Έσπασε ο όρος εχεμύθειας: Το πιο καλά κρυμμένο μυστικό των covid εμβολίων αποκαλύφθηκε 60 μέρες μετά

Κοινοποίηση:
covid-710x519

Το πιο καλά φυλαγμένο εμπορικό μυστικό των καιρών μας συνοψίζεται σε μόλις τέσσερις λέξεις και αυτό είναι δεδομένο: εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Και όμως, ένα tweet και μάλιστα από λογαριασμό ενός από τα πιο υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόδωσε το μυστικό που κανείς δεν ήθελε να αποκαλυφθεί. Ο λόγος για την Υπουργό Προϋπολογισμού που μέσω μιας ανάρτησής της αποκάλυψε τα ποσά που συμφώνησε να πληρώσει η χώρα της για τα εμβόλια!

Το tweet φυσικά κατέβηκε πάρα πολύ γρήγορα αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει: τα ποσά διέρρευσαν για τα καλά, αντιγράφηκαν από άπειρους δημοσιογράφους στο Βέλγιο και λίγο αργότερα το ιδιότυπο αυτό τιμολόγιο είχε γνωστοποιηθεί σε όλο τον πλανήτη: λογαριασμοί στα social media, παγκόσμια ιντερνετικά δημοσιεύματα ενημερωτικών site, η λίστα αναπαρήχθη παντού και οι φαρμακευτικές εταιρίες πολύ σύντομα άρχισαν να εκφράζουν δημοσίως την έντονη δυσαρέσκειά τους.

Πιο χαρακτηριστική από όλες ήταν η αντίδραση της Pfizer που έκανε λόγο για παραβίαση των κανόνων εμπιστευτικότητας από την Βελγίδα Υπουργό. «Αυτές οι τιμές καλύπτονται από ρήτρα εμπιστευτικότητας στη σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας, Ελίζαμπεθ Σράπεν στη βελγική εφημερίδα Le Soir.

Αυτό που αποκαλύπτει ο εν λόγω τιμοκατάλογος είναι πως το εμβόλιο Oxford / AstraZeneca είναι το φθηνότερο και το Moderna είναι το πιο ακριβό, δεδομένα που ήταν κοινά μυστικά αλλά πλέον έχουν επιβεβαιωθεί και όσο πιο επίσημα γίνεται. Και κάπως έτσι, τα κράτη βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να μπορούν να κρατήσουν μια πιο σκληρή στάση με ορισμένες φαρμακευτικές εταιρίες γνωρίζοντας εκ των προτέρων τα ποσά που προέκυψαν έπειτα από την αντίστοιχη διαπραγμάτευση με το Βέλγιο.

Σε συνέντευξη Τύπου που έγινε για το θέμα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε: «Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα για αυτήν την υπόθεση, τα πάντα σχετικά με τα εμβόλια και τις τιμές καλύπτονται από ρήτρες εμπιστευτικότητας, προς το συμφέρον της κοινωνίας και επίσης προς το συμφέρον των διεξαγόμενων διαπραγματεύσεων».

Σύμφωνα με την ανάρτηση της Υπουργού, το Βέλγιο θα προμηθευτεί περισσότερα από 33 εκατ. εμβόλια έναντι συνολικά 279 εκατομμυρίων ευρώ. Στη συγκεκριμένη ανάρτηση μάλιστα, η Υπουργός δημοσίευσε και ορισμένα στοιχεία τόσο για την ΕΕ όσο και για τη Μ. Βρετανία ενώ όπως επιβεβαιώνεται και οι δυο έχουν ήδη δαπανήσει αρκετά χρήματα προκαταβολικά για να προχωρήσει η έρευνα ορισμένων εμβολίων συμπεριλαμβανομένων αυτού της AstraZeneca. Αυτό σημαίνει πως οι τελικές τιμές για αυτά θα είναι εκ των πραγμάτων χαμηλότερες για την AstraZeneca αλλά και εκ των πραγμάτων υψηλότερες για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech και της Moderna. Για την ακρίβεια, οι ΗΠΑ θα πληρώσουν 45% περισσότερα λεφτά για το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση 20% περισσότερα για τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech και της Moderna.

Σύμφωνα με την ανάρτηση της υπουργού του Βελγίου η ΕΕ έκλεισε συμφωνίες για την προμήθεια των εμβολίων έναντι των ακόλουθων ποσών :

Oxford/AstraZeneca: €1.78

Johnson & Johnson: $8.50

Sanofi/GSK: €7.56.

Pfizer/BioNTech: €12.

CureVac: €10.

Moderna: $18

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός αυτό έρχεται ως ένα ακόμα κομμάτι σε ένα παζλ γεγονότων που μοιάζει λες και έχει ξεπηδήσει από χολιγουντιανή δημιουργία. Η εποχή του κορωνοϊού άλλωστε, πολύ περισσότερο από εμπνεύσεις για δυστοπικά σενάρια και ιστορίες επιστημονικής φαντασίας, μοιάζει πιο ικανή να παράξει ιστορίες περί αλληλοσυγκρουόμενων οικονομικών συμφερόντων. Δεν πουλάει βέβαια αυτό, αλλά ξεκάθαρα είναι η πιο χαρακτηριστική αλλαγή σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει…

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Λέσχη μυστικιστών κυβερνά τα κράτη οι οποίοι δεν θέλουν ούτε καν να δώσουν τις τιμές των εμβολίων στην δημοσιότητα. Μπορεί να περιμένει κανείς απ’αυτούς αληθινή και ολοληρωμένη ενημέρωση;

Comments are closed.