ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙΕΙ ΤΟΥΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΠΛΕΥΡΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ! ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΚΑΙ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΕΝΩ ΟΙ ΝΕΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ! Ο ΛΑΟΣ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΠΑΝΗΓΥΡΑΚΙΑ!

    Κοινοποίηση:
    ΥΓΕΙΑ

    Στη μακρά λίστα των νοσοκομείων που βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη λειτουργική κατάρρευση εντάχθηκε από χθες και το Νοσοκομείο της Πρέβεζας.

    Όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, το νοσοκομείο, το οποίο εξυπηρετεί όλο τον νομό, βρίσκεται στα όριά του και έχει περιέλθει σε άθλια κατάσταση. Έτσι, το πρωί της Πέμπτης ο Σύλλογος Εργαζομένων στο νοσοκομείο πραγματοποίησε έκτακτη γενική συνέλευση με τη συμμετοχή των γιατρών του ιδρύματος, στην οποία συζητήθηκαν τα οξυμένα προβλήματα αλλά και οι τρόποι αντίδρασης. Σε δηλώσεις του, το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (ΕΙΝΗ) Δημήτρης Παχατουρίδης επισήμανε πως τα προβλήματα είναι πολλά, ωστόσο υπογράμμισε πως είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν να διαλυθεί το δημόσιο και δωρεάν Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όπως καταγγέλλεται, οι γιατροί είναι λίγοι και εξουθενωμένοι κι έτσι ο κόσμος αναγκάζεται να πάει στα Γιάννενα για να βρει υπηρεσίες υγείας. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων και μέλος του Δ.Σ. της ΕΙΝΗ Κώστας Κύρλας επισήμανε την προβληματική κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, τονίζοντας πως θα εξαγγελθεί μια σειρά κινητοποιήσεων μέσα στον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του.

    Χωρίς να έχουν προϋποθέσεις επιστροφής

    Από το 2010, όταν ξέσπασε στην Ελλάδα η κρίση των Μνημονίων και της λιτότητας, το υγειονομικό προσωπικό της χώρας άρχισε να βιώνει τον δικό του εργασιακό Μεσαίωνα. Μια σημαντική μερίδα νέων γιατρών επέλεξε τον δρόμο της φυγής, όμως η συντριπτική πλειονότητα έμεινε στη χώρα, υπομένοντας την πρωτοφανή ταπείνωση που επιφύλασσαν οι πολιτικοί υποστηρικτές των Μνημονίων στους ίδιους αλλά και στα δημόσια νοσοκομεία.

     

    Σήμερα, υπολογίζεται πως έχουν φύγει στο εξωτερικό 20.000 γιατροί που σπούδασαν στα ελληνικά πανεπιστήμια. Αυτό το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι δύσκολο να αναπληρωθεί, όταν μάλιστα οι συνθήκες εργασίας που προσφέρει το ΕΣΥ διαρκώς χειροτερεύουν αντί να βελτιώνονται. Ομως, το πρόβλημα της μαζικής φυγής γιατρών προς τη δυτική Ευρώπη δεν ανήκει στο παρελθόν. Αντίθετα, είναι ένα φαινόμενο που μέσα στην πανδημία συνεχίζεται, αν όχι επιταχύνεται, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα που σε λίγα χρόνια θα φανεί στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο.

     

    Τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις μιλούν διαρκώς για σχέδια επί σχεδίων που θα μετατρέψουν το brain drain σε brain gain, δηλαδή θα κάνουν αυτούς τους επιστήμονες να επιστρέψουν. Ομως, στην πραγματικότητα, η κατάσταση που έχουν διαμορφώσει και αναπαράγουν, μόνο τα αντίθετα αποτελέσματα μπορεί να έχει.

     

    Ξεκινώντας από τα πρώτα βήματα ενός νέου γιατρού, οι λίστες αναμονής για την ειδικότητα είναι τεράστιες, με αποτέλεσμα οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να δουλέψουν και να προσφέρουν τις επιστημονικές γνώσεις τους να μην μπορούν να το κάνουν. Τα νοσοκομεία και οι υποδομές υγείας είναι σε μαύρο χάλι και δεν τους προσφέρουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

     

    Τα κενά στο ΕΣΥ είναι τεράστια, με αποτέλεσμα να «λιώνουν» στις εφημερίες προσπαθώντας να τα καλύψουν, αλλά υπαμείβονται γι’ αυτό. Από την εξίσωση του μαρτυρίου που υπομένει ένας νέος γιατρός δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και η επισφάλεια, καθώς στη συντριπτική πλειονότητά τους αναγκάζονται να δουλεύουν με συμβάσεις ενός χρόνου, μένοντας έτσι όμηροι των κυβερνήσεων.

     

    Ολα τα παραπάνω εξηγούν τους λόγους για τους οποίους οι νέοι γιατροί εγκαταλείπουν τη χώρα και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αναζητώντας τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την αξιοπρεπή ζωή που μπορούν να τους προσφέρουν τα εθνικά συστήματα υγείας άλλων δυτικών χωρών. Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον το υπουργείο Υγείας να συγκέντρωνε τον αριθμό των ειδικευόμενων γιατρών που εγκατέλειψαν το ΕΣΥ στα χρόνια του κορωνοϊού. Τότε, ίσως, θα καταλάβαινε και η ηγεσία του πως, αν αυτή η πορεία δεν αντιστραφεί, σε λίγα χρόνια το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει το ελληνικό κράτος θα είναι κυριολεκτικά ζωής ή θανάτου.

     

    41 νεκροί ζητούν δικαίωση

    Έχουν περάσει 15 μήνες από την εισαγγελική εντολή, για διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης, που θα αφορά στα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας στη ΜΕΘ Covid -19 του Νοσοκομείου Αγρινίου. Ωστόσο, οι συγγενείς εκλιπόντων, που έχουν κινηθεί νομικά, ακόμα περιμένουν απαντήσεις για τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες θανάτου των δικών τους ανθρώπων.

     

    Μεταξύ των συνολικά 40 ατόμων ηλικίας 37–65 ετών που εισήχθησαν, νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ και κατέληξαν, υπάρχουν περιπτώσεις οικογενειών που θρηνούν περισσότερα από ένα μέλη.

     

    Η εισαγγελική παρέμβαση, στις 7 Ιουνίου 2022, προήλθε κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς του πατρινού ποινικολόγου Θανάση Διαμαντόπουλου – που εκπροσωπεί συνολικά 18 οικογένειες θυμάτων – στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου, με την οποία ζητείται η άμεση διερεύνηση της υπόθεσης.

     

    Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, ο διοικητής του νοσοκομείου υπέβαλε την παραίτησή του, με το υπουργείο Υγείας να την κάνει αποδεκτή. Όπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα «Πελοπόννησος», παρά το γεγονός πως η 6η Υγειονομική Περιφέρεια, στην Πάτρα, από τα μέσα Μαΐου ζητούσε ενημέρωση για τα αυξημένα ποσοστά θανάτων στη ΜΕθ Αγρινίου, εκείνος δεν ανταποκρίθηκε.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    9 Σχόλια

    1. Γιατί τη θέλουν οι νέοι γιατροι Αθήνα Θεσσαλονίκη Πάτρα η κάποιο άλλο κοσμοπολίτικο μέρος γιατρό είναι να πάει εκεί που έχει ανάγκη ο κόσμος τότε να μην σπουδάσουν γιατί κ να αλλάξουν επάγγελμα

    2. Μην ανησυχείτε, σε λίγο θα μας φέρουν γιατρούς από το Πακιστάν. Και τι θα κανουμε; Φυσικά θα πηγαίνουμε, αφού όλοι οι Έλληνες γιατροί θα έχουν φύγει έξω. Όχι πως κι αυτοι είναι καλύτεροι δηλαδή, αν κρίνουμε τον τρόπο με τον οποίο φέρθηκαν με την …πανδημία… αλλά και με τους συναδέλφους τους που βρίσκονται σε αναστολή. Έπρεπε όλοι να τους συμπαρασταθούν και να απεργήσουν όλοι. Τι θα έκαναν τα λαμόγια αν έμενε η χώρα χωρίς έναν γιατρό; Αλλά τέτοια γουρούνια ειμαστε και γί´αυτο κάνουν ότι μας κάνουν και καλά μας κάνουν. Και χειρότερα μας αξίζουν.

    3. διώχνει τους επιστήμονες (βιολόγους, πληροφορικάριους, μηχανικούς, γιατρούς, νοσηλευτές κλπ) και τους αντικαθιστά με τον αχμέτ, το μουσταφά, τον γκιόργκι, τον βλάντ και τον αριστούχο (!!!) Σαιντού Καμαρά απ τη γουϊνέα. Θα τα πούμε στις εκλογές, όπως κι αν τις “μαγειρέψετε”, που γεμίσατε την Πατρίδα μου αράπηδες και κατακάθια του ανατολικού μπλόκ.

    4. Έχετε πάρει πρέφα ότι μιλάμε για κυβέρνηση φάντασμα που τελείωσε η θητεία της;;; Δεν τους μένουν περισσότεροι από 6 μήνες θητείας το πολύ, έχουν καταρρεύσει και για αυτό είναι αδίστακτοι.

    5. συνεχίζουν την γενοκτονία και την αντικατάσταση πληθυσμού και το μόνο που θα γίνει είναι μια συγκυβέρνηση του 70-80% που θα σε πυροβολάει στα ίσια στον δρόμο, οι δε γιατροί που πάνε στο εξωτερικό πάνε στις χώρες που θα πεινάσουν και θα κρυώσουν περισσότερο και είναι υποψήφιες για τα πρώτα πυρηνικά, βλέπε Αγγλίες, Σουηδίες, Γερμανίες κλπ…..

    6. Ξεσηκωθείτε ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε
      Είναι να απορεί κανεις με αυτόν των σημερινό κόσμο.

    7. Μια ερώτηση. Τώρα που λόγω της γενικής κατακραυγή ο πλεύρης διαγράφει τα πρόστιμα στους άνω των 60, οι ακαταδίωκτοι μιζαδόροι θα απευθύνονται απευθείας στις φαρμακευτικές; Και τα πρόστιμα από αυτούς που πλήρωσαν, τι θα γίνουν, θα τα γυρίσετε πίσω; Η μίζα, της μίζας, ω μίζα! Ρε βάλτε πρόστιμο και για το …πιθηκομπόλι και ας σας πήρανε χαμπάρι!

    8. Δεν πειραζει θα βαλουν πακιστανους γιατρουςμε ντοκτορα

    9. Οι νεκροί που ζητούν δικαίωση είναι ΧΙΛΙΆΔΕΣ! #ΝΔ ξευτίλες

    Comments are closed.