ΚΡΗΤΗ ΣΕΙΣΜΟΣ: 11 ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ 5.8 ΡΙΧΤΕΡ – ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ – ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΧΩΡΙΑ – ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ – ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

    Κοινοποίηση:
    arkaloxori1

    Ο σεισμός των 5.8 ρίχτερ που “χόρεψαν” σήμερα το πρωί την Κρήτη έγινε “φονικός”, αφού μετράει ήδη έναν νεκρό. Άλλος ένας εργάτης που ήταν μαζί με τον άνδρα που ανασύρθηκε νεκρός από το εκκλησάκι απομακρύνθηκε σώος, ενώ χωρίς προβλήματα απεγκλωβίστηκε επίσης και άλλος ένας πολίτης στο χωριό Πατσίδερος που είχε παγιδευτεί μέσα στο σπίτι του καθώς από τις ζημιές λόγω του σεισμού δεν μπορούσε να ανοίξει την πόρτα.

    Πληροφορίες που ανέφεραν ότι μία ηλικιωμένη γυναίκα πιθανόν εγκλωβίστηκε μετά από πτώση τοίχου στο σπίτι της, μέχρι στιγμής, δεν επιβεβαιώνονται από την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική. Ωστόσο, έχουν γίνει πολλά τηλεφωνήματα στο Κέντρο Επιχειρήσεων, κυρίως από πανικόβλητους κατοίκους των περιοχών που χτυπήθηκαν από τον σεισμό, τα οποία ερευνώνται.

    Κάποιοι πολίτες για τους οποίους είχε αναφερθεί ότι είχαν παγιδευτεί σε φαρμακείο, απομακρύνθηκαν μόνοι τους με ασφάλεια.

    Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για 11 τραυματίες, και έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

    Στο κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν αναφερθεί πολλές ζημιές σε εκατοντάδες κτίρια στα χωριά Ρουσσοχώρια, Αρχοντικό και Πατσίδερος.

    Σωστικά συνεργεία με σκύλους και drones μεταβαίνουν στην Κρήτη – Σε γενική επιφυλακή το Πυροσβεστικό Σώμα

    Τριάντα πυροσβέστες από την 1η και 2η ΕΜΑΚ με ειδικό διασωστικό εξοπλισμό, διασωστικούς σκύλους, καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) του Πυροσβεστικού Σώματος αναχωρούν με αεροσκάφη C130 και ATR για την Κρήτη, προκειμένου να συμμετάσχουν στις έρευνες για τυχόν εγκλωβισμένους.

    Παράλληλα, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του σχεδίου «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» από την Πολιτική Προστασία, με εντολή αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή όλες οι ΕΜΑΚ, καθώς και οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της ΠΕΠΥΔ Κρήτης.

    arkaloxori

    Κλειστοί δρόμοι – ζημιές στην ύδρευση

    Κλειστός είναι ο δρόμος προς τον Προφήτη Ηλία, λόγω κατολίσθησης. Αυτοκίνητο καταπλακώθηκε, χωρίς να έχει σημειωθεί σοβαρός τραυματισμός στους δυο επιβαίνοντες. Μεταφέρθηκαν άμεσα στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

    Σημαντικές ζημιές σε δίκτυα ύδρευσης αλλά και κτίσματα καταγράφονται, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αρχανών Αστερουσίων, Μανώλη Κοκοσάλη, στην ευρύτερη περιοχή της διοικητικής περιφέρειάς του. Τα σχολεία έχουν εκκενωθεί, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει έλεγχος για την κατάσταση των κτιρίων των σχολικών μονάδων.

    Καταστράφηκε ένα ολόκληρο χωριό

    Ένα ολόκληρο χωριό του Δήμου Μινώα Πεδιάδας καταστράφηκε ολοσχερώς. Πρόκειται για το χωριό κάτω Πουλιές λίγα χιλιόμετρα έξω από το Αρκαλοχώρι, όπου σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις κανένα σπίτι πλέον δεν είναι κατοικήσιμο.

    Οι κάτοικοι που είδαν τις περιουσίες τους από τη μία στιγμή στην άλλη να καταστρέφονται δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους και παραμένουν στο δασάκι του χωριού. Σύμφωνα με τους κατοίκους του μικρού χωριού μόνο 2 σπίτια δεν έχουν υποστεί ζημιές και είναι ακόμα κατοικήσιμα, ενώ οι υπόλοιποι δεν ξέρουν τι θα απογίνουν για τις επόμενες ημέρες.

    Τα μέλη του πολιτιστικού Συλλόγου αναζητούν τρόπους για να προσφέρουν ένα ποτήρι νερό και ένα γεύμα στους κατοίκους, στην πειονότητα τους ηλικιωμένοι. Στην αναζήτηση τους αυτή, σούπερ Μάρκετ του Αρκαλοχωρίου τους δώρισε νερά και μακαρόνια για να περάσουν σήμερα μέχρι να έρθει βοήθεια από το Δήμο Μινώα Πεδιάδος.

    Οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση. Δεν έχουν που να μείνουν και πως θα αποκαταστήσουν τις ζημιές.«Τι θα γίνουμε από δω και πέρα» λέει κάτοικος των Κάτω Πουλιών. «Πως θα μπορέσουμε να φτιάξουμε και πάλι τα σπίτια μας. Όλο το βιός μας ήταν αυτό το σπίτι».

    Η περιοχή θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο και αν και εδώ και αρκετούς μήνες ζούσαν με το κούνημα του Εγκέλαδου κανείς τους δε φανταζόταν το μέγεθος της καταστροφής.

    Δεκάδες μετασεισμικές δονήσεις

    Οι μετασεισμικές δονήσεις είναι δεκάδες, με αρκετές να ξεπερνούν τα 4 Ρίχτερ. Η ισχυρότερη από αυτές ήταν στα 4,6 Ρίχτερ, ενώ υπήρξε και μία 4,5 Ρίχτερ.

    Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι πως σημειώθηκαν απανωτά δύο μετασεισμοί 4,1 Ρίχτερ!

    Κλειστές οι υπηρεσίες του Δήμου

    Λόγω των έκτακτων συνθηκών και για προληπτικούς λόγους οι Υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου δεν θα λειτουργήσουν σήμερα Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, εκτός από εκείνες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με θέματα πολιτικής προστασίας.

    Οι δημότες μπορούν να επικοινωνούν για οποιοδήποτε πρόβλημα με την Δημοτική Αστυνομία στο τηλέφωνο 2813-409-500.

     

    Διαβάστε ακόμη:

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ! Ένας νεκρός από τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι

    Η επίσημη ενημέρωση των Αρχών για τον σεισμό – Ένας νεκρός και εννέα τραυματίες – Σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος»

    Κρήτη: Ένας νεκρός και έντεκα οι τραυματίες από την δόνηση των 5,8 Ρίχτερ

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    5 Σχόλια

    1. Όπως ανέφερε και ο Κασταμονίτης όπου γίνεται αναβάθμιση του Digea κουνάει.

    2. ΜΗΝ ΤΡΕΛΕΝΕΣΤΕ!!! ΘΑ ΤΡΕΞΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ…ΜΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

    3. Στην ευρωπη δινουν 6.5 ριχτερ δινουν παρτε καινουργιους σεισμογραφους με 5.8 ριχτερ τοσες ζημιες δεν γινονται.

    4. Ενόψει της κατασκευής του μεγάλου αεροδρομίου στο Καστέλλι οι επιστήμονες από το 2010 έιχαν επισημάνει τους κινδύνους ενεργοποίησης του ρήγματος που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το νέο αεροδρομιο, σε περίπτωση χρήσης δυναμίτη για τη διαμόρφωση του εδάφους. Οι σεισμοί στη περιοχή άρχισαν πριν 6 μήνες ταυτόχρονα με την έναρξη χρήσης μεγάλων ποσοτήτων δυναμίτη για τη διαμόρφωση του εδάφους. ΠΟΤΕ και ΚΑΝΕΝΑ ΜΜΕ δεν έχει αναφερθεί στο θέμα αυτό. Αντίθετα παραπλανούσαν τη κοινή γνώμη αναφέροντας ΠΑΝΤΑ ότι το επίκεντρο των σεισμών ήταν ” 22 – 24 χιλιόμετρα Βόρεια της Άρβης” γιατί “δεν έπρεπε” να λένε ξεκάθαρα ότι το επίκεντρο των σεισμών ήταν ΑΚΡΙΒΩΣ κάτω από το πολυδιαφημισμένο νέο αεροδρομιο Καστελλίου. Το αεροδρόμιο – έκτρωμα της Ελληνικής επικράτειας.

      1. Και τι τους νοιάζει; κι όλο το Ηράκλειο να γκρεμιστεί, ποιος μπορεί να αποδείξει ότι φταίνε οι δυναμίτες;

    Comments are closed.