ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ – ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΤΑ «ΣΠΙΤΙΑ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ» ΠΟΥ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ

    Κοινοποίηση:
    ακινητα

    Στο σημείο εκκίνησης βρίσκεται μια από τις πιο ελκυστικές στα ιδιωτικά κεφάλαια, νέες δραστηριότητες που θα δημιουργήσει η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου, καθώς η κυβέρνηση περιμένει την έγκριση των θεσμών στο σχέδιό της για την ίδρυση ενός αμιγώς ιδιωτικού φορέα, ο οποίος θα αγοράζει τα σπίτια δανειοληπτών που θα τα χάνουν σε πλειστηριασμούς και θα τα εκμισθώνει στους ίδιους τους οφειλέτες για περίοδο 12 ετών.

    Οι τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου, τις οποίες έχει επεξεργασθεί μεγάλη επενδυτική τράπεζα του εξωτερικού, δεν έχουν ακόμη αποσαφηνισθεί πλήρως. Στα χέρια των δανειστών βρίσκεται το γενικό σχέδιο και όλες οι πλευρές λειτουργούν με πίεση του χρόνου για να εγκριθεί, καθώς σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου. Έτσι, το πιθανότερο είναι ότι με την ολοκλήρωση της 9ης αξιολόγησης, που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα «ανάψει πράσινο» από τους Θεσμούς για να προχωρήσει η υλοποίηση του σχεδίου.

    Το σχέδιο αυτό προορίζεται να λειτουργήσει ως ένας μηχανισμός αποτροπής μαζικών εξώσεων δανειοληπτών που θα χάνουν τις κατοικίες τους σε πλειστηριασμούς. Σε όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα, ώστε να δικαιούνται την επιδότηση ενοικίου, θα έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στα σπίτια τους ως ενοικιαστές, πληρώνοντας ένα ενοίκιο που σε μεγάλο ποσοστό θα καλύπτεται από την κρατική επιδότηση. Βέβαια, αν ο ενοικιαστής δεν μπορέσει να πληρώσει με συνέπεια ούτε αυτό το ενοίκιο, θα βρίσκεται αντιμέτωπος με τη διαδικασία έξωσης, που θα κινείται από τον ιδιωτικό φορέα.

    Δουλειές για fund
    Πέραν της αξίας του ως ένα μέτρο ελάχιστης προστασίας των ασθενέστερων δανειοληπτών, το σχέδιο έχει τεράστια επιχειρηματική αξία, την οποία αναμένεται να σπεύσουν να «ξεκλειδώσουν» μεγάλα ονόματα από το χώρο της διαχείρισης δανείων και ακινήτων και private equity funds. Αναμένεται έντονο ενδιαφέρον και πολλές συμμετοχές στον ανοικτό διαγωνισμό, μέσω του οποίου θα αναδειχθεί το ιδιωτικό επενδυτικό σχήμα που θα έχει το μονοπώλιο διαχείρισης «σπιτιών των φτωχών».

    Οι ιδιώτες επενδυτές που θα «στήσουν» τον νέο φορέα, έχουν όλες τις προϋποθέσεις να αντλήσουν τεράστια κέρδη από αυτή τη δραστηριότητα, για την οποία δεν θα χρειασθεί να δεσμεύσουν μεγάλα κεφάλαια, αφού η χρηματοδότηση για τις αγορές των κατοικιών από τους δανειολήπτες που θα τα χάνουν σε πλειστηριασμούς θα προέλθει από ομόλογα που θα εκδώσει ο φορέας.

    Στη συνέχεια, η νέα εταιρεία θα δημιουργεί ροές σχεδόν σίγουρων εσόδων, από τα ενοίκια που θα πληρώνονται με την κρατική επιδότηση, ενώ μετά την παρέλευση της 12ετίας ο φορέας θα μπορεί να πουλήσει τα σπίτια. Ο δανειολήπτης δεν θα έχει τίποτα περισσότερο από ένα δικαίωμα πρώτης άρνησης σε αυτή τη διαδικασία, δηλαδή θα είναι πρώτος στη σειρά για να αγοράσει το… σπίτι του. Αυτό θα είναι, βέβαια, πολύ δύσκολο, αφού δεν θα αφαιρούνται από το τίμημα τα ενοίκια που θα έχει πληρώσει τα προηγούμενα χρόνια και η τιμή πώλησης του ακινήτου δεν θα ενσωματώνει οποιαδήποτε έκπτωση, αλλά θα είναι η τρέχουσα τιμή με βάση τα δεδομένα της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση, για τον ιδιωτικό φορέα η συναλλαγή αυτή θα είναι κερδοφόρα, αφού θα επωφεληθεί από τις υπεραξίες που δημιουργήσει τα επόμενα χρόνια η αναμενόμενη άνοδος στις τιμές των ακινήτων.

    Για να φθάσει η κυβέρνηση σε αυτό το σχήμα προστασίας όχι της ιδιοκτησίας πρώτης κατοικίας, αλλά της προστασίας από έξωση, προηγήθηκε η απαίτηση των ευρωπαϊκών θεσμών να δοθεί τέλος στα προηγούμενα καθεστώτα προστασίας, όπως είχαν διαμορφωθεί μετά το νόμο Κατσέλη και να περιοριστεί στο ελάχιστο η παρέμβαση του κράτους. Η κυβέρνηση είχε «φλερτάρει» αρχικά με κάποιας μορφής συμμετοχή του Δημοσίου στο νέο φορέα, όμως ήταν απαίτηση των Θεσμών να μην υπάρξει οποιαδήποτε κρατική εμπλοκή, με τελικό αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα σχήμα που παράγει πλούτο για ιδιώτες μέσα από τους πλειστηριασμούς ακινήτων των ασθενέστερων.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    20 Σχόλια

    1. Αυτός έπρεπε να δώσει τα λεφτά, που έδωσε στα τσοντοκάναλα για να τον επευφημούν, να αγοράσει αυτά τα σπίτια το κράτος. Λεφτά υπάρχουν για τις πορνείες τους!

    2. Τόσα αδιάθετα σπίτια δεν έχει το κράτος, γιατί δεν τα δίνει να κατοικήσουν; Είχα ακούσει ότι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών φταίει το εξής: οι τράπεζες είχαν δανείσει ανατολικά κράτη, οι οικονομίες τους κατέρρευσαν και ποτέ δεν πήραν πίσω τα λεφτά τους. Απορώ όμως, για να πάρεις ένα δάνειο πρέπει να βάλεις υποθήκη, εγγυητές. Αυτές πώς δάνεισαν λεφτά χωρίς να σκεφτούν το αρνητικό ενδεχόμενο, χωρίς να ζητήσουν κάποιες εγγυήσεις;

    3. Στο δρόμο όλοι….σπίτια για πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες.

    4. Παιδιά για να μην τρελαθούμε τελείως όταν ζήταγε ο κόσμος δάνειο από τις τράπεζες οι τράπεζες του το έδιναν και ακόμα παραπάνω.Άρα τώρα να σκάσουν ,να κάνουν ρυθμίσεις και να αφήσουν τον κοσμάκη ήσυχο αρκετά έχει υποφέρει ο Έλληνας τόσα χρόνια με τα μνημόνια.

    5. Στην τελευταία απογραφή πληθυσμού ζητήθηκαν και καταγράφηκαν και περιουσιακά στοιχεία. Όπως εμβαδόν κατοικίας, εξοπλισμός κουζίνας, τουαλέτας κτλ. Μετά από λίγο βγήκε ο πολλά βαρύς κύριος Βενιζέλος και δήλωσε ξεκάρφωτα ότι τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων αγγίζουν το 1 Τρις ευρώ. Δεν το είπε κατά τύχη αυτό. Ήταν «ανοίξαμε και ξεπουλάμε»

    6. Μπράβο Βασίλη…..να και ένας που τολμάει να πει τα πράγματα οπως έχουν……και βρεθήκανε ξαφνικά όλοι με δύο διαμερίσματα και δύο εξοχικά.

    7. Ο/Η ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΜΟΥ ΠΑΙΔΙΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ λέει:

      Οι παραδοπιστοι στην απολυτη οικονομικη καταστροφη των Ελληνων εχουν την ΕΕ συνεργατη στο αποτροπαιο σχεδιο τους. Αντι να εφαρμοσουν σεισαχθεια και να δωθη δευτερη ευκαιρια με ευρεση εργασιας εισαγουν ξενους επενδυτες απο το Πακισταν και κατεβαζουν τους μισθους καταργωντας το εργατικο δικαιο στη χωρα μας.
      Απάντηση

      1. ΚΑΝΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΑ ΤΟ ΜΑΚΡΥΤΕΡΟ ΤΡΟΛΛΑΚΙ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ.

    8. Ο/Η ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΜΟΥ ΠΑΙΔΙΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ λέει:

      Οι παραδοπιτοι στην απολυτη οικονομικη καταστροφη των Ελληνων εχουν την ΕΕ συνεργατη στο αποτροπαιο σχεδιο τους. Αντι να εφαρμοσουν σεισαχθεια και να δωθη δευτερη ευκαιρια με ευρεση εργασιας εισαγουν ξενους επενδυτες απο το Πακισταν και κατεβαζουν τους μισθους καταργωντας το εργατικο δικαιο στη χωρα μας.

    9. «ο οποίος θα αγοράζει τα σπίτια δανειοληπτών που θα τα χάνουν σε πλειστηριασμούς και θα τα εκμισθώνει στους ίδιους τους οφειλέτες για περίοδο 12 ετών.»

      Που το κακό;;; Τόσα χρόνια όσοι δεν έχουμε πάρει δάνειο και μένουμε στο νοίκι ήμασταν τα κορόιδα που μήνας έμπαινε μήνας έβγαινε με μνημόνια με απολύσεις με χίλια δυο προβλήματα κάναμε το σκατό μας παξιμάδι για να πληρώσουμε το νοίκι ενώ όσοι είχαν πάρει δάνειο (ειδικά εκείνοι που είχαν πάρει πολύ μεγαλύτερο δάνειο απ΄όσο σήκωνε η τσέπη τους) δήλωναν μια αδυναμία πληρωμής, υπάγονταν στο νόμο Κατσέλη κι ο μήνας έχει εννιά… Καθόντουσαν μέσα χωρίς να μπορεί κανένας να τους διώξει χωρίς να πληρώνουν για χρόνια.
      Μετά “μαζί τα φάγαμε”… Όχι λαμόγια και κοπρόσκυλα δεν τα φάγαμε μαζί, εσείς τα φάγατε και ήρθε σε όλους ο λογαριασμός.

      1. Τι λες ρε ξερολα. Μηπως εισαι ?δημοσιος υπάλληλος που δεν έχασες ουτε δουλειά ούτε και ο μισθό σου μειωθηκε? Κατα πρώτον όταν ο κοσμάκης πήρε δάνειο για σπίτι είχε λογαριάσει μαζί με την τράπεζα που του χορήγησε το δανειο τι δοση θα δινει ανάλογα τον μισθό που παιρνει. Μετα ηρθαν τα μνημονια κοπηκαν μισθοι συνταξεις αλλά το ποσο της δοσης εμεινε αμεταβλητο. Κάποιοι έχασαν την δουλειά τους κλπ Τωρα με τον COVID η ανεργία μεγαλωσε η επιχειρησεις καταστραφηκαν και συ μιλας καλα να πάθουν? Ο λαός ανακεφαλοποιησε τις τραπεζες 3 φορες για τα χαμενα τους. Αρα τους τα εχει πληρωσει. Εγω δεν εχω σπιτι σε νοικι εμενα και μενω αλλα το δικιο να λεγεται. Ντροπή σου

        1. Αυτό γράφω ρε πανέξυπνε, είμαι στον ιδιωτικό τομέα μια ζωή, γεννήθηκα μεγάλωσα και συνεχίζω να είμαι στο νοίκι γιατί όταν οι τράπεζες μοίραζαν τα στεγαστικά σαν καραμέλες εγώ σκεφτόμουν ότι αν γίνει μια στραβή με τη δουλειά μου (ιδιωτικός τομέας) μετά θα τρέχω και δεν θα φτάνω. Τελικά όμως οι μπαταχτσήδες την έχουν βγάλει καθαρή με τους νόμους που ψήφισαν οι 300 απατεώνες (γιατί βλέπεις πάνω απ΄όλα οι ψήφοι). Αλίμονο σε όσους μένουμε στο νοίκι. Ντροπή δική σου που δεν καταλαβαίνεις τι σου γίνεται θύμα ε θύμα.

          1. Εσύ είσαι τόσο πανέξυπνος μούλος που μένεις ΑΚΟΜΑ σε ενοίκιο. Μπράβο θύμα.

            1. Θα βαφτώ μαύρος και θα πω ότι με λέν Χασάν Αχμέτ κτλ μπας και πάρω κανένα σπίτι τσάμπα γιατί πλέον δεν μοιράζουν στεγαστικά.

      2. ναι αλλα και εσεις ψηφισατε τον γιο του αρχιπροδοτη κατοχης και την πληρωνουμε ολοι τωρα

        1. Ποιοι εμείς;;; Εμείς που μένουμε στο ενοίκιο ψηφίσαμε Μητσοτάκη;;; Μη μου πεις για Τσίπρα μόνο γιατί θα γελάσουν και τα τσιμέντα.

          1. Τόσο μούλος είσαι; Ποιος κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας μούλε; Ο Τσίπρας ή ο Κούλης σου μπετόβλακα;

            1. O Τσίπρας έκανε πράξη τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς πανίβλακα και απλά τώρα το κάθαρμα ο Μητσοτάκης τους υλοποιεί. Όπως έγινε και με το ξεπούλημα της Μακεδονίας ρουφιάνε των τσιπροκούληδων.

      3. Βασιλη οπως τα λες εσυ ειναι? δηλαδη και εσυ θα βρεθεις στο δρομο αφου μενεις με ενοικιο του ιδιοκτητη θα του το παρουν και μετα με την σειρα τους αυτοι θα το δωσουν σε λαθροπιθηκο οπως και ολα τα υπολοιπα σπιτια ολων οσων τα χρωστανε εγω προσωπικα θα προτιμουσα να το καψω ολοσχερως παρα να το παρουν αυτοι και να το δωσουν σε λαθρομεταναστες γιατι αυτο που λενε οτι θα κανουν δεν θα το κανουν αυτοι μισουν την ελλαδα και τον ελληνα ειναι κατι προτοτυπο στα παγκοσμια χρονικα να το παιζει καποιος ελληνας και να μην ειναι καθολου

        1. Η στέγαση είναι θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα του άρθρου 21. Βάση αυτού, με την τήρησή του θα πρέπει όλοι τσιφλικάδες να επιστρέψουν τα παραπάνω ακίνητα και να δωθούν σε νέες οικογένειες βάση κοινωνικών κριτηρίων. Διαφορετικά θα έπρεπε να υπάρχει πλαφόν στα ενοίκια ώστε να εξασφαλίζεται κάποιος με τον χειρότερο μισθό (πχ ο βασικός) να ζήσει στην χειρότερη πόλη (Αθήνα). Ή θα είμαστε χώρα όπου θα ποδοπατάμε τους γύρω μας γιατί είμαστε μάγκες και πονηροί, ή θα πρέπει να βοηθηθούμε μεταξύ μας ώστε να αφήσουμε έξω τους λαθροπίθηκους. Επειδή όμως ισχύει το πρώτο θα την φάμε όλοι μαζί είτε μας αρέσει είτε όχι.

    Comments are closed.