ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ! ΤΑ ΣΠΑΣΑΝΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ; Ο ΣΑΛΒΙΝΙ ΡΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥ ΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

    Κοινοποίηση:
    81565dcc4f2643cbcf2cd3fb0777b4a8_XL

    Έτοιμος να αποχωρήσει από την κυβέρνηση συνασπισμού με αποτέλεσμα τη διάλυσή της είναι ο επικεφαλής της Lega, Matteo Salvini, όπως αναφέρει το Bloomberg.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ο κ. Salvini δήλωσε σε βουλευτές της Lega ότι εάν το Κόμμα των 5 Αστέρων δεν στηρίξει τη φορολογική μεταρρύθμιση αλλά και ορισμένα ακόμη μέτρα που ο ίδιος χαρακτηρίζει ως «μέτρα προτεραιότητας» τότε η κυβέρνηση θα διαλυθεί.

    Σημειώνεται ότι η συνάντηση Salvini και βουλευτών της Lega έγινε κεκλεισμένων των θυρών, με τον επικεφαλής τους κόμματος να φέρεται ότι έχει δηλώσει «αυτή η κυβέρνηση μπορεί να παραμείνει στην εξουσία για τα επόμενα 4 χρόνια ή για τους επόμενους 3 μήνες».

    Ιταλία: Παραιτήθηκε ο υφ. Υποδομών και στέλεχος της Lega μετά την καταδίκη για διαφθορά

    Εν τω μεταξύ, ένοχος για υπόθεση διαφθοράς κρίθηκε ο Edoardo Rixi, υφυπουργός Υποδομών και στέλεχος της Lega στην Ιταλία.Ο Rixi, ο οποίος το 2010-2012 ήταν επικεφαλής της καμπάνιας του κόμματος του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Matteo Salvini στην περιοχή της Λιγουρίας, υπέβαλε την παραίτησή του, για να μη δημιουργήσει πρόβλημα στην ιταλική κυβέρνηση, όπως δήλωσε.

    Κρίσιμη ημέρα για τον Luigi di Maio 

    Η σημερινή ημέρα είναι κρίσιμη για τον Luigi di Maio, επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων και αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης, καθώς μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα του Κινήματος των 5 Αστέρων στις ευρωεκλογές (τρίτο κόμμα με 16,9% από πρώτο με 32,7% στις βουλευτικές του 2018), ζήτησε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τα μέλη του κόμματος προκειμένου να παραμείνει στην ηγεσία του.

    Η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένο να γίνει σήμερα, σε ειδική πλατφόρμα που έχει στηθεί στο Ίντερνετ και το αποτέλεσμα του θα έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για τις εξελίξεις στο Κίνημα των 5 Αστέρων όσο και για το μέλλον της κυβέρνησης συνασπισμού του Giuseppe Conte. Μάλιστα όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero, Salvini και Di Maio συμφωνούν μόνο σε ένα πράγμα, ότι η κυβέρνηση αυτή θα πέσει.

    Το δημοσίευμα αναφέρει και τον σχετικό οδικό χάρτη των πολιτικών εξελίξεων.

    «Πολιτική κρίση στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, διάλυση της Βουλής με συνοπτικές διαδικασίες στα μέσα Ιουλίου και προκήρυξη εκλογών για τις 29 Σεπτεμβρίου ή για την επόμενη Κυριακή, οριακά δηλαδή εντός της προθεσμίας προκειμένου να προλάβει η νέα κυβέρνηση να συντάξει τον προϋπολογισμό και να τον αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» αναφέρει το δημοσίευμα.

    Κατά την Il Messaggero, το βαρύ αυτό πολιτικό κλίμα για την κυβέρνηση Conte οφείλεται στην κατάσταση που έχει περιέλθει το Κίνημα των 5 Αστέρων και η ηγεσία του Di Maio, καθώς μέσα σε έναν χρόνο είδαν να χάνουν το μισούς ψηφοφόρους τους.

    Κυρίαρχος ο Salvini, ξεδιπλώνει την ατζέντα του

    Μέσα σε αυτό το κλίμα, το Κίνημα των 5 Αστέρων καλείται να «λογαριαστεί» με τη Lega του Salvini, ο οποίος αφού διπλασίασε τα ποσοστά του και ενίσχυσε τη δύναμη του σε πρωτοφανή ποσοστά (34,4% στις ευρωεκλογές από 17,4% στις βουλευτικές του 2018), είναι πλέον έτοιμος να ξεδιπλώσει και να εφαρμόσει την ατζέντα του.

    Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις Salvini και Di Maio έχουν επιδεινωθεί σε τέτοιο σημείο μετά την υπόθεση Siri που δεν συναντιούνται πλέον ή κάνουν ότι μπορούν για να αποφύγουν μια συνάντηση, με τον ηγέτη της Lega να κατηγορεί τον Di Maio ότι του επιτέθηκε με κάθε μέσο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

    Υπό αυτά τα πολιτικά δεδομένα, ο Salvini έχει πλέον την ισχύ να ξεδιπλώσει την ατζέντα του και να αναγκάσει το Κίνημα των 5 Αστέρων να αποδεχθεί τις προτάσεις του για το ΦΠΑ, για τις αυτονομίες, για την αναμόρφωση του ποινικού κώδικα και κυρίως για τον ενιαίο φόρο (flat tax)

    Κατά την Il Messaggero ο Di Maio πιστεύει ότι ο Salvini θέλει να ταπεινώσει το Κίνημα των 5 Αστέρων, να το διχάσει και να οδηγήσει την Ιταλία σε εκλογές με την πρώτη ευκαιρία που είναι η 29η Σεπτεμβρίου. Για αυτό και διαμηνύει ότι δεν θα υποχωρήσει, καθώς αν το πράξει και υποχωρήσει στις προτάσεις της Lega, τότε θα δει τα ποσοστά του κόμματος του κάτω από το 10% έως τα τέλη του 2019. Ακόμα όμως και αν ήθελε ο Di Maio να αποδεχθεί τις προτάσεις του Salvini, δεν θα του το επέτρεπε η αριστερή πτέρυγα του κόμματος του. Ζήτημα όμως υπάρχει και με τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte, ο οποίος πρόσφατα υποστήριξε πως δεν μπορεί να ανεχθεί άλλα «διατάγματα» του Salvini, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση του μπορούν να σταθούν.

    Ποιος θα σβήσει το φως;

    Το ερώτημα κατά την Il Messaggero είναι ποιος θα σβήσει το φως, ποιος θα σφυρίξει το τέλος του αγώνα.
    Στη Lega εκτιμούν ότι θα είναι οι διαφωνούντες μέσα στο Κίνημα των 5 Αστέρων, οι οποίοι θα ρίξουν την κυβέρνηση σε κάποια επικείμενη ψηφοφορία νομοσχεδίου στη Βουλή.

    Άλλοι υποστηρίζουν πως θα το κάνει ο Salvini, μια και το Κίνημα των 5 Αστέρων δεν έχει κανένα συμφέρον να παραδοθεί και να συναινέσει στο πρόγραμμα της Lega.
    «Στο τέλος ο Salvini δεν θα αντέξει και θα «σπάσει» αναφέρει το δημοσίευμα.
    Είναι όμως εξίσου προφανές ότι ο Salvini σε περίπτωση κρίσης, δεν σκοπεύει να σχηματίσει κάποια άλλη κυβέρνηση, αν και δεν διαθέτει άλλωστε και την πλειοψηφία.

    Στόχος του, όπως λέει η ιταλική εφημερίδα, είναι να φτάσει στο 40% η Lega και να κάνει κυβέρνηση με το FDi (Fratelli d’Italia).
    «Δεδομένου ότι μια συμμαχία του Κινήματος των 5 Αστέρων με το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρείται απίθανη, ύστερα από έναν σύντομο γύρο διαβουλεύσεων όπου θα φανεί ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή ικανή να στηρίξει μια νέα κυβέρνηση, ο πρόεδρος Mattarella θα διαλύσει τη Βουλή.

    Προσπάθειες για μια κυβέρνηση τεχνοκρατών ο πρόεδρος δεν θα επιχειρήσει.
    Θα τους στείλει όλους σπίτι τους για να ψηφίσουν στις 29 Σεπτεμβρίου και μετά θα ανοίξει ο φάκελος του προϋπολογισμού» επισημαίνει το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι θα είναι ρητή η εντολή να διαφυλαχθούν οι αποταμιεύσεις των Ιταλών.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    7 Σχόλια

    1. Μόνο η Ελλήνων συνέλευση 20.000 σε κάθε αφμ

    2. Ti συμβαινει?
      Καταδικη στον υπουργο του Σαλβινι για διαφθορα , αποπομπη του αντιπροεδρου της αυστριακης κυβερνησεως και αρχηγου του εθνικιστικου κομματος
      Τι συνεβη ξαφνικα?

    3. Μαλακάς θα ήτανε αν δεν το έκανε…. Όλα υπέρ του είναι….. Θα κάνει μόνος του κυβέρνηση…

        1. ΔΑΙΝ ΗΜΑΙ ΚΟΛΟΚΟΥΜΟΥΝΗ. ΟΥΤΑΙ ΝΑΖΗΣΤΗΣ ΗΜΑΙ ΟΜΩΣ. ΣΚΑΤΑ ΣΤΑ ΚΟΥΜΟΥΝΙΑ, ΣΚΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΝΑΖΗΣΤΑΙΣ!!1 ΟΥΤΑΙ ΤΕΤΡΑΠΟΔΟ ΗΜΑΙ. ΤΡΙΠΟΔΟ ΗΜΑΙ. ΡΟΤΑ ΤΟΝ ΠΑΤΩ ΣΟΥ, ΞΑΙΡΕΙ!!1

          1. ΤΡΑΒΑ ΤΟΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΚΑΜΙΑ ΓΚΟΜΕΝΑ ΝΑ ΞΕΛΑΜΠΙΚΑΡΕΙΣ ΜΑΜΑΚΙΑ ΣΚΑΤΟΚΟΜΜΟΥΝΙ

    Comments are closed.