ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΒΟΜΒΑ! Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ “BERKELEY”, Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΤΖΟΡΤΖ ΟΣΜΠΟΡΝ ΚΑΙ Η ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ! ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΦΙΑΣΚΟ!

Κοινοποίηση:
κουλης

 

Όλη αυτή η ιστορία γύρω από το χθεσινό φιάσκο της συνάντησης που δεν έγινε στην Downing Street, μεταξύ του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη λόγω των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι το αποτέλεσμα ενός κακού παρασκηνίου που κρατάει περίπου δύο χρόνια..

«Όταν δύο ego συναντιούνται έτσι, χωρίς πρόγραμμα, το αποτέλεσμα είναι συνήθως καταστροφικό», λέει άνθρωπος που γνωρίζει όλη τη διαδρομή για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Όλα άρχισαν 2 χρόνια πριν, όπως γράφει ο Μανώλης Καλούδας, τον Νοέμβριο του 2021, σε μια μυστική συνάντηση στο ξενοδοχείο Berkeley, στην περιοχή Knightsbridge του Λονδίνου, μεταξύ του Κ. Μητσοτάκη και του τότε νεοδιορισμένου επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν.

Ο τελευταίος, πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας και κορυφαίο στέλεχος των Συντηρητικών είχε μεγάλες βλέψεις για τον εαυτό του. Να επανέλθει στα μεγάλα αξιώματα, διεκδικώντας μια μεγάλη θέση είτε στο ΔΝΤ, είτε στην Παγκόσμια Τράπεζα. Χρειαζόταν λοιπόν μια διεθνή πρωτοβουλία για να λάμψει πάλι το άστρο του, το οποίο είχε αρχίσει να δύει.

Στο Berkeley έριξε την ιδέα, λοιπόν, στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα μέσω της λύσης του 15ετούς δανεισμού. Το δεύτερο ego της συνάντησης, δηλαδή ο Έλληνας πρωθυπουργός, βρήκε την ιδέα «συναρπαστική» και άρχισε να δουλεύει τη δική του φαντασίωση ως «ο πρωθυπουργός που θα έφερνε τα Μάρμαρα στην Αθήνα».

Το πρότζεκτ ανέλαβε στη συνέχεια να διαχειριστεί ο Γιώργος Γεραπετρίτης, τότε υπουργός Επικρατείας και νυν υπουργός Εξωτερικών. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δεκάδες emails έχουν ανταλλάξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το Βρετανικό Μουσείο για τη νομική διευθέτηση του ζητήματος.

Μια αξιόπιστη πηγή προσθέτει μια σημαντική παράμετρο. Το Βρετανικό Μουσείο είχε στα σκαριά το σχέδιο «Rosetta», μια μεγάλη ανακαίνιση κόστους πάνω από 1 δις. λίρες, το οποίο δύσκολα θα έβρισκε πόρους χρηματοδότησης. Είναι αρκετά πιθανό ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μέσα στον ενθουσιασμό του για την επιστροφή των Γλυπτών θα φρόντιζε να περάσει το μήνυμα στον Όσμπορν ότι υπάρχουν αρκετοί πλούσιοι Έλληνες, οι οποίοι θα συνέβαλαν στη χρηματοδότηση του σχεδίου, αφού θα ήταν σαν να βοηθούν στην υλοποίηση της Μεγάλης Ιδέας, δηλαδή της επιστροφής των Μαρμάρων στην πατρίδα τους.

Πριν από το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στο Λονδίνο διοχετεύτηκε από εκπροσώπους του Μουσείου ότι όλα ήταν έτοιμα και ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ήταν στο «κόλπο». Άλλωστε ο «κουμπάρος» της υπόθεσης, δηλαδή ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, είχε χαρακτηρίσει τον Κ. Μητσοτάκη ως τον «Ρίσι Σούνακ της Ελλάδας». Η υπεραισιοδοξία της ελληνικής αποστολής είχε ως αποτέλεσμα την συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού στο BBC, που κάποιοι χαρακτηρίζουν ως αλαζονική.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα φιάσκο.

Η βρετανική κυβέρνηση ουδέποτε είχε αποδεχθεί τη «λύση» του Βρετανικού Μουσείου, ο Τζορτζ Όσμπορν δούλευε υπερφίαλα για «πάρτη» του, ο Κ. Μητσοτάκης τον είχε πιστέψει και η «πόρτα» από τη Downing Street περίπου δεδομένη.

Όπως λένε άνθρωποι από το Λονδίνο θα ήταν τουλάχιστον ανόητο λίγο χρόνο πριν από τις βρετανικές εκλογές και ενώ οι Συντηρητικοί βρίσκονται 20 μονάδες πίσω από τους Εργατικούς, ο Σούνακ να αποδεχθεί μια πρόταση που έθιγε το «κύρος» της Βρετανίας.

Την ίδια στιγμή ο αντίπαλος του Κιρ Στάρμερ, το «γλένταγε» με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην «υγεία του κοροΐδου».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

5 Σχόλια

  1. ιΧα χαχα Τωρα τον επιασε το ενδιαφερον τον κουλη για τα κλεμενα Τωρα τα θυμηθηκε Ρε ποιος ξερει τι σκοπο εχεικαι γιατι Παντα κατι αλλο κρυβει

  2. Ο Έλγιν ήταν ένας κλέφτης αρχαιοκάπηλος και το βρετανικό μουσείο κλεπταποδόχος. Άκουσες ινδοαγγλόπουστα ;
    Φέρε πίσω τα κλεμένα απολίτηστε…..

  3. Πρεπει κάποιος να είναι και πολύ μ@λ@κ@ς, που θα έλεγε και ο συγχωρεμένος ο Στάθης Ψάλτης, με αυτό το παρασκήνιο που είχε στηθεί να ελπίζει στην επιστροφή των γλυπτών. Τελικά κάποιοι άνθρωποι αν δεν είχαν το όνομα δεν θα έκαναν ούτε για παιδιά του ασανσέρ.

  4. Μα τι ξενέρωτοι και επικίνδυνοι για την Ελλαδα αυτοί οι Άγγλοι ( και Αγγλοασιατες προσφατα) πολιτικοί.. παρ ότι τους σταθήκαμε με το παραπάνω στους παγκόσμιους πολέμους, δεν σταματούν να μας μισούν και υποβιβαζουν ( μήπως είναι κρυφοκαψουρηδες μαζί μας και το παίζουν σκληροί?)

  5. ΜΗΤΣΟΔΡΑΚΟΥΛΑ ΠΡΟΔΟΤΗ ΕΦΙΑΛΤΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗ ΜΙΣΕΛΛΗΝΑ ΒΡΩΜΑΣ ΑΠΟ ΔΩ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ!!!!!!!

Comments are closed.