ΑΠΙΘΑΝΟ! Ο μεγάλος (χαμένος) περίπατος της Ακαδημίας Πλάτωνος(ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση:
αρχαια περιπατος

Αν κανείς θέλει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που δίνει αυτή την στιγμή η Αθήνα για να αναδείξει την μεγαλοσύνη της και τη μεγαλοπρέπεια της σε ένα από τα σημεία που θα πρέπει να σταθεί είναι η Ακαδημία του Πλάτωνα.

Φωτορεπορτάζ: Λευτέρης Χ. Θεοδωρακόπουλος

Το πρώτο Πανεπιστήμιο του κόσμου θα μπορούσε να προσελκύσει ανθρώπους από όλον τον κόσμο.

Ο μεγάλος περίπατος των Αθηνών κατά κοινή αποδοχή ήταν ένα λάθος που κόστισε πολύ. Θα μπορούσαν αυτά τα χρήματα να είχαν δοθεί για την ανάπλαση του άλσους της ακαδημίας του Πλάτωνα.

Ένα άλσος παρατημένο σχεδόν στο έλεος του. Καθαρό μεν αναξιοποίητο δε.


Πάνω σε πέτρα σπρέι…δείγμα Πολιτισμού το 2020

Σπασμένα παγκάκια, αρχαιολογικά ευρήματα στέκουν αδιάφορα από όλους.


Και σπασμένο και χώρος απορριμμάτων

Μια αναβάθμιση της Ακαδημίας του Πλάτωνα θα είχε θετικό αντίκτυπο για όλη την περιοχή του Κολωνού που θεωρείται υποβαθμισμένη συγκριτικά με άλλα σημεία των Αθηνών.


Η οδός Δράκοντος όπου τα δύο μικρά άλση είναι απέναντι

Σε μια πρωινή μας βόλτα καταγράψαμε την αδιαφορία των αρμόδιων φορέων για μια ιστορική κληρονομιά που θα μπορούσε να αποτελέσει ορόσημο για την πόλη.


Ευτυχώς που έξω από το πρώτο Πανεπιστήμιο του κόσμου δεν υπάρχουν…λάσπες

Ο μεγάλος περίπατος θα μπορούσε να γίνει και εκεί… και θα είχε πολλαπλά και πολυεπίπεδα οφέλη.

Σκεφτείτε μια επένδυση 2 εκατ. € σε αυτό το σημείο (όσο κόστισε ο μεγάλος περίπατος) τι αλλαγές θα προκαλούσε…

Ιστορική αναδρομή

Η Ακαδημία που ίδρυσε ο Πλάτων στην Αθήνα το 387 π.Χ. θεωρείται το πρώτο πανεπιστήμιο του κόσμου. Η θέση της Ακαδημίας τοποθετείται σύμφωνα με τις γραπτές πηγές έξω από τα τείχη, στα δυτικά του Διπύλου, δίπλα στον ποταμό Κηφισό και κοντά στο λόφο του Ίππιου Κολωνού.


Μια πλάκα που ίσως ακουμπούσε πάνω της ο Πλάτων και οι μαθητές του…μάλλον δεν διατηρήθηκε ποτέ

Ο  Πλάτων ήταν πεπεισμένος ότι μόνο ο φιλόσοφος μπορεί να γίνει σωστός κυβερνήτης, αποσύρθηκε από την όποια προσπάθεια παρέμβασης στην πολιτική και αφοσιώθηκε στο να διαμορφώσει φιλοσόφους που θα γίνουν άρχοντες. Έτσι ίδρυσε την Ακαδημία (γύρω στο 387 π.Χ.). Στόχος της δεν ήταν να μορφώσει αποκλειστικά εκείνους που θα γίνονταν άρχοντες, αλλά και νομοθέτες ή συμβούλους ανθρώπων με πολιτική ισχύ.

Η ονομασία «Ακαδημία» οφείλεται στο ότι η περιοχή, όπου ιδρύθηκε η πλατωνική σχολή, ήταν αφιερωμένη στον Ακάδημο. Για να ιδρυθεί μια τέτοια σχολή, απαιτείτο να σχηματιστεί ως «θίασος» , δηλαδή ένας σύλλογος θρησκευτικός αφιερωμένος σε κάποια θεότητα.


Και φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι αφιερώσεις

Ο Πλάτων επέλεξε τις Μούσες, που ήταν οι προστάτιδες της εκπαίδευσης.

Η φήμη


Ο κάδος γράφει δήμος Αθηναίων 2020, σιγά σιγά θα δουν και το υπόλοιπο άλσος

Στην Ακαδημία υπήρχαν κοινά συσσίτια, όπου το φαγητό ήταν λιτό και πάντα συνοδευόταν από συζητήσεις. Σε αυτά συμμετείχε και ο Πλάτων, για την ικανότητα του οποίου ως συζητητή κυκλοφορούσε η φήμη ότι, αν κάποιος τον άκουγε να μιλάει σε ένα τέτοιο συσσίτιο, την επόμενη μέρα ένιωθε πολύ καλά.


Επιλογές για την ανάπαυση του επισκέπτη και φυσικά προσεγμένο το πράσινο

Τα μαθήματα

Ο Πλάτων δίδασκε με τη διαλεκτική μέθοδο, ενώ συχνά έδινε και διαλέξεις για ευρύτερο κοινό.


Μια από τις όμορφες γωνιές του άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνα

Ως προς τα μαθήματα, εικάζεται ότι ήταν μαθηματικά, συμπεριλαμβανομένης της αρμονίας και της αστρονομίας, καθώς και πολιτική θεωρία.


Εκτεθειμένα και μη προστατευμένα τα αρχαία

Επίσης είναι πιθανό κάποια στιγμή να διδάχθηκαν και φυσικές επιστήμες.

pinakio.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Ο κρετίνος ο Ντόρογιός είναι μοντέρνος άνθρωπος έχει άλλη κατανόηση για τήν τέχνη.Τό απόδειξε με τόν χριστουγεννιατικο φωτισμό τής Αθήνας.Σχόλιο:Τά φωτόσπαθα τών Star Wars.Δέν πρόκειται νά ασχοληθεί μέ την
    Ακαδημία τού Πλάτωνος γιατί δέν ανήκει στήν ακαδημαικό ορίζοντα τών Μητσοτάκηδων.Πιθανώς νά μήν έχουν ακούσει τό όνομα Πλάτων η τήν λέξη Ακαδημία.
    Γιάννης Λάκων

Comments are closed.