«ΠΑΤΡΙΩΤΗ, ΜΕ ΖΑΛΙΣΕΣ. ΈΧΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΧΑΠΙ ΓΙΑ…». ΤΟΝ ΕΣΤΕΙΛΕ ΑΔΙΑΒΑΣΤΟ! Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΤΑΚΑ ΤΟΥ ΤΕΛΗ ΣΑΒΑΛΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΤΥΛΙΑΝΟ ΠΑΤΤΑΚΟ. ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΣΠΑΡΤΙΑΤΗ ΠΟΥ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ. (ΒΙΝΤΕΟ & ΕΙΚΟΝΕΣ)

    Κοινοποίηση:
    KOJAK

    Κατά τη διάρκεια της 21ης Απριλίου, ο Ελληνοαμερικανός ηθοποιός, με καταγωγή από τη Λακωνία, ο διάσημος Τέλης Σαβάλας, επισκέφθηκε την Ελλάδα.
    Οι συνταγματάρχες, που λάτρευαν τις φωτογραφίες με καλλιτέχνες, δεν άφησαν να πάει η ευκαιρία χαμένη.

    Ο συνταγματάρχης Ιωάννης Λαδάς τον κάλεσε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, για να τον συναντήσει. Εκεί βρισκόταν και ο Στυλιανός Παττακός. Μετά τις πρώτες συστάσεις και χειραψίες, όλα ήταν έτοιμα για τη φωτογραφία.

    Ξαφνικά, ο Σαβάλας ζήτησε να πάει στην τουαλέτα. Πριν να μπει μέσα, άνοιξε η πόρτα των αποχωρητηρίων και εμφανίστηκε ο Παττακός, που μόλις είχε ολοκληρώσει την «ανάγκη του».

    -«Που σε ξέρω;» του είπε. «Α, ναι, είσαι εκείνος ο ηθοποιός με το γουλί κεφάλι, σαν το δικό μου».

    Λίγα λεπτά αργότερα, βρέθηκαν πάλι στο γραφείο του Λαδά. Ο Παττακός όμως δεν κρατιόταν. Στήθηκε μπροστά σε ένα χάρτη και δείχνοντας πάνω σε αυτόν, άρχισε να λέει στον διάσημο σταρ.

    «Αύριο θα αναχωρήσουμε αεροπορικώς εκ του Ελληνικού αεροδρομίου. Υπεριπτάμεθα και προσγειωνόμεθα εις Θεσσαλονίκη. Κατόπιν, απογειωνόμεθα εκ Θεσσαλονίκης και υπεριπτάμεθα δια αεροδρόμιον Αλεξανδρουπόλεως». Και με τον χάρακα στο χάρτη έδειχνε απογειώσεις και προσγειώσεις για το «καλό» της πατρίδος.

    Ο Σαβάλας, αυθόρμητος όπως ήταν, και χωρίς κανένα φόβο για τους συνταγματάρχες, μιας και ήταν Αμερικανός πολίτης, δεν άντεξε και διέκοψε τον Παττακό.

    «Πατριώτη, με τόσες πτήσεις ζαλίστηκα. Έχεις κανένα χάπι για τη ναυτία;» είπε χλευαστικά στον ταξίαρχο. Ο Παττακός δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, ούτε καν να θυμώσει, μπροστά στον υψηλό καλεσμένο από την Αμερική….

    Κατά την διαμονή του στην Αθήνα ο Σαβάλας θα μιλήσει στον δημοσιογράφο Νάσο Αθανασίου, τον σημερινό Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Και μετα σου λέει η αριστερα επι 21ης Απριλίου ειπαμε χούντα.

    Στις 22 Ιανουάριο συμπληρώθηκαν 26 χρόνια από τον θάνατο του θρυλικού Ελληνα ηθοποιού Τέλης Σαβάλας.

    Ο Τέλης Σαβάλας έμεινε στην ιστορία του αμερικανικού κινηματογράφου και της τηλεόρασης κυρίως για τον ρόλο του στη σειρά «Κότζακ», που από την πρώτη σεζόν της (1972-73) έφτασε στο top-10 των ΗΠΑ. Σήμα κατατεθέν του το γλειφιτζούρι αλλά και το φαλακρό λουκ, το οποίο επέλεξε μετά από έναν ρόλο που υποδύθηκε το 1965.

    Από εφημεριδοπώλης και λούστρος
    Ο Τέλης Σαβάλας γεννήθηκε ως Αριστοτέλης Σαβάλας στη Νέα Υόρκη, τον Ιανουάριο του 1922. Ηταν το δεύτερο -από τα πέντε- παιδιά του Νίκου και της Χριστίνας Τσαβαλά, Ελλήνων μεταναστών που κατάγονταν από τη Λακωνία. Ο πατέρας του λειτουργούσε ένα εστιατόριο στη Νέα Υόρκη, όμως προκειμένου να στηρίξει την οικογένειά του ο Τέλι Σαβάλας ξεκίνησε να δουλεύει από την ηλικία των 8.

    Σύμφωνα με κύκλους της οικογένειας, ο μικρός Αριστοτέλης εργάστηκε ως εφημεριδοπώλης αλλά και ως λούστρος, ενώ τα πρώτα χρόνια της ζωής του -μέχρι και το γυμνάσιο- μιλούσε μόνο ελληνικά, κάτι που είχε επιβάλλει ο πατέρας του στο σπίτι.

    Ο Τέλης Σαβάλας αποφοίτησε το 1942, σε ηλικία 20 ετών, και στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εργάστηκε για το υπουργείο Εξωτερικών, μεταδίδοντας τη σειρά του “Your Voice of America”. Αμέσως μετά προσελήφθη από το δίκτυο ABC News, μια εμπειρία που έβαλε τα θεμέλια για τη μεγάλη του καριέρα.

    Η είσοδος του Τέλι Σαβάλας στην ηθοποιία 

    Μέχρι και το 1957, ο Τέλης Σαβάλας είχε καταφέρει να αποφοιτήσει από το τμήμα ψυχολογίας του πανεπιστημίου Κολούμπια, ενώ είχε αποκτήσει συνεργασία με το Ινστιτούτο Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. Παρά ταύτα, ουδεμία σχέση είχε με την ηθοποιία. Αυτό έμελλε να αλλάξει όταν έκλεισε τα 35 του.  Σε μια οντισιόν του δικτύου CBS, ο Τέλης Σαβάλας πήγε για να στηρίξει ψυχολογικά έναν φίλο του ηθοποιό. Ο σκηνοθέτης όμως, πρόσεξε το παρουσιαστικό του Ελληνοαμερικανού και του ζήτησε να παίξει ένα μικρό ρόλο. Η συμμετοχή αυτή του άνοιξε τον δρόμο για συμμετοχή και σε νέα σίριαλ, αλλά και κινηματογραφικές παραγωγές.  Μια ερμηνεία του, μάλιστα, στην ταινία Matter of Conviction, εντυπωσίασε τον Μπαρτ Λάνκαστερ. Έτσι, του ζήτησε να παίξει στην ταινία Birdman of Alcatraz (1962), με τον Τέλης Σαβάλας να κερδίζει το Οσκαρ Β’ ανδρικού ρόλου, υποδυόμενος τον φυλακισμένο Φίτο Γκόμεζ.

    Telly Savalas, Greek-born U.S. actor alias Lieutenant Kojak. (undated) (AP Photo)

    Η εποχή του «Κότζακ»

    Παρά τις επιτυχημένες του εμφανίσεις σε κινηματογραφικές παραγωγές του Χόλιγουντ, ο Τέλι Σαβάλα θα έμενε στην ιστορία για τη σειρά «Κότζακ», όπου υποδύθηκε τον ομώνυμο αστυνόμο, με το γλειφιτζούρι στο στόμα και το εμβληματικό ξυρισμένο κεφάλι. Η σειρά «έπαιξε» από το 1973 μέχρι το 1978. Οι LA Times, σε σχετικό τους δημοσίευμα, υποστήριξαν ότι ο «Κότζακ» και ο Τέλι Σαβάλος έβαλαν τα θεμέλια για ρεαλιστικές αστυνομικές σειρές όπως το “Hill Street Blues” και το “NYPD blue”. «Πάντα έλεγε “πως θα μπορούσε να είναι καλύτερα; Είμαι ένας τύπος από τη Νέα Υόρκη που υποδύομαι έναν… τύπο από τη Νέα Υόρκη”» έγραφαν στο αφιέρωμά τους οι LA Times.  Στο αφιέρωμα τονίζεται ότι ο Τέλης Σαβάλας, ακόμα και πριν τον «Κότζακ», ήταν ένας από τους πιο δραστήριους και δημοφιλείς ηθοποιούς του Χόλιγουντ καθώς και ότι παρέμεινε ενεργός στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο για αρκετά ακόμη χρόνια μετά τη «δύση» της εκπομπής.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    18 Σχόλια

      1. ρε ακομα δεν ψωφησες εσυ απο την βρωμια στο τσαρδι σου,θαλη πηδησιε ;

            1. Εσύ μια μορφωμένη ; Μας λες την πατρίδα σου; Μάλλον γεννήθηκες σε βόθρο !

      2. Ρε ματρακα,καθε ποτε ασπριζετε τις χεστρες στο γιδοχωρι σου?

    1. Eσεις σαν τερατα διανοιας μοναδικα,διαφωτιστες και ναυαγοσωστες της οικουμενης ειστε ᾽κομπλε᾽ και υπερανω πασης υποψιας για τα δεινα που τραβατε σημερα να ειναι το αναποφευκτο πεπρωμενο γραμμενο στο κισμετ,καλοι μου γραικουλιακες.Κακο πραγμα να εχεις παραμελησει την
      μορφωση για τον εαυτον σου και να την σκορπας αφειδῶς στους “βαρβαρους”.

    2. αχ ρε αρχεγονοι γραικουλιακες,γνωστοι ευρυτερα as greeks,τερατα διανοιας και νοημοσυνης οστρακου.

    3. Ένα καλαμπούρι έκανε και εσείς το βγάλατε ότι έκανε αντίσταση στην χούντα ή ότι επιτάχυνε την πτώση της ή ότι φυλακίστηκε ή βασανίστηκε ή ότι ήταν…και στο Πολυτεχνείο!!!

    4. Αν ζούσε σήμερα ο Τέλης Σαβάλας ο οποίος ήταν ένθερμος πατριώτης κάτι ρετάλια σάν τόν Τσί-
      πρα ή τόν μουτζούρη τόν Κούλη θά τούς έκανε μαύρους στό ξύλο καί δέν θά τούς γνώριζε η
      μάνά τους.
      Γιάννης Λάκων

      1. Ναι σίγουρα. Ενώ εμείς που τους ψηφίζουμε και τους ΖΟΥΜΕ όλους αυτούς είμαστε κομπλέ ε; Πόσο βλήτο μπορεί να είναι κανείς για να περιμένει να τον σώσουν άλλοι.

        1. Eσεις σαν τερατα διανοιας μοναδικα,διαφωτιστες και ναυαγοσωστες της οικουμενης ειστε ᾽κομπλε᾽ και υπερανω πασης υποψιας για τα δεινα που τραβατε σημερα να ειναι το αναποφευκτο πεπρωμενο γραμμενο στο κισμετ,καλοι μου γραικουλιακες.Κακο πραγμα να εχεις παραμελησει την
          μορφωση για τον εαυτον σου και να την σκορπας αφειδῶς στους “βαρβαρους”.

    5. ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΓΛΕΙΦΙΤΖΟΥΡΙΑ ΠΟΥ ΕΓΛΕΙΦΕ ΣΗΓΟΥΡΑ ΕΓΛΕΙΨΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΤΑΚΟ

      1. ΤΟΝ ΠΑΤΤΑΚΟ, ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΜΥΑΛΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΕΙ ΛΕΞΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ Ε;

        1. Ναι, σωςτα. Ενω ο Τσιπρας μας τάραξε στο Αγγλικό!! Αυτος κι αν ειναι τέρας μυαλού. Παντως τέρας ειναι, αλλα οχι μυαλού.,χαχαχαχαχα

          1. ΕΝΩ Ο ΓΑΠ ΚΑΙ Ο ΚΟΥΛΗΣ………….
            ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΦΟΡΤΩΤΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΠΑΖΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ……ΕΙΠΑΜΕ ΡΑΓΙΑΔΕΣ

            1. Για μένα το γράφεις;; Λαθος κανεις, εγω Συμφωνω μαζι σου. Και οχι μονο ειναι στουρνάρια στα Αγγλικα, αυτο που πραγματικά με ενοχλεί ειναι οτι μιλάνε συνέχεια Αγγλικα και οχι Ελληνικά. Βλεπω τους Τούρκους να μιλάνε παντου στα Τουρκικά και να μεταφράζονται στην Αγγλική. Οι δικοί …μας…. το παίζουν Αγγλομαθείς τα ζωα. Ενω τα Ελληνικά ειναι η μητέρα όλων των γλωσσών.

            2. τι να κανουμε τωρα ρε κουμπαρε;το προϊόν του ραγια ειναι ραγιας και αυτο οπως λεμε για την μηλια και τα μηλα που πεφτουν κατω απο αυτην.η διαφορα ειναι αυτοι ειναι οι προνομιουχοι ραγιαδες που σας εχουν κατακαθισει στον ισοφαγο και δημιουργουν πολλα ρεψιματα γιατι εσεις ανοικετε σε μια πιο υποδεεστερη κατηγορια ραγιαδων που δεν απολαμβανει προνομια παρα μονον λάκτισμα και οικτο.

    Comments are closed.