Έτοιμες πιστωτικές γραμμές από τη Fed διατηρούν σχεδόν μισές τράπεζες των ΗΠΑ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Κοινοποίηση:
ΜΑΚ

Με πάνω από 7 τρισεκατομμύρια δολάρια ανασφάλιστων καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, οι ρυθμιστικές αρχές λένε ότι περισσότερες τράπεζες χρειάζονται άμεση πρόσβαση στη διευκόλυνση που ονομάζεται discount window

Ένα χρόνο μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank, λιγότερες από τις μισές τράπεζες των ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει δανειακές γραμμές δίνοντας εξασφαλίσεις στην πιστωτική διευκόλυνση έκτακτης ανάγκης της Federal Reserve, σύμφωνα με στοιχεία της Fed.
Αυτό συμβαίνει παρά τις κλήσεις από τις οικονομικές ρυθμιστικές αρχές προς τις τράπεζες να βεβαιωθούν ότι μπορούν να έχουν γρήγορη πρόσβαση στο παράθυρο της Fed εάν προκύψουν προβλήματα.
Αλλά τα στοιχεία έδειξαν επίσης κάποια πραγματική πρόοδο, με αύξηση του αριθμού των τραπεζών που εγγράφονται και άλμα στο ποσό των συνολικών εξασφαλίσεων που έχουν δεσμευτεί.
Η αδυναμία της SVB να έχει πρόσβαση στη διευκόλυνση τον Μάρτιο του περασμένου έτους, ενόψει των μαζικών και γρήγορων αναλήψεων από τους ανασφάλιστους καταθέτες της συνέβαλε στην ξαφνική κατάρρευση της τράπεζας.
Το προκύπτον άγχος που υπήρξε στο ευρύτερο τραπεζικό σύστημα αποκάλυψε παρόμοια έλλειψη ετοιμότητας σε πολλούς από τους ομοτίμους της SVB και ώθησε τις αρχές να θεσπίσουν μια χωριστή αλλά προσωρινή διευκόλυνση δανεισμού για την κάλυψη πρόσθετων αναγκών ρευστότητας.
Αυτή η διευκόλυνση – το Πρόγραμμα Τραπεζικής Χρηματοδότησης – διέκοψε τη χορήγηση δανείων τον περασμένο μήνα.Αυξάνεται η ζήτηση

Με πάνω από 7 τρισεκατομμύρια δολάρια ανασφάλιστων καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, οι ρυθμιστικές αρχές λένε ότι περισσότερες τράπεζες χρειάζονται άμεση πρόσβαση στη διευκόλυνση που ονομάζεται discount window.
Τα στοιχεία για την ετοιμότητα του discount window, δείχνουν ότι τα κενά έχουν μειωθεί, αλλά παραμένουν.
Συνολικά 5.418 τράπεζες και πιστωτικές ενώσεις – σε σύνολο 9.537 – είχαν τις νομικές συμφωνίες για να δανειστούν από το discount window της Fed στα τέλη του 2023, από 4.952 ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι οι τράπεζες είναι πολύ πιο έτοιμες από τις πιστωτικές ενώσεις.
Αυτό είναι σημαντικό γιατί κατά μέσο όρο περίπου το 40% των τραπεζικών καταθέσεων είναι ανασφάλιστες, γεγονός που τις καθιστά ευάλωτες σε μια κρίση τύπου SVB.

Η συνολική αξία των εξασφαλίσεων που δεσμεύτηκαν από τις τράπεζες αυξήθηκε στα 2,63 τρισεκατομμύρια δολάρια, από 1,94 τρισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς τα ιδρύματα λήψης καταθέσεων ενίσχυσαν την ικανότητά τους να συνάπτουν δάνειο προεξόφλησης εάν χρειαστεί.
Οι πιστωτικές ενώσεις αύξησαν επίσης τις συνολικές εξασφαλίσεις τους, σε 130 δισεκατομμύρια δολάρια από 118 δισεκατομμύρια δολάρια.
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Το δολάριο είναι σε μεγάλη πίεση. Η τιμή του χρυσού έχει εκτοξευτεί. Αν γίνει το μπαμ τίποτε δεν μας σώζει

Leave a Response