ΑΕΚ – ΠΑΟΚ! ΙΒΑΝ – ΜΕΛΛΙΣΑΝΙΔΗΣ! ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ “ΔΙΚΕΦΑΛΩΝ” ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 34 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ! ΤΟ “ΜΑΚΕΛΕΙΟ” ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ… (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ)

    Κοινοποίηση:
    aek-paok-(1)

    …ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟ 1983 ΚΑΙ ΟΛΑ ΟΣΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Ο “ΦΥΛΑΚΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ” ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΟΥ 1985 – ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΒΑΝ Ο ΤΡΟΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΙ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΘΗΚΕ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΝΕΣΤΟΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΜΕΛΛΙΣΑΝΙΔΗ, ΑΕΚ ΚΑΙ ΓΗΠΕΔΟ! (ΒΙΝΤΕΟ)

    ΑΕΚ-ΠΑΟΚ: Στον τελικό μετά από 34 χρόνια

    Το 1983, στο νεόκτιστο τότε Ολυμπιακό Στάδιο, ήταν η τελευταία φορά που ΑΕΚ και ΠΑΟΚ αναμετρήθηκαν σε τελικό. Νικήτρια ήταν η Ένωση, η οποία με το 2-0 (με τα τέρματα των Μαύρου και Βλάχου) κατέκτησε το κύπελλο.

    Στις προηγούμενες δύο φορές που οι δύο ομάδες έδωσαν ραντεβού σε τελικό, πάλι η ΑΕΚ ήταν αυτή που αναδείχθηκε νικήτρια. Το 1939 νίκησε τον Δικέφαλο του Βορρά 2-1, ενώ πολλά χρόνια αργότερα, το 1978, νίκησε 2-0.

    Οι συνθέσεις του τελικού του 1983:

    ΑΕΚ: Αρβανίτης, Γεωργαμλής, Παραπραστανίτης, Μανωλάς, Καραγκιοζόπουλος (65′ Τζιράκης), Αρδίζογλου, Μπαλής, Διντσικός (78′ Ράντονιτς), Κώττης, Βλάχος, Μαύρος

    ΠΑΟΚ: Φορτουλα, Σκαρτάδος, Αλαβαντας, Ψάρρας, Σίγγας, Δαμανάκης (75′ Τριανταφυλλίδης), Τρίμχολντ, Γκουερίνο, Δημόπουλος, Κούδας, Κωστίκος

    Ποιος είναι ο Ιβάν Σαββίδης που από καπνεργάτης έφτασε να αγοράσει τον ΠΑΟΚ και να μπει στη λίστα Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο

    Ενας καπνεργάτης από τη Γεωργία

    Ο Ιβάν γεννήθηκε το 1959 στο χωριό Σάντα της «Μικρής Ελλάδας», όπως λέγεται η περιοχή Τσάλκα στον Πόντο της Γεωργίας. Ξεκίνησε να ανεβαίνει τα σκαλοπάτια της ζωής ως εργάτης στην καπνοβιομηχανία «Ντονσκόι Ταμπάκ», που εδρεύει στο μονίμως παγωμένο Ροστόφ, όπως γράφει η Βίβιαν Μπενέκου στο Εθνος.

    Από το 1980, όταν και ολοκλήρωσε τη στρατιωτική θητεία του, ο Ιβάν Σαββίδης εργάστηκε στο κρατικό καπνεργοστάσιο του Ροστόφ, όπου είχε μετακομίσει με την οικογένειά του μερικά χρόνια νωρίτερα. Από πολύ χαμηλά, κι ολοκληρώνοντας τις σπουδές Οικονομικών στο πανεπιστήμιο της πόλης, αναρριχήθηκε ταχύτατα στην ιεραρχία του εργοστασίου έως τη θέση του υποδιευθυντή. Η ιδιωτικοποίησή του, με την πτώση του σοβιετικού καθεστώτος, τον βρήκε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας το 1992 και έναν χρόνο αργότερα στη θέση του προέδρου της. Σήμερα η καπνοβιομηχανία «Ντονσκόι Ταμπάκ» αποτελεί μία από τις τέσσερις σημαντικότερες εταιρείες του μητρικού ομίλου «Αγκροκόμ», του οποίου πρόεδρος είναι ο Σαββίδης.

    savvidis

    Εγινε κολοσσός με εργοστάσια

    Στο Ροστόφ ο Ιβάν έχτισε το κέντρο της οικονομικής αυτοκρατορίας του. Εκτός από την καπνοβιομηχανία του, που ελέγχει το 4% της παραγωγής τσιγάρων στη Ρωσία, όπου οι καπνιστές υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια, στον όμιλο του Σαββίδη ανήκουν η εταιρεία αλλαντικών «Ταβρ», η εταιρεία αγροτικών προϊόντων, ιχθυοκαλλιεργειών και παραγωγής χαβιαριού «Καζάχα» και μια εταιρεία θεματικών πάρκων. Υπολογίζεται ότι στις εταιρείες του εργάζονται περισσότεροι από 17.000 υπάλληλοι, ενώ ο κύκλος εργασιών για το 2011 ξεπερνούσε τα 500 εκατ. ευρώ.

    Είναι στο Forbes με 9,4 δισ. ρούβλια (237 εκατ. ευρώ)

    Σύμφωνα με το ρωσικό οικονομικό περιοδικό «Φινάνς», η περιουσία του Ιβάν Σαββίδη εκτιμάται στα 250 εκατ. ευρώ. Κατατάσσεται στην 30ή θέση των πλουσιότερων Ρώσων, ενώ το αμερικανικό περιοδικό «Forbes» αποτιμά την περιουσία του στα 9,4 δισ. ρούβλια (περίπου 237 εκατ. ευρώ).

    savvides-family

    Και πολιτικός ο Ιβάν Σαββίδης

    Το 1998 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής της Νομοθετικής Βουλής της επαρχίας του Ροστόφ.

    Το 2007 ανανέωσε τη θητεία του στη ρωσική Βουλή, ωστόσο το 2011 η παράταξή του «Ενωμένη Ρωσία» καταβαραθρώθηκε στις εκλογές της επαρχίας του Ροστόφ

    Με αρωγό την ορθόδοξη πίστη πέτυχε την πρώτη μεγάλη νίκη του, όταν κάποια χρόνια πριν, με αποκλειστικά δικές του ενέργειες, άνοιξε το σπουδαιότερο σύμβολο του ποντιακού Ελληνισμού, το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά.

    Η σωτηρία του ΠΑΟΚ

    Τον Αύγουστο του 2012 αγοράζει την αγαπημένη του ομάδα, τον ΠΑΟΚ, σώζοντάς τον από βέβαιη καταστροφή. Από το 2006 ακόμη είχε δείξει ενδιαφέρον για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Το όνειρο της επένδυσης στην ομάδα που συμβολίζει τις χαμένες πατρίδες έγινε πραγματικότητα για τον επιχειρηματία το καλοκαίρι του 2012. Οι διαπραγματεύσεις και οι επαφές κράτησαν περίπου πέντε μήνες μέχρι τη στιγμή που ο κ. Σαββίδης απέκτησε τον Αύγουστο του 2012 την πλειοψηφία των μετοχών της ΠΑΕ και έγινε ο νέος ιδιοκτήτης της ομάδας.

    Δικαιολογώντας την επένδυσή του στον ΠΑΟΚ, δήλωνε πέρυσι το καλοκαίρι: «Ο σύλλογος που κουβαλά την κληρονομιά της Κωνσταντινούπολης και βρίσκεται πνευματικά κοντά σε εμένα προσωπικά και σε χιλιάδες Ελληνες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, πρέπει να ζήσει. Αν είναι να σωθεί κάτι και θα σωθεί, αυτό πρέπει να είναι κάτι που συμβολίζει την ενότητα των δυνάμεων που ενδιαφέρονται για την επιβίωση της Ελλάδας».

    p1

    Η ιστορία του ΠΑΟΚ

    Ο ΠΑΟΚ είναι η ιστορική συνέχεια του αθλητικού και πολιτιστικού σωματείου της Κωνσταντινούπολης Ερμής, που δημιουργήθηκε από ρωμιούς της Πόλης το 1875 στη συνοικία Πέρα. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, μία ομάδα προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη δημιούργησαν το 1926 τον Πανθεσσαλονίκειο Αθλητικό Όμιλο Κωνσταντινουπολιτών.

    Το καταστατικό του νέου συλλόγου εγκρίθηκε στις 26 Απριλίου 1926 από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης (αριθ. απόφασης 822/26). Η ημερομηνία αυτή θεωρείται και η ληξιαρχική πράξη γέννησης του συλλόγου, αλλά η αγωνιστική του δράση είχε ξεκινήσει ένα χρόνο νωρίτερα. Ως χρώματα της ομάδος επιλέχθηκαν το πένθιμο μαύρο για να συμβολίζει την τραγική περιπέτεια του μικρασιατικού ελληνισμού και το αισιόδοξο λευκό, που θα άνοιγε ένα παράθυρο στο μέλλον. Έμβλημα του συλλόγου, το πράσινο τετράφυλλο τριφύλλι και το πέταλο.

    Στις 26 Ιουλίου 1925 ο ΠΑΟΚ δίνει το πρώτο του φιλικό παιγνίδι και ηττάται 2-1 από τον Ηρακλή. Δύο εβδομάδες αργότερα θα συντριβεί από τον Άρη με 5-2. Το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο της ομάδας υπογράφεται στις 5 Σεπτεμβρίου 1928, με τον ποδοσφαιριστή Ετιέν, που θα εισπράττει 4.000 δραχμές μηνιαίως.

    p2

     Το πρώτο έμβλημα του ΠΑΟΚ
    Στις 20 Μαρτίου 1929 ο ΠΑΟΚ συγχωνεύεται με το άλλο προσφυγικό σωματείο της Θεσσαλονίκης, την ΑΕΚ, με πρωτοβουλία του γιατρού Καραμαούνα, προέδρου του πολιτιστικού σωματείου Ένωση Κωνσταντινοπουλιτών. Ο ΠΑΟΚ αλλάζει έμβλημα και στη θέση του τετράφυλλου τριφυλλιού με το πέταλο, υιοθετείται ο Βυζαντινός Δικέφαλος Αετός. Μόνο που ο Δικέφαλος Αετός του ΠΑΟΚ έχει τα φτερά του κλειστά, σε ένδειξη πένθους για τον ξεριζωμό των ρωμιών από την Πόλη.

    Η πρώτη έδρα της ομάδας είναι το γήπεδο Συντριβανίου, που εγκαινιάζεται στις 12 Δεκεμβρίου 1930. Ακολουθεί φιλικό παιγνίδι με τον Άρη, που έληξε με νίκη του ΠΑΟΚ με 2-1. Ο ΠΑΟΚ συμμετέχει στο τοπικό πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης και αναδεικνύεται πρωταθλητής τις χρονιές 1932, 1939 και 1948, ενώ δίνει το παρόν και σε ένα τελικό Κυπέλλου Ελλάδος το 1939.

    Οι χρυσές σελίδες του ΠΑΟΚ άρχισαν να γράφονται στη δεκαετία του 1950. Οι ταλαντούχοι παίχτες που έρχονται στην ομάδα (Λέανδρος, Κουρουϊκίδης, Πρόγιος κ.ά.) καθιστούν πανίσχυρο τον ΠΑΟΚ, που αναδεικνύεται πρωταθλητής Θεσσαλονίκης το 1955, το 1956 και το 1957, ενώ συμμετέχει σε δύο τελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας (1951 και 1955).

    Το φθινόπωρο του 1959 ξεκινά το νέο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής, με τον ΠΑΟΚ να είναι πανέτοιμος, με ισχυρή ομάδα και νέο γήπεδο στην Τούμπα, που εγκαινιάζεται στις 6 Σεπτεμβρίου. Χτίστηκε σε οικόπεδο 30 στρεμμάτων, που είχε παραχωρήσει το 1957 ο Στρατός στην Τούμπα, μια προσφυγική συνοικία της Θεσσαλονίκης. Στον πρώτο αγώνα του στην Α’ Εθνική, στις 25 Οκτωβρίου 1959, ο ΠΑΟΚ νικά τον Μέγα Αλέξανδρο Κατερίνης με 3-1.

    p3

    Κύπελλο Ελλάδος 1972
    Ο ΠΑΟΚ θα κάνει αισθητή την παρουσία του στο ελληνικό ποδόσφαιρο τη δεκαετία του 1970. Με παίκτες, όπως οι Κούδας, Σαράφης, Γκουερίνο, Παρίδης, Τερζανίδης, Ιωσηφίδης κ.α. κατέκτησε το 1972 και το 1974 τα δύο πρώτα Κύπελλα Ελλάδος και στις 23 Μαΐου 1976 το πρώτο του πρωτάθλημα, σπάζοντας την κυριαρχία των ομάδων του Κέντρου με προπονητή τον Γκιούλα Λόραντ. Το ίδιο διάστημα έδωσε το παρών σε πέντε ακόμη τελικούς (1970, 1971, 1973, 1977, 1978). Στην Ευρώπη ξεχωρίζει η πορεία του στο Κύπελλο Κυπελλούχων την περίοδο 1973-74. Έφθασε ως τα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από τη Μίλαν (3-0, 2-2).

    Τη δεκαετία του 1980 ο ΠΑΟΚ θα κατακτήσει ένα ακόμη πρωτάθλημα (1985), με τεχνικό τον Βάλτερ Σκότσικ και παίχτες, όπως οι Σκαρτάδος, Κωστίκος, Δημόπουλος, Ιωσηφίδης και Βασιλάκος. Θα φθάσει σε τρεις τελικούς Κυπέλλου Ελλάδος (1981, 1983 και 1985). Το 1983 θα έχει δύο αξέχαστες αναμετρήσεις με την Μπάγερν για το Κύπελλο UEFA, όπου θα πέσει ηρωικά (0-0, 0-0 και 9-8 στα πέναλτι υπέρ των Βαυαρών).

    Η συνέχεια, όμως, δεν θα είναι ανάλογη. Οι αδύναμες διοικήσεις, τα οικονομικά προβλήματα και ο υπέρμετρος γιγαντισμός των οπαδών, που λύνουν και δένουν στην Τούμπα, καθιστούν τον ΠΑΟΚ από πρωταγωνιστή, κομπάρσο, παρά τις κάποιες επιτυχίες, όπως τα δύο Κύπελλα Ελλάδος (2001 και 2003), τη συμμετοχή στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας το 1992 και τον αποκλεισμό της Άρσεναλ στο Κύπελλο UEFA το 1997 (1-0 και 1-1).

    Από το καλοκαίρι του 2012 τις τύχες του ΠΑΟΚ ανέλαβε ο ελληνορώσος επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος φιλοδοξεί να επαναφέρει τον «δικέφαλο του βορρά» στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου.

    Ο ΠΑΟΚ, εκτός από το τμήμα του ποδοσφαίρου, διατηρεί τμήματα μπάσκετ, (2 πρωταθλήματα, 3 Κύπελλα και 2 Ευρωπαϊκά Κύπελλα), βόλεϊ,(1 πρωτάθλημα, 1 κύπελλο) κλασσικού αθλητισμού, κολύμβησης, υδατοσφαίρισης, πυγμαχίας και ποδηλασίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο «φύλακας άγγελος» στο πρωτάθλημα του 1985 «εξομολογήθηκε» ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο στούντιο του «ΜΑΚΕΛΕΙΟ»! (ΒΙΝΤΕΟ)

    ΠΑΟΚ – ΑΕΚ: Στο Πανθεσσαλικό Στάδιο ο τελικός του Κυπέλλου

    «Αστακός» το Πανθεσσαλικό για τον τελικό Κυπέλλου – Πόσα εισιτήρια θα πάρουν ΠΑΟΚ-ΑΕΚ

    Σε εργοτάξιο θα μετατραπεί μέχρι την ημέρα τέλεσης του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας μεταξύ ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, το Πανθεσσαλικό Στάδιο, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για να διασφαλιστούν πρωτίστως τα μέτρα ασφαλείας τα οποία για το επίπεδο του αγώνα και με βάση τη νομοθεσία είναι ιδιαιτέρως αυστηρά.

    972101

    Παραμένει άγνωστο με ποιο τρόπο παρακάμφθηκε το μείζον θέμα ότι το Πανθεσσαλικό δεν έχει άδεια λειτουργίας αθλητικής εγκατάστασης, κάτι για το οποίο φαίνεται πως θα δοθεί προσωρινή λύση από την αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκησης Θεσσαλίας & Στ.Ελλάδας.

    Τα μέτρα ασφάλειας που θα ληφθούν περιλαμβάνουν και την ισχυρή αστυνομική παρουσία, η οποία σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του magnesianews.gr θα περιλαμβάνει την παρουσία εκατοντάδων αστυνομικών και ισχυρής δύναμης ΜΑΤ με 320 διμοιρίες απ΄όλη την Ελλάδα!

    ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΕΚ 

    Ο Νεστορίδης μιλάει για ΑΕΚ, Μελισσανίδη, γήπεδο (video)

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    5 Σχόλια

    1. ΠΕΡΑ ΚΑΙ ΑΙΒΑΛΙ ΕΓΙΝΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ….
      ΜΑ ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΞΕΡΙΖΩΜΟ
      ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΔΩ
      ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ
      ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΑΕΚ ΙΔΕΑ ΜΟΝΑΔΙΚΙΑ
      ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΙΣΟΒΙΑ ΜΕΣ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ
      ΜΕΣ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΜΟΥ
      ΤΟ ΦΕΡΑΝ ΟΙ ΠΑΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ
      ΣΤΗΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ ΤΑ ΜΕΡΗ
      …..Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ ΜΟΝΟ ΑΡΧΗ….

      1. ΛΟΙΠΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ…….
        ΓΑΥΡΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΘΙΑΣΟΣ ΚΑΡΠΑΖΙΑΣ ΤΩΝ ΕΦΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΚΑΣ ΤΩΝ ΧΑΡΤΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ….
        ΤΙΙΙΙΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ;;;;;ΠΑΡΤΕ ΝΑ ΧΕΤΕ….
        ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ…
        …ΠΕΝΑΛΤΥ 161 ΥΠΕΡ ΣΑΣ—-41 ΚΑΤΑ
        ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΑΓΩΝΕΣ…..
        …120 ΓΙΑ ΕΣΑΣ—40 ΓΙΑ ΕΜΑΣ
        …137 ΚΟΚΙΝΕΣ ΥΠΕΡ ΣΑΣ—45 ΚΑΤΑ
        …ΟΙ ΑΠΟΒΟΛΕΣ 28 ΥΠΕΡ—2 ΚΑΤΑ —…ΤΗΝ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ 2011-2016.
        ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΛΑ

    Comments are closed.