ΤΩΡΑ! ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Κοινοποίηση:
    greece

    Θα χρειαστεί μιάμιση δεκαετία ακόμη μέχρι να φτάσει το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα στα προ κρίσης επίπεδα» αναφέρει σε έκθεσή του  το ΔΝΤ ρίχνοντας την ευθύνη για τις δυσοίωνες αυτές προβλέψεις  στην ακύρωση προψηφισμένων μέτρων.

    Σε μια έκθεση εφ΄όλης της ύλης πραγματική ψυχρολουσία για τη νέα κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, “συστήνει”  στην κυβέρνηση  να λάβει άμεσα νέα και σκληρά μέτρα, όπως:

    – να κόψει από συντάξεις και να ενισχύσει τους οικονομικά ασθενέστερους και όχι μόνον συνταξιούχους (εννοώντας πχ άπορους, άνεργους, υπερχρεωμένα νοικοκυριά, πολύτεκνες οικογένειες, αλλοδαπούς κλπ)

    – να μπει τέλος σε ρυθμίσεις χρεών και τα μέτρα προστασία της κατοικίας των οφειλετών, επειδή δεν ευνοούν την καλλιέργεια συνείδησης πληρωμών

    – να «τρέξει» το σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων

    – να μειωθεί το αφορολόγητο, κλπ.

    Χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο Συμπερασμάτων του ΔΝΤ ενόψει της έκθεσης του άρθρου 4 του Καταστατικού του Ταμείου για τη χώρα μας. ότι «η προστασία των στεγαστικών δανείων και τα έκτακτα καθεστώτα ρύθμισης για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές (…) πρέπει να εκλείψουν μόνιμα».

    Επιπλέον λέει πως «σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ, πολύ μεγάλο ποσοστό της δημόσιας δαπάνης κατευθύνεται σε συντάξεις και μισθολογικές δαπάνες του δημοσίου και πολύ μικρό ποσοστό σε άλλες κοινωνικές δαπάνες» όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα κλπ.

    Συγκεκριμένα, τα στελέχη του κλιμακίου το ΔΝΤ για την Ελλάδα αναφέρουν τα εξής- μεταξύ άλλων- στο κείμενο Συμπερασμάτων:

    “Η νέα κυβέρνηση κληρονόμησε μια χλιαρή ανάκαμψη, επιβαρυμένη από τις παρακαταθήκες της κρίσης και τις ανατροπές πολιτικών σε όλους τους τομείς μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, οι οποίες αύξησαν περαιτέρω τις δημοσιονομικές, χρηματοπιστωτικές και εξωτερικές τρωτότητες.

    Ενώ η κυβέρνηση έκανε μια πολλά υποσχόμενη αρχή με το να απομακρύνει εμπόδια αναφορικά με τις δομικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις και με το να προχωρήσει στην εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών, χρειάζεται άμεσα μεγαλύτερη προσπάθεια σε όλους τους τομείς πολιτικής προκειμένου να καταστεί η Ελλάδα ανταγωνιστική εντός της νομισματικής ένωσης, να εξαλείψει το πλεονάζον χρέος και να επιτύχει περισσότερη ανάπτυξη”

    1. Η νέα κυβέρνηση ορθώς δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη αλλά είναι αντιμέτωπη με μια δύσκολη μάχη.

    Το κατά κεφαλήν εισόδημα παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά πριν την προσχώρηση στην Ευρωζώνη, αντανακλώντας σημαντικές παρακαταθήκες της κρίσης (υψηλό δημόσιο χρέος, υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων, υπερχρεωμένους δανειολήπτες), χαμηλή παραγωγικότητα, απουσία επενδύσεων, αδύναμη νοοτροπία πληρωμής και δυσμενείς δημογραφικές τάσεις

    Οι προοπτικές μετριάστηκαν περαιτέρω από την ευρεία υποχώρηση πολιτικών μετά την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, με μεταρρυθμίσεις που προβλέπονταν από το πρόγραμμα να καθυστερούν (π.χ. δημοσιονομικές-διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις), να ακυρώνονται (π.χ. τα προνομοθετημένα μεταρρυθμιστικά πακέτα για τις συντάξεις και τη φορολογία εισοδήματος) ή να ανατρέπονται (π.χ. βασικά στοιχεία των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας που εισήχθησαν κατά την περίοδο 2011-2013 και προσπάθειες διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και ενίσχυσης της νοοτροπίας πληρωμών).

    2. Η ανάπτυξη αναμένεται να κινηθεί κοντά στο 2 τοις εκατό το 2019 και το 2020. Η βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη ευνοείται από την κυκλική ανάκαμψη και το καταναλωτικό κλίμα, γεγονός που θα έπρεπε να μεταφραστεί σε υψηλότερες επενδύσεις.

    Εντούτοις, με την πρόβλεψη για μακροχρόνια ανάπτυξη στο 0,9%, θα χρειαστεί μιάμιση δεκαετία ακόμη μέχρι να φτάσει το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα στα προ κρίσης επίπεδα.

    Η αναλογία χρέους προς το ΑΕΠ προβλέπεται να έχει καθοδικές τάσεις μέσα στην επόμενη δεκαετία με σχετικά χαμηλό κίνδυνο ρευστότητας μεσοπρόθεσμα, αν και η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα δεν διασφαλίζεται κάτω από ρεαλιστικές μακροοικονομικές παραδοχές.

    Οι -ακόμη αδύναμες- τράπεζες μετριάζουν τις προοπτικές ανάκαμψης και θέτουν σημαντικούς κινδύνους τόσο δημοσιονομικά όσο και στο κομμάτι στης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

    Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την πολιτική της εντολή και το βελτιωμένο επενδυτικό κλίμα ώστε να αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα εργαλείων πολιτικής και να ξεπεράσει τα μακροχρόνια οργανωμένα συμφέροντα, με στόχο να προωθήσει την μακροχρόνια ανάπτυξη σημαντικά πιο πάνω από τις τωρινές προβλέψεις.

    3. Η αποκατάσταση του τραπεζικού τομέα, ο οποίος τώρα είναι ένας δυσλειτουργικός κινητήρας ανάπτυξης, είναι μια κορυφαία προτεραιότητα.

    Ο στόχος της κυβέρνησης για την επίτευξη μονοψήφιων ποσοστών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) μέχρι τα μέσα του 2022 κινείται στη σωστή κατεύθυνση και το προτεινόμενο σχήμα προστασίας ενεργητικού (ΑPS) με την ονομασία «Ηρακλής» θα μπορούσε να παρέχει σημαντική υποστήριξη (αν και σημαντικές λεπτομέρειες του σχήματος δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές).

    Εντούτοις, για την πλήρη αποκατάσταση της ποιότητας του ενεργητικού, σε συνάρτηση με την ποιότητα και τα επίπεδα τραπεζικού κεφαλαίου, της ρευστότητας και της κερδοφορίας, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αναπτύξει μια πιο συνολική, φιλόδοξη και καλά συντονισμένη στρατηγική.

    Αυτές οι προσπάθειες θα πρέπει πρωτίστως να είναι αγορακεντρικές, με οποιαδήποτε δημόσια στήριξη να υπόκειται σε μια δυναμική ανάλυση κόστους-οφέλους και να υποστηρίζονται από περαιτέρω βελτιώσεις του νομικού πλαισίου (π.χ. πιο αποδοτικές δικαστικές διαδικασίες και εκσυγχρονισμό του καθεστώτος αφερεγγυότητας).

    Η προστασία των στεγαστικών δανείων και τα έκτακτα καθεστώτα ρύθμισης για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές έχουν παρεμποδίσει την ουσιαστική αναδιάθρωση του χρέους, έχουν υπονομεύσει την νοοτροπία πληρωμών και θα πρέπει να εκλείψουν μόνιμα.

    4. Η μείωση των δημοσιονομικών στόχων θα υποστήριζε την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη.

    Το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα για το 2019 αναμένεται να είναι σύμφωνο με την δέσμευση της Ελλάδας προς τους Ευρωπαίους εταίρους για πλεόνασμα 3.5 τοις εκατό ως ποσοστό του ΑΕΠ- αν και για ακόμη μια φορά εξαρτάται από την υπο-εκτέλεση των δημοσίων επενδύσεων, γεγονός που μετριάζει την ανάπτυξη.

    Για το 2020, (το κλιμάκιο του ΔΝΤ προτείνει) η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι να συναινέσουν σε μια πορεία χαμηλότερων δημοσιονομικών πλεονασμάτων, με δεδομένο το ευρύ οικονομικό περιθώριο και τις σημαντικές μη εξυπηρετούμενες ανάγκες σε κοινωνική και επενδυτική δαπάνη και για τη συμπερίληψη δαπανών που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν συνέργειες με ενισχυμένες δομικές μεταρρυθμίσεις.

    5. Το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να επανασταθμιστεί για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της κοινωνικής ενσωμάτωσης.

    Σχέδια για την μείωση των άμεσων φόρων και για την ενίσχυση της φορολογικής συνέπειας είναι ευπρόσδεκτα αλλά περισσότερα θα μπορούσαν να επιτευχθούν με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

    Η Ελλάδα παραμένει κοντά στον πυθμένα της ΕΕ αναφορικά με το ποσοστό των εργαζόμενων που πληρώνουν φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και έχει ένα από τα υψηλότερα κενά συμμόρφωσης αναφορικά με τον ΦΠΑ.

    Σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ, πολύ μεγάλο ποσοστό της δημόσιας δαπάνης κατευθύνεται σε συντάξεις και μισθολογικές δαπάνες του δημοσίου και πολύ μικρό ποσοστό σε άλλες κοινωνικές δαπάνες.

    Για την αντιμετώπιση καίριων αναγκών, η Ελλάδα θα πρέπει να αυξήσει σημαντικά την κοινωνική δαπάνη (π.χ. για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που παρέχεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια και τη δημόσια υγεία) και τις επενδύσεις.

    Για την ελευθέρωση δημοσιονομικού χώρου, οι συνταξιοδοτικές παροχές των τωρινών συνταξιούχων θα πρέπει να υπολογίζονται σύμφωνα με τον νέο τρόπο υπολογισμού (και η πρόσφατη αποκατάσταση των δώρων που χορηγούνταν πριν από την κρίση θα πρέπει να ανατραπεί).

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    14 Σχόλια

    1. οταν μπηκαμε στα μνημονια ξενοι οικονομολογοι ελεγαν οτι για να ερθουμε στο σημειο προ μνημονιων θα χρειαστουν 35 με 40 χρονια αν ολα πανε και τα πραγματα δεν πηγαν καλα. Με απλη αριθμητικη θελουμε ακομα τουλαχιστον 25 με 30 χρονια. Τι παπαριες λενε τωρα ειναι βερεσες

    2. Αν και παγανιστης καλα τα λεει ο ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ.

    3. Καλησπέρα Στέφανε.

      Για να Καταλάβετε τη “Σοβαρότητα” του ΔΝΤ και των Συμπερασμάτων του για την Ελληνική Οικονομία, όταν Φθάνει σε Σημείο να Συγκρίνει τη Δημοσιονομική Κατάσταση της Ελλάδος μετά από 10 Χρόνια Κρίσης όπου τα περισσότερα από αυτά Συντελούσαν Ανθρωπιστική Κρίση, με την Υπόλοιπη Ευρώπη που Καμία Χώρα δεν ήταν σε Καθεστώς Ύφεσης, Σκληρής Λιτότητας, τι να Λέμε Τώρα.

      Το ίδιο το ΔΝΤ ήταν Εκείνο όπου με τα Μέτρα που Πρότεινε το 2010 στην Τότε Ελληνική Κυβέρνηση Οδήγησε την Ελληνική Οικονομία σε Χειρότερο Σημείο από ότι ήταν το 2009. Περικοπές Μισθών και Συντάξεων, Μειώσεις Δαπανών σε Καίριους Τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία, Συνεχείς Μειώσεις στο Αφορολόγητο και Χρήματα για τις Τράπεζες Φυσικά με τις Διάφορες Ανακεφαλαιοποιήσεις που Ακολούθησαν. Και το Αποτέλεσμα ήταν να Έλθει Ένα 2ο Μνημόνιο, και Ακολούθησε και το 3ο Μνημόνιο…

      Το Σημείο 3, Μπορεί να μην το Λέει Ξεκάθαρα, το Λέει Όμως Πολύ Κομψά, ότι Χρειάζεται Ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών.

      Το ΔΝΤ Είναι Υπεύθυνο για τη Χρεωκοπία της Ελλάδος, για ότι Πέρασε η Ελλάδα αυτά τα 10 Χρόνια, και παρόλα αυτά Έχει το Θράσος και Μιλάει και Εκφέρει και Άποψη, αντί να Ζητήσει Ένα Συγγνώμη Τουλάχιστον από τον Ελληνικό Λαό.

      Ανάπτυξη με Μείωση των Εισοδημάτων και Κατά Συνέπεια Μείωση της Καταναλωτικής Δύναμης δεν Δύναται να Υπάρξει. Αλλά το ΔΝΤ δεν Λέει όμως, πως θα Γίνει Διεύρυνση της Φορολογικής Βάσης, αφού Προτείνει Μείωση του Αφορολόγητου, πως θα Πληρώνουν οι Φορολογούμενοι, όταν Ταυτόχρονα Γίνει Περαιτέρω Μείωση στα Εισοδήματά τους από Μείωσεις Μισθών και Συντάξεων, για παράδειγμα; Και δεν το Λέει, διότι Γνωρίζει Πολυ Καλά ότι δεν Μπορεί να Γίνει αυτό, διότι Είναι Δύο Πράγματα Εντελώς Αντίθετα Μεταξύ τους.

      Οι “Προτάσεις” του ΔΝΤ, Οδηγούν σε Περαιτέρω Εξαθλίωση της Κοινωνίας. Όμως το ΔΝΤ δεν Υπολογίζει Ένα Πράγμα, ότι Τώρα πια ο Έλληνας Είναι Υποψιασμένος, Έχει την Εμπειρία του 2010, και ότι η Ελληνική Κοινωνία δεν θα Δεχθεί την Ίδια Ιστορία.

      Έπειτα Μιλάει ότι Είναι Ευπρόσδεκτα Σχέδια για Μειώσεις Άμεσων Φόρων, αλλά την Ίδια Στιγμή Μιλάει για Διεύρυνση Φορολογικής Βάσης, Εννοώντας τη Μείωση του Αφορολόγητου. Αυτό Φθάνει για να Καταλάβετε τη Σοβαρότητα των Συμπερασμάτων του Οργανισμού.

      Παιδιά, Κανένας Πανικός δεν Πρέπει να Υπάρχει. Αυτά που Λέει το ΔΝΤ Είναι Ασυναρτησίες. Δεν Νομίζω ότι η ΝΔ θα Κάνει το Λάθος να Υιοθετήσει τις Προτάσεις του ΔΝΤ, διότι θα το Πληρώσει Ακριβά. Αυτό που κατά τη Γνώμη μου θα Κάνει Είναι Σίγουρα μία Νέα Ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών, Χρησιμοποιώντας Ένα Ποσό από το Μαξιλαράκι των 37 ΔΙΣ που Υπάρχει στα Δημόσια Ταμεία, για την Αντοχή της Ελλάδος σε Περίοδο Παγκόσμιας Αναταραχής.

      Ευχαριστώ,
      Με Εκτίμηση,

      Πολλούς Χαιρετισμούς,
      Άγγελος από Μιλάνο

    4. Στο Σύνταγμα πίσω από τη σημαία στην φωτογραφία είναι ο ΕΘΝΙΚΟΣ Σταρ για όσους το πρόσεξαν.

    5. Το ΔΝΤ αντι να δινει οδηγιες προς….ναυτιλομενους σε μια χωρα που την εχουν σμπαραλιασει με τα μνημονια και με τις λαθος εκτιμησεις τους, να μας αφησει ησυχους και να παρει αυτο τους αλλοδαπους να τους ταιζει και να τους ποτιζει, διοτι τα εχει παρει χοντρα, χρονια τωρα, απο λαους που εχει ξεζουμισει!!!!!!!!!

    6. Αντε,θα το γραψω ακομη μια φορα.
      Σε 10,σε20,σε 50χρονια,οταν γινει τελωνειο Ελλαδας-Μακεδονιας στα Τεμπη τοτε ισως να φτιαξουν τα πραγματα.Εκεινο που δε μπορει να συλλαβει το τρελο μου μυαλο ειναι,το τι θα απογινει ο κυριως Νεοταξιτικος στοχος το Αγ.Ορος!
      Τοτε θα βγαλουν τον Μ.Αλεξανδρο απο τον Καστα της Αμφιπολης!
      Τοτε στον Λ.Πυργο θα κυματισει σημαια(πανι!)εκπληξη!
      Τα υπολοιπα….εν καιρω…

    7. Κουράγιο αδέλφια ! Το ΔΝΤ θα διαλυθη.Το τέλος των επικυρίαρχων έχει ξεκινήσει και γίνεται ορατό σε πολλούς πια. Ότι έχουν φτιάξη για να πίνουν αίμα ,θα τιναχτη στον αέρα. Τα πρώτο κλασσατα ερπετά της ελίτ έχουν εκλείψει.Δεν είναι αιφνίδιοι θάνατοι.ΕΙΝΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΙΟΤΕ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ .Ούτε τρίτος παγκόσμιος θα γινη ,ούτε το τρισαθλιο χρηματο οικονομικό σύστημα τους θα μεινη.Τα τρίτο κλασσατα που μένουν ,είναι ξεδοντιασμενα ερπετά.Αγαντα αδέλφια έχουμε να κάνουμε δουλειά εδώ μέσα στην πατρίδα μας ,έχουμε να καθαρίσουμε την κόπρο του Αυγεία.ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΗ.

    8. Δηλαδή να κόψει απ’ τις συντάξεις που είναι προπληρωμένα λεφτά και να τα μοιράσει σε άεργους, αδήλωτους για μαύρα, αλλοδαπούς κτλ. Δεν είναι καλύτερα οι άεργοι να πάνε να δουλέψουν, οι αδήλωτοι να μην δουλεύουν μαύρα και να φαίνεται ότι έχουν εισόδημα, οι αλλοδαποί να πάνε εκεί από όπου ήρθαν; Δηλαδή ¨το όραμνα του ΣΥΡΙΖΑ για αναδιανομή της φτώχειας; Έτσι θα πάμε μπροστά;

    9. εξωδικα τωρα σε δεη εφορια τραπεζες για να σωθει η πατριδα μας το σπιτι μας οι οικογενεια μας.δεη φαγαν ολα τα λεφτα τα μεγαλα κοπροσκυλα συν οι συνδικαλιστες κ τωρα ζητανε λεφτα απτο φτωχο λαο.ευδαπ χρωστας 80€;σου βαζουν τοκους παρανο.ους χωρις να υπαρχει φεκ λες κ εχεις δανειστει λεφτα.τραπεζες;εχουν παρει τα λεφτα απτα κοκινα δανεια απτο 2006.χρωσταει ο αλλος 36000€ κ σε παιρνουν τηλ κ σου λενε δωσε 6000€ κ ξεχρεωσες.σε αγαπησανε ξαφνικα!!!!ξεπληρωνεις σαν μαλακας δεν παιρνεις ποτε αποδεικτικο αποπληρωμης κ μετα απο δυο χρονια σε ξαναθυμονται κ σου λενε χρωστας αλλα 5000€ κ ετσι στα παορνουν λιγα λιγα παλι.εφορια;το μεγαλυτερο καρκινωμα της ελλαδας.τι μα πρωτοπω εδω.πολλα κ διαφορα.εξωδικα τωρα να σωθουμε.

    10. Με τη συνενεση των εκαστοτε κυβερνωντων η ΝΠΤ προσπαθει να αφανηση τους Ελληνες.Δηλ.καθε τοσο ψηφιζουμε τους δειναστες μας.Τα ποθεν εσχες ολων,ακομη & της καθαριστριας Βουλγαρας Κουνεβα σας ειναι γνωστα πλεον.Λαδωνονται κανονικα ολοι & δινουν την Ελλαδα,αφανιζοντας πρωτα τους Ελληνες.Αυτα ψηφιζουμε.

    11. Πόσες φορές έχει παραδεχθεί το ΔΝΤ, ότι έκανε λάθος με την χρεωκοπία της Ελλάδος? άπειρες! το έχει δηλώσει και η Λαγκάρντ επίσημα!!! Τώρα γιατί να το πιστέψουμε?

    12. ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΚΟΡΟΙΔΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΣΚΛΑΒΩΝ!!!!

    Comments are closed.