ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΥΑΛΑ ΘΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ; ΚΑΤΙ ΜΕΓΑΛΟ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΚΠΑ!

    Κοινοποίηση:
    poli simantiko

    Ένα παλιό εμβόλιο κατά της φυματίωσης ρίχνεται στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2. Στη πολυκεντρική μελέτη, που θα γίνει σε επαγγελματίες υγείας και ηλικιωμένους, λαμβάνει μέρος και το ΕΚΠΑ.

    Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Science, ερευνητές σε τέσσερις χώρες ανακοίνωσαν ότι σύντομα θα ξεκινήσουν κλινική δοκιμή μιας ανορθόδοξης προσέγγισης προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό. Θα δοκιμάσουν αν ένα παλιό εμβόλιο, ηλικίας 100 ετών, που αναπτύχθηκε επιτυχώς κατά της φυματίωσης, μπορεί να «αναζωογονήσει» το ανοσοποιητικό σύστημα επιτρέποντάς του να καταπολεμήσει καλύτερα τον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID-19 και ίσως να αποτρέψει τη μόλυνση ευθύς εξαρχής.

    Το εμβόλιο θα χορηγηθεί σε γιατρούς και νοσηλευτές, οι οποίοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό, και στους ηλικιωμένους, οι οποίοι διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης εάν μολυνθούν.

    Αυτή την εβδομάδα, ομάδα ειδικών στην Ολλανδία θα ξεκινήσει την πρώτη κλινική δοκιμή του αντιφυματικού εμβολίου (κατά του βάκιλλου Calmette-Guérin – BCG) σε δείγμα 1.000 επαγγελματιών υγείας σε 8 ολλανδικά νοσοκομεία. Οι μισοί συμμετέχοντες θα λάβουν το εμβόλιο και οι άλλοι μισοί όχι.

     

     

    Μαζί με τον καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας κ.Ευάγγελο Γιαμαρέλλο-Μπουρμπούλη, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπισττημίου της Αθήνας, ο Δρ. Νετέα εκπονεί ήδη μελέτη στην Ελλάδα για να διαπιστώσει εάν το εμβόλιο ΒCG μπορεί να αυξήσει την αντοχή σε λοιμώξεις, γενικά, σε ηλικιωμένους. Παρόμοια μελέτη θα ξεκινήσει άμεσα και στις Κάτω Χώρες.

     

     

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: