ΠΑΝΕ ΝΑ ΚΟΥΚΟΥΛΩΣΟΥΝ ΑΡΟΝ ΑΡΟΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ – ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΑ ΤΑ ΚΕΝΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 5.400 ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΣΤΟ ΕΣΥ

    Κοινοποίηση:
    ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

    Ακόμα και σήμερα, περίπου 20 ημέρες μετά την επιβολή του αυταρχικού νόμου που προβλέπει την αναστολή συμβάσεων εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, το υπουργείο Υγείας συνεχίζει να μη δίνει αναλυτικά στοιχεία για την έκταση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

    Η νέα ηγεσία του υπουργείου αρκείται να δηλώνει πως εκτός συστήματος έχουν τεθεί 5.400 υγειονομικοί, χωρίς όμως να δίνει συγκεκριμένα στοιχεία ανά υγειονομική περιφέρεια και να ανακοινώνει αν αυτές οι ελλείψεις έχουν οδηγήσει σε προβλήματα τόσο στα νοσοκομεία όσο και στην πρωτοβάθμια φροντίδα.

    Ετσι, σήμερα, και ενώ η χώρα βρίσκεται εν μέσω του τέταρτου κύματος της πανδημίας, κανείς δεν γνωρίζει σε τι κατάσταση είναι το Σύστημα Υγείας και κατά πόσον αυτό μπορεί να ανταποκριθεί σε μια νέα έξαρση της πανδημίας.

    Το ερώτημα που τίθεται πλέον με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο είναι ποιον εξυπηρετεί αυτό το επιτελικό μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί στην Υγεία, αλλά κυρίως ποιος ευνοείται από αυτή την αναμπουμπούλα και την αίσθηση αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί γύρω από τις δυνατότητες των δημόσιων νοσοκομείων.

    Οι αναστολές συμβάσεων
    Η έρευνα που πραγματοποιήσαμε έδειξε πως στην Αττική ο αριθμός των αναστολών είναι περιορισμένος και αφορά κυρίαρχα το διοικητικό και το τεχνικό προσωπικό ορισμένων νοσοκομείων. Τα κενά που έχουν προκύψει καλύπτονται είτε από τις αναστολές αδειών που έχουν επιβληθεί στους υγειονομικούς είτε από μετακινήσεις προσωπικού και από ιδιώτες που έχουν ήδη αρχίσει να μπαίνουν ξανά στο σύστημα.

    Ωστόσο, στα νοσοκομεία της επαρχίας η κατάσταση είναι διαφορετική και τα προβλήματα φαίνεται πως βρίσκονται μπροστά μας, καθώς σε πολλές περιοχές, όπως η Πάτρα, η Μακεδονία και η Κρήτη, το ποσοστό των υγειονομικών που τέθηκαν εκτός συστήματος αγγίζει το 10%.

    Κόλαση στην Πάτρα
    Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η Πάτρα, όπου από το Πανεπιστημιακό του Ρίου έχουν ήδη φύγει 110 υγειονομικοί και 20 άτομα από την καθαριότητα. Μάλιστα, όπως μαθαίνουμε, η διοίκηση του νοσοκομείου επιχειρεί να καλύψει το κενό στην καθαριότητα με συμβάσεις με εργολάβους. Αντίστοιχα, στην Εδεσσα, όπου έχουν τεθεί σε αναστολή 70 υγειονομικοί, το κενό στην καθαριότητα καλύπτεται ήδη με ιδιώτες εργολάβους, ενώ στην Κομοτηνή, όπου έχουν φύγει εκτός συστήματος 44 υγειονομικοί, έχει ήδη κλείσει η ουρολογική κλινική του νοσοκομείου.

    Πολλά προβλήματα όμως έχουν δημιουργηθεί και στο Νοσοκομείο Δράμας, όπου από τις θέσεις τους έχουν αποχωρήσει 96 υγειονομικοί, με αποτέλεσμα η παθολογική να έχει συρρικνωθεί, η χειρουργική να έχει συμπτυχθεί με την ουρολογική και την ορθοπεδική, και το νοσοκομείο να έχει μείνει με έναν αναισθησιολόγο!

    Εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Νοσοκομείο Ξάνθης, από το οποίο έχουν τεθεί εκτός 100 υγειονομικοί, στην Κομοτηνή, στην Πτολεμαΐδα, όπου έκλεισε η ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού, αλλά και στην Καβάλα, απ’ όπου έχουν αποχωρήσει 125 υγειονομικοί.

    Φυσικά, από αυτή τη μακρά λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει η Κρήτη, καθώς οι γιατροί σε Ρέθυμνο και Αγιο Νικόλαο υποβάλλουν παραιτήσεις διαμαρτυρόμενοι για την αποψίλωση των νοσοκομείων.

    Ο παράγοντας ΕΚΑΒ
    Τα πράγματα στο ΕΚΑΒ είναι ακόμα πιο θολά απ’ ό,τι στα νοσοκομεία. Ο αριθμός των αναστολών συμβάσεων εργασίας παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, καθώς, όπως μας είπαν συνδικαλιστές του ΕΚΑΒ, η διοίκηση του οργανισμού έχει επιβάλει σιωπητήριο. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουμε συγκεντρώσει, οι αναστολές αφορούν 580 εργαζομένους, εκ των οποίων οι 450 είναι μέλη πληρωμάτων και οι 130 διοικητικό προσωπικό.

    Τα πρώτα αποτελέσματα, μάλιστα, έχουν αρχίσει να φαίνονται ιδιαίτερα στην επαρχία, και συγκεκριμένα στην Ιστιαία και την Κόρινθο, όπου δύο οχήματα του ΕΚΑΒ έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης προσωπικού. Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα μας είπαν άνθρωποι με γνώση των δεδομένων στις διακομιδές, στη λίστα αυτή θα προστεθούν πολλές ακόμα περιοχές της επαρχίας, καθώς οι αναστολές συμβάσεων έχουν αγγίξει το 10%.

    Τα Κέντρα Υγείας
    Κι αν η κατάσταση γύρω από τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ είναι νεφελώδης, τα δεδομένα για την Πρωτοβάθμια Υγεία είναι, δίχως αμφιβολία, σκοτεινά. Οι υγειονομικές περιφέρειες, στην ευθύνη των οποίων βρίσκονται τα Κέντρα Υγείας ή τα πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία, ακόμα και σήμερα δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα τις ελλείψεις που έχουν δημιουργηθεί. Αυτό σημαίνει πως, πρακτικά, δεν υπάρχει εικόνα για δεκάδες Κέντρα Υγείας στην επαρχία που προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες σε χωριά και ανθρώπους που βρίσκονται πολύ εκτός των αστικών κέντρων.

    Κερδισμένοι οι ιδιώτες
    Η κατάσταση αυτή έχει μεγάλους χαμένους και μεγάλους κερδισμένους. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι εξασθενημένοι υγειονομικοί, αλλά και οι πολίτες, ενώ στη δεύτερη οι ιδιώτες, που βλέπουν την αναμπουμπούλα ως ευκαιρία για είσοδο στο ΕΣΥ και για κερδοφορία.

    Λήγουν οι συμβάσεις 10.000 επικουρικών γιατρών
    Το μεγάλο ερώτημα που πλέον «στοιχειώνει» τα δημόσια νοσοκομεία είναι το μέλλον των περίπου 10.000 επικουρικών υγειονομικών που στελεχώνουν το ΕΣΥ, καθώς το σύνολο αυτών των εργαζομένων βρίσκεται στον «αέρα», λίγες εβδομάδες πριν οι συμβάσεις τους ολοκληρωθούν.

    Συγκεκριμένα, από το σύνολο αυτών των εργαζομένων, οι 2.000 είναι ειδικευόμενοι γιατροί, οι οποίοι έχουν προσφέρει τα μέγιστα τα προηγούμενα δύο χρόνια στη μάχη απέναντι στον κορωνοϊό, στελεχώνοντας τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, κλινικές νοσοκομείων, αλλά κυρίως προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία της περιφέρειας.

    Ανάλογο είναι το πρόβλημα με τους νοσηλευτές, οι οποίοι φτάνουν τις περίπου 3.000. «Αν δεν δοθεί παράταση στους ανθρώπους αυτούς, το σύστημα θα καταρρεύσει» μας είπε χαρακτηριστικά άνθρωπος με μακρά εμπειρία στη διαχείριση της Δημόσιας Υγείας, εξηγώντας πως οι άνθρωποι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, και θυμίζοντάς μας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αυτός που τους υποσχόταν μονιμοποίηση.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    9 Σχόλια

    1. Είμαι ιδιώτης ιατρός,που υπηρέτησα 35 χρόνια ευσυνείδητα τόσο το ΕΣΥ όσο και τον ιδιωτικό τομέα και τον ΕΟΠΥΥ.Λόγω αρνήσεως να υποστώ το εμβόλιο (πάσχω από δυο αυτοάνοσα νοσήματα τα οποία μπορεί να επιδεινωθούν πάρα πολύ με το συγκρκριμμένο εμβόλιο) η κυβέρνηση μου έκλεισε το ιατρείο,το οποίο εξυπηρετούσε κατά μήνα,με πάσα ευσυνειδησία, 600 περίπου ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, αρκετούς από τους οποίους πάσχοντες από κορωνοιό περιέθαλψα με επιτυχία και κανενας δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερο πρόβλημα.
      Τα ίδια συμβαίνουν και με πολλούς άλλους συναδέλφους μου.Έτσι αφέθηκε τόσος κόσμος να τρέχει στα τοπικά νοσοκομεία με τις ώρες εξ αιτίας των ελλείψεων προσωπικού.Για τους ιδιους λόγους απομακρύνθηκαν δεκάδες έμπειροι γιατροί και νοσηλευτές,την πολυετή εμπειρία των οποίων προσπαθούν να καλύψουν με τριμηνίτες ανεκπαίδευτους!! ενω θα μορούσαν με rapid test να είχαν λύσει το κατ’ αυτούς θέμα.
      Συγχαρητήρια λοιπόν στους εγκεφάλους που τα σχεδίασαν όλα αυτά.Εναντίον τους γυρίζει το μένος του κόσμου ,που έχει ξεχυλίσει και θα τους τιμωρήσει παραδειγματικά και σύντομα.

      1. Γιατρός με δύο αυτοάνοσα.
        Τα υπόλοιπα τα αφήνω στην ζωηρή φαντασία σας μωρά μου

    2. Το Σάββατο βρέθηκα στα εξωτερικά και επείγοντα ιατρεία του πανεπιστημιακού νοσοκομειου του Ρίου που εφημερευε,σοξαριστικη η εικόνα με τα ράντζα στην σειρά στον διάδρομο ,με ασθενείς που περίμεναν καρτερικά με γιατρουςνα τρέχουν πάνω κάτω ,μια εικόνα που θύμιζε εμπόλεμη κατάσταση ,ντράπηκα για τα χάλια μας και λυπήθηκα τους γιατρούς εκείνη την ώρα όταν τα γραβατωμενα καλοπληρωμενα τσιράκια ξημεροβραδιαζονται στα κανάλια τρομοκρατώντας τον κόσμο για τα εμβόλια,ποιά εμβόλια ρε;Ποιος γιατρός και ποιος ασθενής εκείνη την ώρα στα επείγοντα είχε διάθεσή και χρόνο να ρωτήσει το οτιδηποτε;

    3. Ας ξυπνησουν οι ραγιαδες ,και ας ενωθουμε σαν λαός για να ξεβρωμήσει ο τόπος απο τα παρασιτα των 301.Αλλα βρήκε και τα κάνει και καλά κανει αφου δεν βρήσκει αντισταση. από πουθενά.ΦΩΝΗ ΛΑΟΥ ΟΡΓΗ ΘΕΟΥ.λεει ο σοφός λαός.Αλλα φρόντησαν να καλλιεργήσουν το διαίρε και βασίλευε,ΞΥΠΝΑΤΕΕΕ ΒΟΔΙΑΑΑ……

    4. Όρνια ξυπνηστε! Τυχαίο τόσοι υγειονομικοί εκτός ; Εσείς είστε περισσότερο έξυπνοι από τους γιατρούς που δεν θέλουν το δηλητήριο του θανάτου; Μήπως σπουδάσατε ιατρική ;;;; Α μπα έχετε αποκτήσει καλύτερη μόρφωση από τα κανάλια που σας καθοδηγούν στην πίσσα.Σας κόλλησαν το μυαλό με τις παπαρολογιες τους.Να χερεστε το μυαλό σας !!!

    5. Επειδή τυχαίνει να έχω συγγενικό μου πρόσωπο σε νοσοκομείο εδώ και 2 μήνες και τα βλέπω από πρώτο χέρι, τα νοσοκομεία ρημάζουν στη κυριολεξία. Σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό και σε εξοπλισμό, χάνονται ζωές για αυτούς τους λόγους. Αυτό δείχνει πόσο πραγματικά νοιάζονται για το λαό και την δημόσια υγεία.

    6. Ο/Η ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΕΙΔΑΛΛΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΣΙΑΖΑΝ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ... λέει:

      Επικουρικοί νοσηλευτές προσωρινής απασχόλησης στελεχώνουν ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ -πολιτικά νοσοκομεία.
      Στην πλειοψηφία τους πρώην νεργαζόμενοι γηροκομείων, που δεν εχουν ιδέα από ασφαλή χορήγηση φαρμάκων και χρειάζονται τρεις πάνω απ το κεφάλι τους για να πλησιάσουν ασθενή.
      Γιατί ο ασθενής δεν είναι μόνο χ@σιμο και πλυσιμο. Είναι αναρρόφηση από τραχειοστομία, είναι διαλυσεις φαρμακων που αν δεν ξέρεις τον εστειλες αδιάβαστο, είναι έκτακτη παρέμβαση σε ανακοπές μέχρι να έρθει ο γιατρός, είναι γνώση όλως των φαρμακευτικών σκευασμάτων και διαλύσεων, είναι τοποθέτηση ουροκαθετήρα, άσηπτες τεχνικές, τοποθέτηση φλεβοκαθετήρα, μέτρηση κεντρικής φλεβικής πίεσης, ισοζυγιο υγρών, έλεγχος παροχετεύσεων….ΕΔΩ ΓΕΛΑΜΕ, είναι αξιολόγηση ασθενή ειδικά νυχτες που μένουν μόνοι, επειγουσα καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση σε αιφνίδιο καρδιοαναπνευστικό arrest, είναι, είναι είναι….
      Θα το διαπιστώσουν οι συγγενείς και οι ασθενείς το πόσο σταθερό έμεινε το επίπεδο φροντίδας στα νοσοκομεία….
      Οταν σκοτώσετε τους ασθενείς με φασιστικές πολιτικές θα είναι αργά…

    7. Ποιός πιστεύει τίς υποσχέσεις τού θηλυπρεπή Κούλη ή καλύτερα τής ανώμαλης Κούλας;
      Γιάννης Λάκων

    8. πανδημία του κώλου είναι αυτοί….όρνια ξυπνάτε, τόσοι υγιειονομικοί εκτός, τυχαίο??Είστε εσείς ποιο έξυπνοι από τόσους γιατρούς μορφωμένους που αρνούνται να εμβολιαστούν με το φαρμάκι….

    Comments are closed.