«ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΕΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΕΙΣΜΟ»-ΤΡΟΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΛΑΔΟΥ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ: ΑΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ

    Κοινοποίηση:
    SEISMOS

    Νύχτα τρόμου πέρασαν οι κάτοικοι στη Μυτιλήνη, οι οποίοι υπό το φόβο ενός νέου ισχυρού σεισμού διανυκτέρευσαν σε σκηνές και σε αυτοκίνητα.
    Μία 43χρονη ήταν το θύμα του φονικού σεισμού των 6,3 Ρίχτερ στη Μυτιλήνη. Μετά από αγωνιώδεις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων, η άτυχη γυναίκα ανασύρθηκε νεκρή από τα χαλάσματα του σπιτιού της, στο χωριό Βρίσα, το οποίο ισοπεδώθηκε από το «χτύπημα» του Εγκέλαδου.
    Οι κάτοικοι που μετρούν από το μεσημέρι της Δευτέρας τις πληγές τους είναι ιδιαιτέρα ανήσυχοι, καθώς όλο το βράδυ δεν σταμάτησαν να κουνιούνται από τους αλλεπάλληλους μετασεισμούς. Μάλιστα, μετά τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ ακολούθησαν μέχρι το πρωί της Τρίτης περισσότεροι από 100 μετασεισμοί, με τους 20 να έχουν μέγεθος μεγαλύτερο από 3,1 Ρίχτερ.
    Οι σεισμολόγοι πάντως περιμένουν να παρέλθει το όριο των 48 ωρών για να βεβαιωθούν ότι ο χθεσινός ισχυρός σεισμός ήταν ο κύριος.

    Αν και οι εκτιμήσεις τους συγκλίνουν στο ότι τα 6,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, εντούτοις συμβουλεύουν τους κατοίκους να μην μπουν στα σπίτια τους εφόσον αυτά έχουν υποστεί έστω και μικρές ζημιές.Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ (Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας), Ευθύμιος Λέκκας. Τόνισε ότι έχουν σημειωθεί 90 έως 100 μετασεισμοί λέγοντας ότι αυτό είναι θετικό, καθώς εκτονώνουν τις δυνάμεις που έχουν συσσωρευτεί.

    Ερωτηθείς γιατί στη Βρίσα υπήρξαν μεγάλες καταστροφές, ο κ. Λέκκας το απέδωσε στην μορφολογία του εδάφους και στον τρόπο με τον οποίο ο σεισμός χτύπησε την περιοχή. Είπε επίσης πως σε άλλες περιοχές οι ζημιές είναι αποσπασματικές.
    Από την πλευρά του ο καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης δήλωσε στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό ότι, «η συγκεκριμένη περιοχή είναι από τις πιο επικίνδυνες σεισμολογικά της χώρας μετά τα Επτάνησα, αλλά δεν είναι σωστά δομημένη όπως τα Επτάνησα».
    Ο κ. Τσελέντης παράλληλα, αναφέρθηκε στην μετασεισμική ακολουθία η οποία είναι ομαλή, ωστόσο τόνισε πως πρέπει να περάσουν δύο 24ωρα ώστε να μπορέσουν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.
    Τέλος, όσον αφορά στο θέμα των κατοικιών, ο καθηγητής σεισμολογίας σημείωσε πως σπίτια τα οποία έχουν φτιαχτεί με τους νέους αντισεισμικούς κανονισμούς δεν έχουν κανένα κίνδυνο και οι κάτοικοι μπορούν να κοιμούνται άφοβα.

    Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Τουρκία, ιδιαίτερα στη Σμύρνη, με τους Τούρκους σεισμολόγους να τονίζουν πως… τίποτα δεν έχει τελειώσει.Με δύο ατομικές βόμβες ισούται η ενέργεια που απελευθερώθηκε από το φονικό σεισμό, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας του σεισμολογικού κέντρου Καντιλί της Κωνσταντινούπολης, Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν. Μιλώντας στην εφημερίδα Hurriyet, προέβλεψε νέο σεισμό, ίσως και μεγαλύτερο.«Ήταν αναμενόμενος ο σεισμός στα βόρεια της Σμύρνης, αλλά περιμέναμε ότι θα ήταν τουλάχιστον 7,1 Ρίχτερ. Τελικά ήταν μικρότερος κάτι που σημαίνει ότι ακόμα υπάρχει ενέργεια που… περιμένει να απελευθερωθεί. Εκτιμώ ο επόμενος σεισμός να είναι περίπου 6,7 με 6,8 Ρίχτερ. Με το σεισμό στο Μυτιλήνη απελευθερώθηκε ενέργεια τόσο μεγάλη, όσο δύο ατομικές βόμβες. Θα πρέπει το κράτος να είναι σε ετοιμότητα», επισήμανε.
    Την ίδια στιγμή ο Ερτζάν προειδοποίησε τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής της Σμύρνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μετακομίσουν στα εξοχικά τους.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    3 Σχόλια

    1. Βρε να μην έχει επίκεντρο 50 μέτρα κάτω από τη βουλή να ανοίξει η γη να καταπιεί και το κτίριο του αίσχους και τους βουλευτάδες μας τα κοπρόσκυλα και τον καφετζή της βουλής και τον άγνωστο στρατιώτη.

    2. ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΛΙΑΝ ΣΥΝΤΟΜΩΣ Ο ΜΕΓΑΣ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗΣ ΥΠΕΡΤΑΤΟΣ ΥΠΕΡΣΕΙΣΜΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΙΣΟΠΕΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟΝ. ΕΠΕΙΤΑ ΕΝΤΟΣ ΛΙΓΩΝ ΩΡΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΑΛΒΑΝΙΑΣ, ΣΚΟΠΙΩΝ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ, ΕΕ ΚΑΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ(ΔΗΘΕΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ), ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΩΝ. ΕΠΕΙΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΑΙ ΝΕΟΣ ΜΕΓΑΣ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗΣ ΥΠΕΡΤΑΤΟΣ ΥΠΕΡΜΕΓΕΘΗΣ ΥΠΕΡΣΕΙΣΜΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΕΩΣ ΤΟΤΕ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ. ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ!!!!

    Comments are closed.