαιτζαν θα το περνουμε που και αυτο ρωσικο ειναι.
    Παντος δεν μας πιανει η τουρκια στην τιμη της βενζινης 44 τουρκικες λιρες το λιτρο μαζι με τους φορους
    περιπου 1.10 ευρο.

Leave a Response