ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Ο ΚΟΥΛΗΣ “ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΙ” ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ 20-40 ΕΥΡΩ, ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ – ΣΠΙΤΙΑ ΑΠΛΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ

Κοινοποίηση:
akinita-enfia

Περίπου 90.000 ακίνητα, αξίας 14,8 δισ. ευρώ, έχουν βγει «στο σφυρί» από τις αρχές του 2022 έως σήμερα, ενώ έχουν ήδη ανακοινωθεί 10.675 πλειστηριασμοί έως και τον Σεπτέμβριο 2024, συνολικής αξίας πρώτης τιμής άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Μάλιστα, μία στις τέσσερις κατοικίες που θα βγουν σε πλειστηριασμό έχουν κατασκευαστεί την περίοδο 2000-2009, όταν και χορηγήθηκαν τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια στη χώρα μας.

Από τους 127.000 πλειστηριασμούς που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα μόνο στο 14,9% υπήρχε πλειοδότης (άρα νέος ιδιοκτήτης), ενώ στο 44% δεν συμμετείχε κανείς στη διαδικασία, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η πλατφόρμα το iauction.gr.

Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024 από το iauction.gr, χαρτογραφήθηκαν οι περιοχές που συγκεντρώνονται οι περισσότεροι πλειστηριασμοί καθώς και την ανάλυση της κατανομής τους βάσει των βασικών τους χαρακτηριστικών.

Το 35% των επερχόμενων πλειστηριασμών (3,660 ακίνητα, 216 εκατ. ευρώ) αφορούν ακίνητα στο Νομό Αττικής, ενώ το 14% αφορούν πλειστηριασμούς στην Κεντρική Μακεδονία (1.569 ακίνητα). Περιφέρειες όπως η Δυτική Ελλάδα, η Πελοπόννησος και η Κρήτη έπονται σε αριθμό ακινήτων προς πλειστηριασμό.

Από τα ακίνητα στο Νομό Αττικής, τη μερίδα του λέοντος σε αριθμό πλειστηριασμών έχει το κέντρο της Αθήνας (Δήμος Αθηναίων) με 3.660 ακίνητα. Το 17,3% των ακινήτων εντοπίζεται στον Δήμο Αθηναίων ενώ αμέσως μετά ακολουθεί ο Δήμος Πειραιά όπου συγκεντρώνεται το 8,9% του συνόλου των ακινήτων του Νομού Αττικής.

Ένα επίσης ενδιαφέρον στοιχείο είναι η κατανομή των ακινήτων για πλειστηριασμό βάσει του τύπου τους. Σύμφωνα με την κατανομή αυτή, το 43,9% των ακινήτων αφορούν κατοικίες, ενώ το 13,7% αφορά οικόπεδα με κτίσμα.

Επιπλέον, όσον αφορά το έτος κατασκευής, η ανάλυση δεδομένων του iauction.gr αποκαλύπτει ότι 1 στις 4 κατοικίες ανήκουν σε κατασκευές που χρονολογούνται στη δεκαετία 2000-2009. Αυτή η δεκαετία αντιστοιχεί στην περίοδο όπου χορηγήθηκαν τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια στη χώρα μας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κατανομή ως προς τον όροφο που βρίσκονται τα περισσότερα από τα ακίνητα. Συγκεκριμένα, το 31,96% βρίσκεται στον 1ο όροφο ενώ το 17,22% στο ισόγειο. Όσον αφορά, τους υψηλότερους ορόφους, εμφανίζονται τα μικρότερα ποσοστά.

Όπως καταγράφεται η τιμή μέσης αξίας (τιμή εκκίνησης) ακινήτου είναι περίπου 105.180 ευρώ και η συνολική τους αξία ανέρχεται στα 1,060,947,973 ευρώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

8 Σχόλια

  1. Μία λέξη: Σεισάχθεια.
    Πλήρης δήμευση των τραπεζών, που τώρα ανήκουν σε ξένα fund του βρώμικου χρήματος προϊόν ποικίλης εγκληματικής δράσεως.
    Ουδείς καταθέτης πρόκειται να απωλέσει ένα ευρώ.

  2. Κορόιδα το 1.000.000.0000.0000 τρισεκατομυριο ευρώ που χρωστάνε οι 300 ποιος θα το πληρώσει; Μα κανένας φυσικά ούτε θα τους κάνουν κατασχέσεις.

  3. Τα παράπονα τους στον Τσίπρα, που ψήφισε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς & τους συνεχίζει ακάθεκτα ο Μητσοτάκης. Περαστικά τους.

  4. Παιρνω δανειο = πληρωνω. Αλλιως στο τελος παμε κοκκινα δανεια και τα πληρωνουν οι πολιτες. Ελεος πια

    1. οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιωποιηθεί πολλές φορές και έπρεπε όλα τα δάνεια να έχουν περάσει στην Τράπεζα της Ελλάδος και να γίνει διακανονισμός, οι τράπεζες έπρεπε να έχουν χρεωκοπήσει όπως όλες οι διωτικές επιχειρήσεις και αντί αυτού δεν πληρώνουν φόρους για 30 χρόνια με την αναβαλόμενη φορολογία, οι πλειστηριασμοί είναι παντελώς παράνομοι όπως και τα funds που δεν έχουν καν ΑΦΜ, ωστόσο κανείς δεν αναζητά τα χιλιάδες δάνεια που εδόθησαν σε εξαφανισμένους λάθρο μοιράζοντας το ποσό μεταξύ δικηγόρου, διευθυντή της τράπεζας, τραπεζικών υπαλλήλων κλπ

    2. α) Όταν το καθεστώς εσκεμμένα καταστρέφει την οικονομία για να μην μπορείς εσύ να πληρώσεις το δάνειο, έχεις πρόβλημα. Όταν οι τράπεζες υποθηκεύουν σπίτια για καταναλωτικό δάνειο, υπάρχει πρόβλημα. Πουθενά αλλου δεν γίνεται αυτό. Είναι ανασφαλές δάνειο.

      β) Θα δεις ότι τα μισά δάνεια, αυτός που χάνει το σπίτι του είναι ο εγγυητής ενός δανείου και όχι ο δανειολήπτης. Πουθενά αλλού στο πλανήτη δεν υπάρχουν εγγυητές σε τραπεζικά δάνεια, είναι ευθύνη του δανειστή-τράπεζα να πάρει τα λεφτά από εσένα και να δει αν είσαι φερέγγυος να πληρώσεις το δάνειο. Ιδίως σε επαγγελματικά δάνεια κανείς δεν χάνει το σπίτι του στο εξωτερικό.

      γ) Πολλά στεγαστικά δάνεια, έχουν ρήτρα ότι ο δανειολήπτης ΔΕΝ μπορεί να πουλήσει το σπίτι του. Πουθενά αλλού στο πλάνήτη δεν υπάρχει αυτή η απαγόρευση. Σε όλο το κόσμο αγοράζεις σπίτι με στεγαστικό, και είτε το πουλάς για χρήματα, οπότε πλήρώνεται το δάνειο και σου μένει το υπόλοιπο ή απλά μεταφέρεις δανείου σε άλλο σπίτι πουλώντας το προηγούμενο και αγοράζοντας νέο με το ίδιο δάνειο. Έτσι έκανα με 3 σπίτια στη δανεία μέσα σε 20 χρόνια και έφτασα να εκμεταλεύομαι την αύξηση της τιμής του σπιτιού για να αγοράσω κάτι μεγαλύτερο που ήταν ευκαιρία. Με αποτέλεσμα με αρχικό δάνειο 80.000 το 2003 (αποπληρώθηκε 2020 – συνολικά 121.000 πλήρωσα στη τράπεζα), να έχω σπίτι που στοίχησε 320.000 το 2018, και πλέον έχει πιάσει τα 400.000. Κέρδος 279.000 από τις αγοραπωλησίες και μεταφορά του στεγαστικού. Κάτι που απαγορεύεται μόνο στην Ελλάδα.

      Μόλις πριν 1 μήνα πουλήθηκαν οι τράπεζες με 40+ δισ ζημιά για εσένα. Και δεν αντέδρασες καθόλου.
      Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχαν μαζέψει όλη τη Βουλή και κυβέρνηση για απάτη κατά των φορολογουμένων.
      Γιατί να μην ορθολογιστούν αυτά τα 40δις με τα στεγαστικά του κοσμάκι; Ούτε 4δις δεν είναι άλλωστε.

      Κατάλαβες γιατί το σκεπτικό σου στηρίζει την απάτη που ΕΣΥ πληρώνεις στο τέλος;

Comments are closed.