Όχι ότι δεν το περιμέναμε – Στα χέρια του Κατάρ το 10% του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης – Άμεση διάσωση του Ερντογάν

Κοινοποίηση:
5bfce55cf0f50

Η 6η Συνεδρίαση της Ανώτατης Στρατηγικής Επιτροπής Τουρκίας-Κατάρ που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών στην Άγκυρα τελικά έφερε μια μεγάλη εξέλιξη που είναι η ανακοίνωση της εξαγοράς από μέρους του Κατάρ του 10% του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης έναντι ποσού 300 εκατ.δολαρίων.
Η κυβέρνηση του Κατάρ υπέγραψε νέες επενδυτικές συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Τουρκική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς ενός πολυτελούς εμπορικού κέντρου και ενός μεγάλου τμήματος μετοχών στο χρηματιστήριο Borsa Istanbul.
Έτσι το Κατάρ θα αποκτήσει μερίδιο 10% στο χρηματιστήριο Borsa Istanbul από το κρατικό ταμείο της Τουρκίας, το οποίο ελέγχει περισσότερο από το 90% των συνολικών μετοχών.

Η Ντόχα θα αγοράσει επίσης το 42% του Istinye Park, ένα εμπορικό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη, για 1 δισεκατομμύριο δολάρια από την Dogus Holding της Τουρκίας, η οποία κατέχει το υπόλοιπο μερίδιο 58%. Η κυβέρνηση του Κατάρ θα συνεισφέρει επίσης επενδύσεις στο έργο Golden Horn Marina στην Κωνσταντινούπολη.

Αυτό σημαίνει ότι το εμιράτο “μπαίνει” όχι απλά στην τουρκική οικονομία αλλά στην εποπτεία ουσιαστικά των μεγαλύτερων τουρκικών εταιρειών. Η επιτροπή θα συζητήσει μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση των τρεχόντων διμερών εμπορικών δεσμών 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (20 δισεκατομμύρια TL), κυρίως στον τομέα της ενέργειας, της άμυνας και των τροφίμων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα υπογραφούν πολλές συμφωνίες συνεργασίας.

Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας τριπλασίασε στα μέσα Μαϊου τη συμφωνία ανταλλαγής συναλλάγματος με το Κατάρ στα 15 δισ. δολάρια, εξασφαλίζοντας ζωτικής σημασίας χρηματοδότηση, εν μέσω των προσπαθειών για την υπεράσπιση της λίρας.
Επίσης δέκα σημαντικές συμφωνίες υπογράφηκαν από την Τουρκία και το Κατάρ σε ειδική τελετή το προεδρικό μέγαρο. Πρόκειται για οικονομικές συμφωνίες που θα ενισχύσουν την οικονομία της Τουρκίας οι οποίες υπογράφηκαν με την παρουσία του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Εμίρη του Κατάρ Σεΐχ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Σάνι.
Οι συμφωνίες της Υψηλής Στρατηγικής Επιτροπής Τουρκίας- Κατάρ αναφέρονται σε ένα ευρύ φάσμα επενδύσεων του Κατάρ σε τομείς της τουρκικής οικονομίας.

Όπως σημειώνει η Haber 7, «η Επιτροπή Κοινής Στρατηγικής μετά από πολλά χρόνια ανάπτυξης της αρμονίας και της συμφιλίωσης μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ ιδρύθηκε το 2014 και έχει πραγματοποιήσει μέχρι τώρα πέντε συναντήσεις στο πλαίσιο αυτής της επιτροπής. Μέχρι στιγμής, 52 συμφωνίες και 5 κοινές δηλώσεις έχουν υπογραφεί σε αυτές τις συναντήσεις».

Σημειώνεται ότι ο όγκος συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε κατά 6% το 2020, φθάνοντας τα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι επενδύσεις του Κατάρ στην Τουρκία ανέρχονται στα 22 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το Κατάρ παρουσιάσει δραστηριότητα σε πολλές περιοχές της Τουρκίας από 553 εταιρείες, η αξία των ολοκληρωμένων έργων στις κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας ανέρχεται σε 18,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Στην Τουρκία καταδεικνύονται οι 179 εταιρικές δραστηριότητες του Κατάρ.

Στον τομέα του τουρισμού, ο αριθμός των  πολιτών του Κατάρ που επισκέφτηκαν την Τουρκία το 2016 ήταν 30 χιλιάδες, το 2019 ο αριθμός αυτός ανήλθε στις 110 χιλιάδες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Ε και τι εγινε;Εμείς ξεπουλησαμε τα πάντα στα κορακια και κρίνουμε την τουρκια;

Comments are closed.