ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ – ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΧΑΦΤΑΡ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ – Η ΑΤΑΚΑ ΠΟΥ ΕΣΠΑΣΕ ΤΟΝ ΠΑΓΟ ΜΕ ΤΟΝ ΈΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

    Κοινοποίηση:
    mhtsotakhs-xaftar

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) η οποία πραγματοποιήθηκε λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη Διάσκεψη στο Βερολίνο για το λιβυκό ζήτημα, στην οποία δεν έχει προσκληθεί η Ελλάδα

    Ακολούθησε το makeleio.gr στο facebook για να μαθαίνεις τα πάντα πρώτος

    Ο κ. Χαφτάρ προσερχόμενος στο γραφείο του πρωθυπουργού, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους «Είμαστε φιλειρηνιστές. Ηρθαμε εδώ για να συζητήσουμε για την ειρήνη».

    Η συνάντηση με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA)πραγματοποιείται στο Γραφείο του πρωθυπουργού  στη Βουλή λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη Διάσκεψη στο Βερολίνο για το λιβυκό ζήτημα, στην οποία δεν έχει προσκληθεί η Ελλάδα.

    koulis xaftar

    Τα όσα ειπώθηκαν ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χάφταρ στην συνάντησή του στο γραφείο του πρωθυπουργού στην Βουλή, περιγράφονται στο ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε η ελληνική κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με αυτό, ο Χαλίφα Χάφταρ χαρακτήρισε άκυρο το Μνημόνιο που υπέγραψε ο Φαγέζ Αλ Σάρατζ με τον Ταγίπ Ερντογάν και δεσμεύθηκε για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα. Ο κ. Χάφταρ κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Sarraj – Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον κ. Χάφταρ να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Υπογράμμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης.

    Ο κ. Χάφταρ ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στην χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμούς.

    Νωρίτερα ο στρατάρχης της Λιβύης είχε συνάντηση μιάμισης ώρας με τον Νίκο Δένδια.

    «Ζητήσαμε από τον στρατάρχη Χάφταρ να συμμετάσχει εποικοδομητικά στη διάσκεψη του Βερολίνου» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επόμενη μέρα στη Λιβύη είτε με δυνάμεις είτε με συμμετοχή στην επιβολή του εμπάργκο. «Ναι σε όλα” από τον Λίβυο στρατάρχη.

    Ταύτιση απόψεων Δένδια – Χαφτάρ

    Ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε ευτυχές το γεγονός πως ο Χαφτάρ συμφώνησε με όλα τα παραπάνω.

    «Είπα στον στρατάρχη Χαφτάρ πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη είτε με δυνάμεις για να υπάρξει ανακωχή, είτε με βοήθεια για άρση του εμπάργκο όπλων. Ολα τα παραπάνω αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του λιβυκού λαού. Θέλουμε να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα»

    Όσον αφορά στη διάσκεψη στο Βερολίνο, ο Έλληνας ΥΠΕΞ ζήτησε από την Γερμανία να είναι ο θεματοφύλακας για τα θέματα της Λιβύης.

    «Η Ελλάδα δεν είναι μέλος της διάσκεψης του Βερολίνου, που ξέρουμε ότι δεν μετείχε η Ελλάδα από το 2015, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η οικοδέσποινα θα έβλεπε τη συμμετοχή μας σαν κάτι θετικό. Περιμένουμε από τη Γερμανία να είναι θεματοφύλακας. Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση, αναγνωρίζει την ακυρότητα των μνημονίων. Περιμένουμε ως Ευρωπαίοι από τη Γερμανία να εκφράσει αυτή τη θέση, το ίδιο κι από τις άλλες συμμετέχουσες χώρες», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.

    Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ

    Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό το πρωί της Παρασκευής υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

    Το τηλεφώνημα έγινε λίγη ώρα πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο της συζήτησης ήταν η Διάσκεψη που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο για το λιβυκό ζήτημα.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    10 Σχόλια

    1. Ελπίζω να μην τα είπε όλα στην μερκελ….. Και να μην πήρε εκείνος τηλέφωνο..

    2. Τωρα μαλιστα ψωνισε απο σβερκο ο χαφταρ. Δεν ξερει με τι ρουφιανους συζηταει, νομιζει οτι ειναι σοβαρος πολιτικος ο κουλης και νοιαζεται για την.ελλαδα. Σαν τον κανταφι που μιλουσε με τον παπανδρεου τον νομιζε σοσιαληστη και αντιαμερικανο! δεν ηξερε απο που του ερχοταν η ρουφιανια.. Α ρε καημενε χαφταρ γενναιος αλλα αφελης

    3. ΜΑΦΙΟΖΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΑΥΤΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΙΑ ΜΑΦΙΟΖΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΑΡΧΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΟΤΣΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΤΑ!!!!🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷

    4. Η Τουρκια με το στρατο της ασκει εξωτερικη πολιτικη.Εμεις ουτε αυτο δεν ειμαστε ικανοι να κανουμε.Μια φορα πηγε ο Καμενος να πουλησει κατι παλιοφυσιγγια της ΕΑΒ κα παιζαν τοθεμα τα καναλια μια βδομαδα.Οπως οι Τουρκοι κανουν την δουλεια τους ετσι και μεις.ΟΠΛΑ στον Χαφταρ τωρα.

    5. Αφού δεν μπορέσαμε τόσα χρόνια με τους πολιτικούς, μόνοι μας να τα καταφέρουμε τουλάχιστον ο Στρατάρχης Χαφτάρ βγαίνει μπροστά. Χρειαζότανε Λίβυος και όχι πολιτικός για να μας νοικοκυρέψει. Τι ηθικό δίδαγμα βγάζετε για την πολιτική ?

    6. όλα καλά και ωραία και η μυστικότητα επίσης ωραία Γιατί όταν είναι μουνόπανα οι άλλοι Εμείς είμαστε δύο φορές μουνόπανα να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να παίζουν με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ότι κάνει δηλαδή η Τουρκία και τους χτυπάει και χορεύουν Μόνο τον (Μητσοτάκη) παρακαλώ να μην μασήσει σε απειλές είτε από την αντιπολίτευση είτε από Αμερική είτε από το μ**** που τους πεταγε γιατί είναι γνωστό το πούστικο κολπάκι αυτό εκεί γερά και με τσαμπουκά

    7. Στείλτε όπλα του ανθρώπου, η Αίγυπτος είναι δίπλα του.

      1. Συμφωνώ. Στείλτε του όπλα. Και άμα δεν σκεφτόμουνα την μανούλα μου που θα με κλάψει θα πήγαινα κι εγώ!

        1. πΟΥ ΝΑ ΠΑς ΜΩΡΗ ΜΠΟΥΧΕΣΑ ΕΣΥ; 50 ΧΡΟΝΩΝ ΚΟΝΤΕΥΕΙς ΚΑΙ ΜΕΝΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΜΑΜΑ ΣΟΥ!!!! ΡΕ ΣΥ ΟΤΑΝ ΠΗΓΕΣ ΦΑΝΤΑΡΟΣ Η ΜΑΜΑ ΔΕΝ ΚΑΘΑΡΙΣΕ ΠΑΛΙ ΤΟΤΕ; ΕΒΑΛΕ ΜΕΣΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ Η ΝΟΥ ΔΟΥ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕς ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΙΝΤΕ ΒΟΥΤΗΡΟΜΠΕΜΠΕ ΜΟΥ ΘΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟ ΤΡΟΜΑΡΑ ΣΟΥ ΧΕΣΤΗ!!

    Comments are closed.