Ότι φάγανε… φάγανε στην Κύπρο – Τέλος εποχής για τα «χρυσά διαβατήρια» μετά από 13 χρόνια

Κοινοποίηση:
diabathrio

Κατεβάζει ρολά το επενδυτικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά από 13 χρόνια ζωής, έχοντας συνεισφορά περίπου €0,5 δισ. στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) και έχοντας βοηθήσει την κυπριακή οικονομία στα πέτρινα χρόνια της κρίσης του 2013 και έπειτα.

Έδωσε θέσεις εργασίας στον τομέα των κατασκευών και σε τομείς άμεσα εμπλεκόμενους με αυτόν. Αποτέλεσε ένα εργαλείο ανάκαμψης, ενώ μονίμως η Κύπρος βρισκόταν στη θέση να «λογοδοτεί» σε μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία του εξωτερικού, τα οποία έψεγαν την πολιτική της χώρας για την πώληση κυπριακών διαβατηρίων. Στο παρελθόν, τις πλείστες των περιπτώσεων τα δημοσιεύματα χτυπούσαν κυρίως τους Ρώσους και αργότερα το όλο «κύκλωμα». Το τελευταίο και καθοριστικό για την τύχη του προγράμματος χτύπημα αποτέλεσε το αποκαλυπτικό βίντεο του διεθνούς ειδησεογραφικού δικτύου Al Jazeera.

Το επίμαχο βίντεο παρουσίαζε τον δεύτερο τη τάξει πολιτικό αξιωματούχο της χώρας, έναν βουλευτή και έναν δικηγόρο, πρόθυμους να διευθετήσουν την παραχώρηση κυπριακού διαβατηρίου σε έναν υποτιθέμενο καταδικασθέντα φυγόδικο. Από εκείνη τη στιγμή, οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες και η κατάργηση του προγράμματος αναπόφευκτη. Βεβαίως, και στο εσωτερικό της χώρας υπήρχαν φωνές οι οποίες τόνιζαν την ανάγκη τερματισμού του προγράμματος, του οποίου το βασικό κριτήριο προσέλκυσης ήταν το διαβατήριο με την αγορά ακινήτου μόνο, επισημαίνοντας τους κινδύνους που μπορούσαν να προκύψουν με τη συνέχισή του.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα επενδύσεων, χωρίς την παραχώρηση κυπριακού διαβατηρίου, αφού η Κομισιόν το απαγόρευσε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Ενώ εδώ σε εμάς, έμπαινε κάθε καρυδιάς καρύδι που πλήρωνε 1-2 χιλιάρικα στις ελληνικές πρεσβείες στην Ρωσία, Γεωργία, Αλβανία για να μπουν και καλά σαν ομογενείς το 1990.

Comments are closed.