Έρχεται «Meloni effect» στις Βρυξέλλες: Ο άνεμος της πολιτικής αλλαγής και η νέα οικονομική – πολιτική ατζέντα

Κοινοποίηση:
ΙΤΑΛΙΑ

Από πλήθος αναλυτές αναμένεται η εκλογή της Giorgia Meloni στην ηγεσία του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ιταλία να αλλάξει τις ισορροπίες προκαλώντας έναν ευρύτερο άνεμο πολιτικής αλλαγής στη Γηραιά Ήπειρο.

Με πρώτο βήμα, βέβαια, μια επιχείρηση κατευνασμού της νέας πρωθυπουργού με την ανάκληση της απαράδεκτής παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα εσωτερικά ενός κράτους – μέλους διά της δήλωση της εκφράζουσας την ευρωπαϊκή ελίτ Ursula von der Leyen ότι «υπάρχουν τα εργαλεία» να αντιμετωπισθούν οι … ταραξίες επισείοντας την απειλή για «πάγωμα» των ευρωπαϊκών πόρων στην Ιταλία  – όπως στην προτάθηκε στην περίπτωση της Ουγγαρίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο οι πόροι για την Πράσινη Μετάβαση που θα κατευθυνθούν στην Ιταλία από το Ταμείο στο προσεχές διάστημα υπολογίζονται στα 8 δισ. ευρώ…

Λεπτές ασκήσεις ισορροπίας

Η ίδια ώρα η δεξιά κυβερνητική συμμαχία επιδίδεται σε ασκήσεις ισορροπίας απαραίτητες για την άσκηση της εξουσίας σε ένα σύνθετο οικονομικά και γεωπολιτική περιβάλλον.
Η Giorgia Meloni παρουσιάζεται περισσότετο φιλοατλαντική, διατηρώντας το σύνθημα Πρώτα η Ιταλία, ενώ από την άλλη ο Salvini και ο Berlusconi δεν εκφράζουν ευθεία αντίθεση απέναντι στον πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin.
Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από ημέρες ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο Putin ήθελε να εγκαταστήσει στην ηγεσία της Ουκρανίας τα «σωστά άτομα», αναφερόμενος στις ρωσικές αιτιάσεις απέναντι στην ουκρανική ηγεσία.

Κράτος Δικαίου και δημοκρατική νομιμοποίηση

Όσον αφορά το κράτος δικαίου, τις θεμελιώδεις ελευθερίες, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, την ισότητα των φύλων, ή ακόμα τη μετανάστευση, η Ρώμη θα βρεθεί αναμφίβολα πιο κοντά στις θέσεις της Ουγγαρίας ή της Πολωνίας, κρίνοντας από τις προεκλογικές δηλώσεις της Meloni – και δημιουρφώντας ένα σημαντικό πολιτικό πόλο εντός της ΕΕ ενάντια στην ελίτ.
Kαι εκεί όμως κρίνεται ότι υπάρχει πεδίο συμβιβασμού καθώς το εθνικό δίκαιο παρέχει σημαντική διακριτική ευχέρεια στα κράτη – και βέβαια εάν συγκεντρωθεί πλειοψηφία για την αναθεώρηση του Συντάγματός (απαιτούνται τα 2/3 των Βουλευτών) τόσο η θέση της Meloni ενισχύεται

Ταμείο Ανάκαμψης

Τις Βρυξέλλες ανησυχεί το ότι η Meloni έχει ήδη ανακοινώσει ότι επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί μέρος των όρων που συνοδεύουν το ιταλικό σχέδιο ανάκαμψης, συνολικού ύψους 191,5 δισεκ. ευρώ — πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί σε οποιαδήποτε χώρα μέλος της ΕΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης (NextGenerationEU).
Όμως τα περιθώρια για διαπραγμάτευση είναι στενά και κανείς στους ευρωπαϊκούς θεσμούς δεν θα ήθελε να δει να παγώνουν οι μεταρρυθμίσεις που έθεσε σε εφαρμογή ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός Mario Draghi.
Εξάλλου, με χρέος πάνω από το 150% του ΑΕΠ της, η Ιταλία δεν έχει σημαντικά περιθώρια για ελιγμούς – δεδομένου ότι θα υπάρχει σχετική δημοσιονομική επέκταση.

Το λάθος μήνυμα

Η von der Leyen έστειλε το αντιδημοκρατικό, μήνυμα από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον: «Θα συνεργαστούμε με οποιαδήποτε δημοκρατική κυβέρνηση θέλει να συνεργαστεί μαζί μας», όμως «αν τα πράγματα πάνε στραβά, έχουμε τα εργαλεία” για να αντιδράσουμε, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η επικεφαλής της Κομισιόν έφερε ως παράδειγμα την Πολωνία και την Ουγγαρία, δύο χώρες που «τιμωρήθηκαν» με το πάγωμα κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. ΟURSΟULA RAUS.ΜΕ ΑΠΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΝΗΘΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΔΕΑ ΟΤΙ ΠΛΕΟΝ ΘΑ ΣΥΝΑΝΑΣΤΡΕΦΕΣΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΛΟΝΙ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΠΕΠΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΗΣ ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΣ ΜΙΑ.

  2. Όταν πονάει η ούρσουλα είναι μια καλή μέρα για όλο τον κόσμο!

Comments are closed.