ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ! ΆΓΡΙΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Κοινοποίηση:
    ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

    Ο διευθυντής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ τάσσεται κατά της ακύρωσης του µέτρου για τη µείωση του αφορολόγητου και επιµένει στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασµα 3,5% του ΑΕΠ
    Τα πράγµατα στη θέση τους, τουλάχιστον από τη σκοπιά των θεσµών, ήλθε να βάλει χθες ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισµού Σταθερότητας (ESM), που είναι πλέον ο µεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας. Στέλνοντας µηνύµατα προς πάσα κατεύθυνση και στον απόηχο της σκληρής κριτικής που δέχθηκε ο ίδιος προσωπικά από τον υπουργό Οικονοµικών κ. Τσακαλώτο, ο κ. Ρέγκλινγκ, µιλώντας χθες στο πλαίσιο της παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης του ESM, εξέφρασε την ανησυχία των δανειστών στην Ευρωζώνη ότι τα µέτρα που προώθησε η κυβέρνηση θέτουν σε κίνδυνο τους στόχους που έχουν συµφωνηθεί.

    Τάσσεται δε εµµέσως πλην σαφώς κατά της ακύρωσης του µέτρου για τη µείωση του αφορολόγητου, ενώ αφήνει αιχµές για την έλλειψη προηγούµενη συνεννόησης µε τους θεσµούς σχετικά µε τα µέτρα αλλά και τις πρόσφατες αλλαγές στον νόµο για το Υπερταµείο.

    «Ανησυχούµε ότι τα δηµοσιονοµικά µέτρα που υιοθετήθηκαν τον περασµένο µήνα θέτουν σε κίνδυνο τον δηµοσιονοµικό στόχο για το πρωτογενές πλεόνασµα ύψους 3,5% του ΑΕΠ» δήλωσε, ενώ προσέθεσε πως τόσο ο ESM όσο και η Κοµισιόν είναι βέβαιοι για την ύπαρξη αυτού του κινδύνου, να υπάρξει δηλαδή απόκλιση από τον στόχο και µάλιστα σηµαντική.

    Αξίζει να σηµειωθεί ότι και στη συνέντευξη ο κ. Ρέγκλινγκ επιχείρησε να περάσει το µήνυµα, σε αρκετά σηµεία, πως δεν υπάρχει απόσταση στις εκτιµήσεις του ESM µε την Κοµισιόν, η οποία, υπενθυµίζεται, προ ηµερών στην έκθεσή της έκανε λόγο για κίνδυνο απόκλισης έως και 2 δισ. ευρώ φέτος. Ο ίδιος έσπευσε να υπογραµµίσει πως έχει λάβει υπόψη την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα επιτύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασµα 3,5% του ΑΕΠ φέτος, παρά την εφαρµογή των µέτρων ελάφρυνσης.

    Οπως όµως τόνισε χαρακτηριστικά, «φυσικά, είµαστε στον Ιούνιο, αποµένουν ακόµη έξι µήνες (για να κλείσει το έτος) και εποµένως σήµερα µιλάµε για εκτιµήσεις. Οµως είµαστε αρκετά βέβαιοι µαζί µε την Κοµισιόν πως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να χαθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασµα και µάλιστα µε σηµαντική απόκλιση». ∆εν έλειψαν µάλιστα και οι αιχµές, µε τον κ. Ρέγκλινγκ να τονίζει πως «πηγή ανησυχίας είναι και το ότι η δέσµευση (της Ελλάδας) για συνεννόηση µε τους θεσµούς σχετικά µε σηµαντικά δηµοσιονοµικά µέτρα δεν τηρήθηκε… κάτι που αποτελεί σαφώς παραβίαση της διαδικασίας που έχει συµφωνηθεί».

    «Εποµένως», ξεκαθάρισε, «θα επανέλθουµε σε όλα αυτά τα θέµατα µε τη νέα κυβέρνηση». «Θερµό» φθινόπωρο Το σκηνικό που έχει διαµορφωθεί «υπόσχεται» ένα θερµό φθινόπωρο στο πεδίο των διαπραγµατεύσεων µε τους θεσµούς για τον προϋπολογισµό του 2020, το προσχέδιο του οποίου πρέπει να «κλειδώσει» µέχρι την πρώτη ∆ευτέρα του Οκτωβρίου.

    Καλά πληροφορηµένες πηγές σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κάνουν λόγο για µια απαιτητική διαπραγµάτευση, µε δεδοµένο ότι οι θεσµοί θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος απόκλισης και από τον φετινό στόχο και είναι ανοιχτό το ενδεχόµενο να απαιτηθεί προσδιορισµός ισοδύναµων δηµοσιονοµικών µέτρων τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Στην ετήσια έκθεσή του ο ESM, χαρακτηρίζοντας ορόσηµο την έξοδο της Ελλάδας από το µνηµόνιο τον Αύγουστο του 2018, υπογραµµίζει την ανάγκη η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσµεύσεις προκειµένου να ανακτήσει την εµπιστοσύνη των αγορών και να είναι διατηρήσιµη η βελτίωση που καταγράφει η ελληνική οικονοµία.

    Προειδοποιεί πως παραµένουν εν ισχύ οι προκλήσεις για τη διατηρήσιµη ανάπτυξη, ενώ σχετικά µε την ακύρωση των µειώσεων στις συντάξεις τονίζει πως οι αυξηµένες δαπάνες, που προκύπτουν ως αποτέλεσµα αυτού, περιορίζουν το εύρος πολιτικών φιλικών προς την ανάπτυξη. Πρέπει να σηµειωθεί ότι η τελευταία εξόφληση στον ESM για τα δάνεια περίπου 200 δισ. ευρώ που έχει χορηγήσει στη χώρα δεν αναµένεται πριν από το 2070 και αυτό σηµαίνει ότι ο ESM είναι και θα παραµείνει µακροπρόθεσµος εταίρος της Ελλάδας, ενώ περαιτέρω µέτρα ελάφρυνσης του χρέους που έχουν αποφασιστεί και οδηγούν σε αξιοσηµείωτες εξοικονοµήσεις δαπανών, 13 δισ. ευρώ για το 2018, συνδέονται µε την τήρηση των δεσµεύσεων.

    Σύµφωνα µε τον ESM:
    Τα δηµόσια οικονοµικά πρέπει να µείνουν σε βιώσιµη τροχιά, ενσωµατώνοντας περισσότερες πολιτικές προσανατολισµένες στην ανάπτυξη.
    Μεταρρυθµίσεις που είτε εφαρµόζονται ήδη είτε έχουν θεσµοθετηθεί, όπως για την αγορά εργασίας, τη µείωση των συντελεστών φόρου εισοδήµατος σε συνδυασµό µε τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης πρέπει να προφυλαχθούν και να µην αναστραφούν.
    Εάν προκύψουν δικαστικές αποφάσεις που θα ανατρέπουν µεταρρυθµίσεις, η δηµοσιονοµική επίπτωση θα πρέπει να καλυφθεί κυρίως µε µεταρρυθµίσεις στο ίδιο πεδίο.
    Απαιτούνται περαιτέρω διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Τέτοιου τύπου µεταρρυθµίσεις σε συνδυασµό µε ιδιωτικοποιήσεις και καλύτερη διαχείριση των δηµόσιων περιουσιακών στοιχείων είναι κρίσιµης σηµασίας για την προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων.
    Η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών µε µια αποτελεσµατική στρατηγική µείωσης των κόκκινων δανείων και ένα βελτιωµένο νοµοθετικό πλαίσιο που θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν τις χορηγήσεις δανείων στην οικονοµία και να υποστηρίξουν την οικονοµική ανάκαµψη.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    7 Σχόλια

    1. Ειναι ενα παλαιοτερο σχολιο που νομιζω οτι ειναι επικαιρο…Δυστυχως η Ελληνικη κουλτουρα δεν περιλαμβανει την μεταρρυθμιστικη διαθεση ως πολιτικη προοπτικη.Κυριαρχει η απολυτα συντηρητικη και παγιωμενη αντιληψη σε μεγαλο μερος του πληθυσμου και δυστυχως (και των επιστημονων και των ταγων της δημοσιας ζωης) του ‘τιποτα δεν αλλαζει’.Ειναι μια αντιληψη που ερχεται κατευθειαν απο το Θεοκρατικο Βυζαντιο και απο την Σουλτανικη Τουρκοκρατια.Ισως να ειναι και γονιδιακη ψυχωση.Ειναι απαξιωτικη για την δημοκρατικη εγρηγορση και οξυδερκεια ενος λαου η προσδεση σε μια τετοια αντιληψη.Οφειλεται αυτο μαλλον στην βαθυτατη δυσπιστια προς την κοινη κρατικη υποσταση κατι που μεγενθυνεται απο τις οντως αντιδημοκρατικες και ολιγαρχικες δομες με ορους Αμεσης Δημοκρατιας του εθνικου κρατους…. Με την μικρη αυτη και ισως ακαιρη αναλυση θελω να δειξω οτι ειναι ΑΔΥΝΑΤΟ να παμε σε μεταρρυθμισεις και να αναδειξουμε το ερειπιο σε καλλιμαρμαρο κτιριο.ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ!!Και θα ηταν απειρως προτιμοτερες απο πλευρας κοστους,κινδυνου,και ασφαλειας.Ομως δεν θα γινουν και για ενα ακομα λογο:Λογω της ΑΡΝΗΣΗΣ των κρατολαγνων πολιτων-πελατων αλλα και των πολιτικων να προβουν σε οιαδηποτε τροποποιηση των προνομιων τους σε σχεσει με μια πιο μακροπροθεσμη και συνολικη πολιτικη οφελους για την κοινωνια μερος της οποιας ειναι και οι ιδιοι.ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΝ!!Ως τοτε θα κοροιδευουν τους Ευρωπαιους, τους συμπολιτες τους αλλα και τους εαυτους τους και τα παιδια τους πιο μακροπροθεσμα.Για παραδειγμα θα εφαρμοζουν οτι δεν τους αγγιζει και πολυ και θα αναβαλουν,θα διαστρεφουν και θα ξεστρατιζουν οτιδηποτε ειναι αρνητικο γιαυτους.Μονο να σκεφτουμε ποσες φορες εχουν αναβαλει την εξαλειψη του αφορολογητου στους μισθους(που αφορα κυριως κρατικους η οιονει κρατικους μισθους) που ηταν παντα μνημονιακη υποχρεωση.ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΤΕ ΜΗ ΓΕΛΙΟΜΑΣΤΕ!Ας πληρωσει η ελευθερη οικονομια που φοροκλεβει!!!Αυτο λενε!!και συνεχιζουν απτοητοι προς την ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ!!Δεν τους νοιαζει!Ποτε δεν τους ενοιαζε!!Απο την αλλη οι προτροπες και τα προαπαιτουμενα της Ευρωπης αν και δεν αντιμετωπιζουν αποτελεσματικα τα απαραδεκτα της οικονομιας ειναι ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΑ απο την ηθελημενη απραξια και την εγνωσμενη και προγραμματικη κακοδιοικηση εις βαρος τους ιδιωτικου τομεα που ειναι ο τελικος αποδεκτης!!

    2. Ξέρετε πώς ονομάζουν ειρωνικά τον ESM…. τόν Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (European Stability Mechanism), γύρω από τόν οποίο περιστρεφονται όλα τά θεοπνευστα μέτρα τών μαφιόζων τής ΕΕ γιά τήν δήθεν Σωτηρία μας ; Eternal Stagnation Mechanism (Αέναος Μηχανισμός Στασιμότητος) .

    3. (1) Δεν είναι κτύπημα κατά της Ελληνικής οικονομίας, όπως υποστηρίζει ο θεματοθέτης, διότι βάσει των διεθνών συνθηκών, η Ελλάδα δέχθηκε ως μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητος (Ε.Ο.Κ.) καί της μετέπειτα Ευρωπαϊκής Ενώσεως (Ε.Ε.) τις θεμελιώδεις αρχές
      (α) της ελευθέρας διακινήσεως των ανθρώπων,
      (β) της ελευθέρας διακινήσεως κεφαλαίων,
      (γ) της ελευθέρας διακινήσεως προϊόντων
      (δ) της ελευθέρας παροχής υπηρεσιών
      Άρα, ό,τι εναντιώνεται προς αυτές ακριβώς τις τέσσερεις (4) θεμελιώδεις ελευθερίες, υποχρεωτικώς καταργείται.
      Μόνη εξαίρεση αποτελεί στα συμβαλλόμενα κράτη, χάριν της ασφαλείας τους, η δικαιοσύνη, η άμυνα καί οι σχετικοί τομείς.
      (2) Τα επίμαχα πλεονάσματα, μπορούν εφ’ όσον θέλουμε, να μειωθούν, αλλά με ριζικές μεταρρυθμίσεις της Ελληνικής οικονομίας. Μπορούμε δηλαδή, να συρρικνώσουμε τα επίμαχα πλεονάσματα, εφ’ όσον (α) από τον αριθμό των 768.009 δημοσίων υπαλλήλων του 2.010μ.α.χ.χ., επιστρέψουμε στους 112.896 του 1.974μ.α.χ.χ., απολύοντας όλους τους προσθέτους, (β) συρρικνώσουμε τον αριθμό των συνταξιούχων από 3.500.000 επί συνόλου 10.815.000 κατοίκων, σε λιγοτέρους από 700.000, (γ) καταργήσουμε τις πρόωρες συντάξεις, (δ) καταργήσουμε τους αχρήστους φόρους (=υπέρ συνδικάτων, κομμάτων, θρησκειών, μη-κυβερνητικών οργανώσεων, ομάδων, συνεταιρισμών κ.λ.π.), (ε) κλείσουμε άχρηστες κρατικές υπηρεσίες (π.χ. Ε.Ρ.Τ.), (στ) κωδικοποιήσουμε την κρατική νομοθεσία, (ζ) προωθήσουμε την τεχνολογία, καταργώντας, εν πολλοίς, την ανθρώπινη εργασία. Καθώς βλέπετε, αυτές είναι μερικές εκ των απαιτουμένων ριζικών αλλαγών του Ελληνικού κράτους, χάριν οικονομικής αναπτύξεως της Ελλάδος. Τα συμπεράσματα δικά σας.-

    4. Λοιπον, να το ξεκαθαρισουμε. ESM = GOLDMAN SACHS. Καρατσεκαρισμενο! Παμε, παρακατω. Να θυμησω μηπως, στον Ρεγκλινγκ, τι ελεγε, στο προσφατο, παρελθον. ARD: Η Γερμανια προκαλεσε, την ελληνικη κριση, για να βγαλει, μεγαλα κερδη. Επισης, το 2013. Υπαρχει προβλημα, με τα στοιχεια του ΔΝΤ, λεει ο διευθυντης, του Ευρωπαικου Μηχανισμου Σταθεροτητας, Κλαους Ρεγκλινγκ. Τι εγινε, Κλαους;;; Ειναι πολλα, τα λεφτα;;;

    5. Εσεις ολοι οι του Συνταγματικου,δηθεν δημοκρατες,που αποκαλειται τους Ελληνες Εθνικιστες ΝΑΖΙ & ΦΑΣΙΣΤΕΣ,απαιτειστε απο τους απογονους των πραγματικων ΝΑΖΙ,τους Γερμανους,να μας επιστρεψουν το Κατοχικο δανειο & τις αποζημιωσεις για τα εγκληματα των προγονων τους,εναντιον Ελληνων,κατα την κατοχη.Τι τους γλειφετε & υπακουετε στις εντολες τους;Μονο μεσα στην Ελλαδα πουλατε μουρη με τον απλυτο στρατο σας;Δεν τη θελουμε τετοια δουλοπρεπη στους ΝΑΖΙ κυβερνηση & αντιπολιτευση.Δεν μας κοροιδευετε.Εσεις ειστε ΝΑΖΙ & ΦΑΣΙΣΤΕΣ,που δεν αντιστεκεστε,για τα χρηματα.Πουλημενοι!

    6. Το ερωτημα ειναι γιατι 3.5% σε μια χωρα με τετοιο ελλειμα ; Αν ειναι 1% παλι πλεονασμα δεν ειναι ; Σημασια δεν εχει να μην ειναι αρνητικο ; Ποιος βαζει τετοιες παραλογες προυποθεσεις ; Η Γερμανια μετα τον Β Παγκοσμιο επρεπε να βγαζει τετοιο πλεονασμα ; Με τετοιο τεραστιο χρεος πως μπορουν να μας υποχρεωνουν να κανουμε τετοια πλεονασματα ; Ολοι αυτοι οι αχρηστοι εκει πανω γιατι δεν παιρνουν θεση ;

    Comments are closed.